Innovació
Aula d'Innovació i Creativitat
Amb l’objectiu d’ajudar als associats a desenvolupar projectes d’innovació i creativitat, l’AMIC va posar en marxa l’any 2018 l’Aula d’Innovació i Creativitat. Gràcies a aquesta iniciativa, l’Associació dona l’oportunitat d’implantar projectes innovadors en l’àmbit dels mitjans de proximitat geogràfica i temàtica. Aspectes relacionats amb el model d’ingressos, la creació de comunitats, o l’ús de les xarxes socials i la tecnologia han estat alguns dels aspectes que s’han tractat. Els participants gaudeixen d’una beca del 90% del cost de la formació.
Jornades, trobades i congressos
L’AMIC organitza trobades que reuneixen a editors, periodistes, dircoms, experts en publicitat, professors universitaris i altres professionals vinculats amb els mitjans de comunicació.
Uns exemples d’aquestes activitats són, d’una banda, les jornades territorials que se celebren al llarg de l’any en diferents punts de l’àmbit lingüístic català. D’altra banda, cada dos anys, s’organitza la Jornada Internacional de Mitjans de Proximitat, un punt de trobada per conèixer l’actualitat i el futur del periodisme, analitzar les tendències internacionals i la innovació digital i veure de primera mà noves formes de comunicar. A més a més, l’octubre del 2019 es va realitzar per primer cop el Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat (CIMP), a la Seu d’Urgell, un esdeveniment transfronterer que té la finalitat de compartir experiències i reflexionar sobre el present i futur dels mitjans de proximitat d’ambdues serralades dels Pirineus.
AMIC Recerca
El Laboratori d'Innovació és un projecte de l’AMIC que té l’objectiu de contribuir a definir propostes, noves idees o camins de futur per als mitjans associats. A part, també serveix d’assessorament en els projectes d’innovació que desenvolupa actualment l’AMIC. El comitè d’experts està format per Genís Roca (director) Carmina Crusafon (coordinadora), Josep Maria Ganyet, Montse Soler, Francesc Fajula de Quintana i Josep Ritort (secretari).
Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat
L’AMIC convoca el Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat, amb l’objectiu de promoure les millors pràctiques professionals entre els periodistes i editors de mitjans de proximitat, així com reconèixer el nostre sector i en concret un mitjà local de l'àmbit català, de la Unió Europea i de la resta del món.

Es tracta de premiar als mitjans que saben establir vincles sòlids amb l’audiència per bastir una comunitat identificada amb el mitjà; els que promoguin ecosistemes de treball col·laboratius entre mitjans; els que potencien la innovació en el periodisme; i els que són capaços d’estructurar models de negoci que sostenen i preserven el periodisme de proximitat i els seus professionals. A més, aquest reconeixement busca detectar les novetats de qualitat del nostre àmbit territorial i lingüístic i també en la premsa de proximitat internacional.

També volem premiar la trajectòria d’una persona o entitat i a una empresa que s'ha destacat per confiar les seves campanyes de publicitat en els mitjans de proximitat.

Les categories seran les següents:

• En català: Opten al guardó tots els mitjans de proximitat editats en llengua catalana siguin en suport paper, digital, ràdio o televisió, independentment del territori on s’editin.
• Unió Europea: Opten al guardó tots els mitjans de proximitat editats als 27 països membres de la Unió Europea, indistintament de quin sigui l’idioma de la publicació o el suport.
• Internacional: Opten al guardó tots els mitjans de proximitat editats a qualsevol país del món (exclou els escrits en llengua catalana i els editats a països membres de la UE), indiferentment de quina sigui la seva llengua i el seu suport).
Premis AMIC-Tresdeu
En aquesta ocasió, l’AMIC s’uneix amb Tresdeu per reconèixer i premiar la creativitat de la joventut dels territoris de parla catalana.

Aquesta iniciativa, que va néixer al País Valencià, es trasllada ara a tots els territoris de parla catalana amb l’objectiu de donar suport als joves creatius que desenvolupen projectes artístics a través dels nous formats en llengua catalana. Es busca apoderar i donar veu als protagonistes menors de 35 anys, fomentant la normalització i igualtat lingüística.
Premi de recerca
Des del 2016, l’AMIC impulsa el Premi de Recerca juntament amb la Xarxa Vives d’Universitats i amb el patrocini del Banc Sabadell. Aquest projecte premia a experts en l’àmbit de la comunicació per tal que impulsin una recerca en nous models de negoci adreçats a mitjans de proximitat. D’aquesta manera, l’objectiu principal és descobrir una nova mirada innovadora i internacional als editors associats de l’AMIC.

La 1a edició del Premi de Recerca va culminar en la publicació del llibre “10 claus per una fórmula més eficient a partir de l’anàlisi de la innovació digital i internacional”, escrit per la Dra. Carmina Crusafon. Aquesta anàlisi rigorosa desglossa els diferents models de negoci dels EUA, Gran Bretanya i França, i tanca amb una revisió de les 10 característiques més destacades que podrien implantar els mitjans de proximitat catalans.

El Dr. Andreu Casero va guanyar la 2a edició amb el seu treball “Nous formats per al periodisme de proximitat a les xarxes socials”. Des d’una mirada local i internacional, el seu estudi aprofundeix en el coneixement i les possibilitats que tenen per al periodisme de proximitat els nous formats vinculats a les xarxes socials que es poden aplicar a l’elaboració de notícies.
AMIC-Ficcions
L’AMIC organitza el concurs literari en català AMIC-Ficcions, un projecte de Responsabilitat Social Corporativa de l’Associació, que té l’objectiu d’impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants de Secundària i Batxillerat amb inquietuds literàries i culturals.

El concurs es desenvolupa a través del web www.amicficcions.cat on els participants creen una història de ficció dividida en tres capítols, que pren com a punt de partida un primer inici que cal escollir d’entre diverses propostes. El concurs amb un creixement continuat des de l’any 2006 s'ha consolidat com a l'espai de creació literària dels alumnes de Secundària i Batxillerat dels territoris de parla catalana.
AMIC-Directes
L’AMIC promou un nou concurs adreçat a joves per impulsar la creació de contingut audiovisual en català a les plataformes digitals: AMIC-Directes.

AMIC-Directes consisteix en la creació d’un directe en català, a través de Twitch, que dona l’oportunitat als alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà d'experimentar amb la creació de continguts a les xarxes socials de manera segura amb l'ajuda de professionals del live streaming en la nostra llengua.

Com a associació, tenim objectius diversos, entre els quals, són analitzar les tendències internacionals i els nous camins de futur per als mitjans d’informació, fomentar la llengua catalana de la forma més atractiva pels joves i el seu futur normalitzant l’abast de contingut en català i ajudar al fet que tinguin referents en la seva llengua.
AMIC-Nous Talents
L’Associació ha creat AMIC-Nous Talents, una nova iniciativa a la xarxa perquè els joves universitaris puguin iniciar-se en la creació de contingut informatiu en català.

Els participants, a través dels nous formats dins els mitjans de proximitat del nostre territori, tindran l’oportunitat de mostrar el seu talent per la comunicació informativa. Els finalistes i guanyadors del concurs podran ser seleccionats pels mitjans de comunicació que col·laboren amb el concurs i establir un contracte de pràctiques remunerades durant 4 mesos.

Aquest projecte vol aconseguir que el català guanyi terreny a Internet i que els mitjans de comunicació de proximitat puguin ser protagonistes d’aqueix creixement gràcies a la innovació.
                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies