Autor: Fundació 'la Caixa'
L'innovador projecte de la Fundació "la Caixa", amb quinze anys de trajectòria, ha rebut l'Institutional Recognition Award 2024 juntament amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC

 









 

 

El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades rep un premi internacional

L'innovador projecte de la Fundació "la Caixa", amb quinze anys de trajectòria, ha rebut l'Institutional Recognition Award 2024 juntament amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC. La International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC) distingeix per mitjà d'aquest guardó les institucions amb una dedicació destacada al desenvolupament de les cures pal·liatives per millorar la qualitat de vida dels pacients amb problemes greus de salut.

La International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC), plataforma global dedicada al desenvolupament i l'optimització de les cures pal·liatives, ha atorgat al Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa" l'Institutional Recognition Award 2024, compartit amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC. Es tracta d'un guardó mitjançant el qual es distingeixen les institucions amb una dedicació destacada en l'àmbit de les cures pal·liatives. El programa ha estat premiat pel seu compromís sobresortint en el desenvolupament i la prestació de cures pal·liatives per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb malalties avançades que pateixen problemes greus de salut.

Concretament, la IAHPC ha reconegut els resultats obtinguts en l'àmbit assistencial durant els 15 anys de trajectòria del programa de la Fundació "la Caixa" i ha valorat l'impacte que té sobre el benestar de les persones en situació de final de vida mitjançant una atenció psicosocial i espiritual d'excel·lència, així com l'aportació en altres àmbits com la formació, la investigació i la sensibilització.

Amb seu a Houston, Texas (Estats Units), i amb membres arreu del món, la IAHPC és una de les institucions més rellevants a escala global per la seva tasca en la promoció, l'educació, la investigació i la difusió d'informació en el camp de les cures pal·liatives.

La directora executiva de la IAHPC, Liliana De Lima, ha declarat: «Estem encantats de presentar el programa de Premis de Reconeixement de la IAHPC, que celebra la tasca d'aquestes institucions per avançar en les cures pal·liatives i alleugerir el patiment dels pacients i les seves famílies. Estem molt agraïts amb totes les institucions que hi van participar aquest any per la seva contribució i el seu compromís amb les cures pal·liatives als seus països i regions. I volem també fer un agraïment als jutges del comitè de selecció, que van revisar les nombroses i excel·lents nominacions, i van desenvolupar una arduosa tasca a l'hora de seleccionar els guanyadors».

El doctor Steven Radwany, expert en acreditació de serveis que formava part del jurat, ha esmentat respecte de l'alta puntuació que va rebre el programa de la Fundació "la Caixa": «El seu model de prestació de suport espiritual i psicosocial és únic i, per mitjà dels equips de cures pal·liatives, ha emprès la millora contínua mitjançant la identificació de les llacunes en l'atenció als pacients, al mateix temps que proporciona educació de gran abast en el seu model d'atenció. El programa, a més, és un agent de canvi: manté acords amb responsables polítics, gestors, entitats i institucions sanitàries, amb sessions de seguiment per compartir resultats i reptes»:

D'altra banda, el subdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón, ha mostrat el seu agraïment pel reconeixement i ha assenyalat que «aquest programa fa possible que persones que es troben en situació de final de vida i els seus familiars tinguin un suport psicosocial i espiritual que complementa l'atenció sanitària i els permet viure aquesta última etapa amb més pau i serenitat. El programa contribueix a desenvolupar la missió de la Fundació "la Caixa" de construir una societat millor i més justa donant oportunitats a les persones que més ho necessiten, amb els valors de confiança, excel·lència i compromís social que l'han acompanyat sempre».

Xavier Gómez-Batiste, director científic del programa, ha explicat que el projecte va néixer per donar una resposta universal a les necessitats emocionals de les persones durant l'etapa final de la seva vida: «Fa temps vam identificar que tot el que està relacionat amb les necessitats de caràcter psicosocial i espiritual de les persones al final del seu recorregut vital estava poc desenvolupat». «Aquests aspectes, que inclouen els grans interrogants sobre el sentit de la vida, l'adaptació psicològica a la malaltia i el suport social a les famílies, són fonamentals per al benestar de les persones durant la malaltia i poden evitar molt patiment innecessari», conclou.

Un programa pioner i en constant innovació

El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa", impulsat pel Ministeri de Sanitat i les conselleries de salut de les comunitats autònomes, s'implementa a través de 65 entitats de l'àmbit sociosanitari. El programa consolida la seva missió de complementar el model actual d'atenció a les persones que es troben al final de la vida per aconseguir cobrir diferents aspectes psicosocials: tant les esferes emocional, social i espiritual del pacient i la seva família com l'atenció al dol i el suport als professionals de cures pal·liatives.

Des que es va posar en marxa el 2008, a Espanya s'han atès més de 680.000 persones, 301.572 pacients i 385.743 familiars, i s'ha intervingut en centres sanitaris, equips domiciliaris de les àrees d'influència i residències a través dels equips d'atenció psicosocial (EAPS), formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris. Actualment, s'implementa a 153 centres sanitaris, 173 equips domiciliaris i 165 residències de tot Espanya.

Notícies relacionades
Un informe analitza el rol de les empreses davant el canvi sistèmic
Salut Mental Catalunya reclama consolidar el model de salut mental comunitària durant la pròxima legislatura
La federació trasllada als partits que es presenten el 12M diverses mesures d'aplicació immediata, com la creació d'una direcció general de salut mental
Els intèrprets de llengua de signes a les aules fan vaga per exigir la fi de l'externalització del servei
Lamenten que no puguin treballar de forma "estable" per les males condicions laborals i contractuals, fet que repercuteix en l'alumnat amb sordesa
Sant Jordi 2024: els deu llibres de temàtica social que no et pots perdre
Descobreix la selecció de les lectures essencials del Social.cat per reflexionar, aprofundir, gaudir i aprendre sobre feminisme, educació i drets humans
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71