Niu d'imatges de la Joventut
Salut Mental Catalunya (SMC) demana als partits polítics que es presenten a les eleccions parlamentàries del 12M un compromís ferm per impulsar el model de salut mental comunitària com "una resposta imprescindible davant de la situació actual"

 









 

 

Salut Mental Catalunya reclama consolidar el model de salut mental comunitària durant la pròxima legislatura
La federació trasllada als partits que es presenten el 12M diverses mesures d'aplicació immediata, com la creació d'una direcció general de salut mental

Salut Mental Catalunya (SMC) demana als partits polítics que es presenten a les eleccions parlamentàries del 12M un compromís ferm per impulsar el model de salut mental comunitària com "una resposta imprescindible davant de la situació actual". La federació considera que algunes "accions concretes d'aplicació immediata" que es podrien prendre per avançar en aquesta direcció són: la finalització del procés de desinstitucionalització, l'abandonament dels mètodes coercitius i la creació d'una direcció general de salut mental que depengui del Departament de Drets Socials, entre altres mesures.

"És essencial impulsar el model de salut mental comunitària", apunta SMC, que subratlla que "aquest model ofereix una visió àmplia i transversal, centrat en la recuperació de les persones i basat en la protecció dels drets individuals", a més que "és un enfocament que assegura respostes adequades a una diversitat de necessitats, ja siguin de salut, socials, educatives, d'inclusió laboral i altres".

En aquest sentit, la federació identifica 14 línies generals "imprescindibles" per a avançar cap a un model d'atenció comunitària de la salut mental. Entre aquestes línies generals destaquen la incorporació de "la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en el marc de la salut mental i la lluita contra l'estigma", el foment "d'una atenció integrada i integral de base comunitària" i l'incentiu de "la participació de les entitats locals en les polítiques municipals".


A més a més, SMC subratlla algunes mesures necessàries per fer front a les situacions estructurals que afecten la qualitat de vida de les persones, sobretot del jovent, com poden ser: la implementació de plans d'ocupació inclusius i centrats en l'emancipació, el desenvolupament de polítiques destinades als joves en la creació d'un projecte de vida present, una renda bàsica universal que permeti assegurar uns ingressos regulars i suficients a tota la ciutadania i l'accés equitatiu a un habitatge digne.

Accions d'aplicació immediata

Tot i la importància d'aquestes "grans línies" d'actuació, la federació també posa sobre la taula una sèrie d'accions concretes que consideren que podrien ser "d'aplicació immediata" un cop ja s'hagi conformat el nou Parlament i el nou Govern. Així, una de les grans apostes que fan per a la pròxima legislatura és la creació d'una direcció general de salut mental dins del Departament de Drets Socials, "amb l'equip i el finançament adequats per donar les respostes que la ciutadania necessita".

Per altra banda, SMC apunta que s'ha de garantir la continuïtat del Pacte Nacional de Salut Mental "amb una partida econòmica adient i una governança que inclogui tots els actors implicats" i que s'ha de treballar per a "la finalització del procés de desinstitucionalització amb els suports socials i comunitaris corresponents", així com en "el desplegament d'estratègies que garanteixin la protecció dels drets" i "on no s'apliquin mètodes coercitius i avançant cap a la contenció zero".

La federació també considera que es podrien aplicar mesures immediates per donar suport als "programes de prevenció i acompanyament a la salut mental d'adolescents i joves", per a "la consolidació i desplegament d'estratègies orientades a la millora en l'atenció dels TCA, TEA, TOC, TLP i TDAH", "l'impuls d'estratègies socials i sanitàries que garanteixin una millor resposta a les situacions d'elevada complexitat" i el "desplegament d'estratègies adients que garanteixin un suport i acompanyament al voltant de cura".

Finalment, SMC remarca que cal que des del Parlament i el Govern es treballi per a "la consolidació i el reconeixement de les iniciatives desplegades des del moviment associatiu de suport mutu, d'informació, assessorament, acompanyament, capacitació i acció comunitària". "Ignorar la importància del benestar emocional pot resultar en costos personals, socials i econòmics considerables. És hora de prendre seriosament aquesta qüestió i fer les inversions necessàries per assegurar la salut mental de tota la ciutadania", reclamen.

Notícies relacionades
Ricky Rubio, la Fundació "la Caixa" i Vall d'Hebron presenten la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent
Augmenta un 33% el nombre de persones ateses per Creu Roja en situació d'extrema vulnerabilitat
Més de 160.000 persones van recórrer a l'entitat el 2023 per cobrir necessitats bàsiques d'alimentació, higiene, material escolar o subministraments
El 2023 es van registrar 670 situacions d'LGBTIfòbia, amb el doble d'incidències
El 56% dels afectats són persones trans, segons apunta el Departament d'Igualtat i Feminismes
La Fundació "la Caixa" destina més de 10,5 milions a impulsar 347 projectes socials de Catalunya
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71