CGT Ensenyament
El col·lectiu del servei d'interpretació de llengua de signes d'educació postobligatòria de la Fundació Pere Tarrés lamenta la impossibilitat de cobrir moltes substitucions, afectant greument el seguiment de les classes dels alumnes amb sordesa

 









 

 

Els intèrprets de llengua de signes a les aules fan vaga per exigir la fi de l'externalització del servei
Lamenten que no puguin treballar de forma "estable" per les males condicions laborals i contractuals, fet que repercuteix en l'alumnat amb sordesa

Els intèrprets de llengua de signes i mediadors comunicatius en l'àmbit educatiu postobligatori reclamen la seva internalització i millores en les seves condicions laborals. Per aquest motiu, aquest dimarts han començat una vaga, amb una concentració a les portes del Departament d'Educació sota el lema 'No som lleure, som educació!'.

El col·lectiu del servei d'interpretació de llengua de signes d'educació postobligatòria de la Fundació Pere Tarrés lamenta la impossibilitat de cobrir moltes substitucions, afectant greument el seguiment de les classes dels alumnes amb sordesa. Un fet que atribueixen a les desfavorables condicions laborals i contractuals, regides pel conveni d'oci i temps lliure, així com per la disminució de professionals que interpreten a les aules.

"Avui fem aquesta concentració perquè se'ns reconegui no com a personal del lleure, sinó com a personal d'educació", explica Javier Diaz, intèrpret de llengua de signes a la Fundació Pere Tarrés en declaracions per al Social.cat. "Som un recurs educatiu, ja que ens passem tota la jornada dins l'aula. Per tant, volem que les nostres condicions s'equiparin a les del personal docent o a les dels integradors socials, que sí que són reconeguts com a personal escolar, no com a personal de lleure", reclama.

El col·lectiu d'intèrprets lamenta que actualment no es donen les condicions per poder treballar de forma "estable", amb la qual cosa es produeix molta "rotació de personal". Un fet que acaba repercutint seriosament en l'alumnat amb sordesa.

Internalització i millores laborals, les demandes del col·lectiu

Per tot això, els intèrprets de llengua de signes i mediadors comunicatius s'han concentrat a les portes del Departament d'Educació aquest dimarts per reclamar la fi de l'externalització del servei i que sigui l'Administració Pública la que realitzi una contractació directa.

Així mateix, exigeixen que es tinguin en compte les hores de preparació de la matèria i del vocabulari en la Llengua de Signes Catalana (LSC), que es remunerin els descansos, que la retribució de les substitucions sigui justa i una millora de les condicions contractuals en les places de difícil cobertura.

"Ara mateix no ens paguen els descansos. És a dir, si tenim una jornada de 8 a 13 hores, ens contracten per treballar fins a les 11 i després ens tornen a contractar per a les 11:30. En altres paraules, el descans de l'alumnat de mitja hora per esmorzar no ens el paguen", denuncia Diaz.

"I tampoc se'ns reconeixen les hores de planificació del llenguatge d'algunes assignatures. Aquest any, per exemple, estic fent un cicle de química que requereix una preparació de conceptes i terminologia molt específica que acabo fent en hores meves no remunerades", es lamenta Diaz.

Incompliment de la llei

El col·lectiu també critica l'incompliment de la llei 17/2010 de la Llengua de Signes Catalana en l'àmbit educatiu, que assegura un servei d'interpretació per a tot l'alumnat sord durant la seva educació, però que no es respecta íntegrament.

Javier Diaz explica que sí que se'ls reconeix el dret durant les hores lectives dins de l'aula, però altres hores també incloses dins del seu currículum escolar, com per exemple, als centres de treball, no. "Són hores lectives, però, com que no estan dins de l'aula, no tenen dret a intèrpret", expressa.

Per tot això i, en cas de no veure satisfetes les seves demandes, els intèrprets i mediadors comunicatius continuaran compromesos amb futures mobilitzacions, segons han avançat.

Notícies relacionades
Ricky Rubio, la Fundació "la Caixa" i Vall d'Hebron presenten la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent
Augmenta un 33% el nombre de persones ateses per Creu Roja en situació d'extrema vulnerabilitat
Més de 160.000 persones van recórrer a l'entitat el 2023 per cobrir necessitats bàsiques d'alimentació, higiene, material escolar o subministraments
El 2023 es van registrar 670 situacions d'LGBTIfòbia, amb el doble d'incidències
El 56% dels afectats són persones trans, segons apunta el Departament d'Igualtat i Feminismes
La Fundació "la Caixa" destina més de 10,5 milions a impulsar 347 projectes socials de Catalunya
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71