La Caixa
Entre els escollits d'aquest any hi ha un projecte d'immunoteràpia personalitzada per tractar el sarcoma d'Ewing; uns nous elèctrodes per detectar patologies neurològiques en nounats; un dispositiu de prevenció de l'atròfia diafragmàtica en pacients amb ventilació mecànica, entre d'altres

 

 

 

La Fundació "la Caixa" dona suport a 20 projectes biomèdics punters perquè les seves innovacions arribin a la societat
L'entitat ha seleccionat 20 nous projectes en el marc de les convocatòries CaixaResearch Validate i Consolidate 2021, que busquen fomentar la innovació i la transferència tecnològica

La Fundació "la Caixa" accelerarà l'arribada al mercat de 20 nous projectes biomèdics de gran impacte social en el marc de la convocatòria CaixaResearch Validate i Consolidate 2021. 14 dels projectes es duran a terme a Catalunya. Es tracta d'un programa que té com a objectiu impulsar la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies en l'àmbit de la biomedicina i la salut, a més de crear noves empreses basades en la recerca.

L'entitat dona suport a 17 nous projectes dels 97 presentats en la convocatòria CaixaResearch Validate, orientada a projectes d'innovació precoç. Els projectes reben del programa fins a 100.000 euros per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per valoritzar-les. D'aquests, 12 provenen de centres de recerca, universitats i hospitals de Catalunya; 3, de Portugal; 1, de Galícia, i 1, de la Comunitat Valenciana.

A més, s'han escollit 3 dels 39 projectes presentats en la línia CaixaResearch Consolidate, destinada a iniciatives més madures a les quals es vol ajudar per tal que s'apropin a la inversió comercial. Dos projectes catalans i un de gallec rebran 300.000 euros cada un per desenvolupar-se i arribar al mercat.

Del total de projectes seleccionats aquest any, 9 s'emmarquen en el camp de les teràpies i el desenvolupament de fàrmacs, i 11, en el del medtech, que inclou tècniques de diagnòstic, dispositius mèdics i projectes de salut digital.

Més enllà del suport econòmic, tots els investigadors reben un acompanyament consistent en formació especialitzada en àmbits clau (com transferència de tecnologia, eines de finançament o negociacions) i mentoria (mentoring). Experts del sector, consultors i emprenedors els ajudaran a definir els millors plans de valorització, en el cas de Validate, i els seus plans de desenvolupament i comercialització de forma personalitzada, en el cas de Consolidate.

En paraules del director corporatiu de Recerca i Salut, Àngel Font: «La valorització i la comercialització del coneixement que es genera als centres de recerca continuen sent un repte al nostre país, que ocupa el lloc 16 en l'European Innovation Scoreboard, com a innovador moderat. Amb l'ajuda de CaixaResearch Validate i Consolidate, volem impulsar l'excel·lència científica, que sens dubte caracteritza la recerca a Espanya, perquè arribi al mercat i, per tant, a la societat».

El programa es porta a terme des del 2015 en col·laboració amb Caixa Capital Risc i amb el suport de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT Health), un consorci europeu líder en innovació, centres de recerca i empreses innovadores en els camps de la biomedicina i la salut. Des de llavors, la Fundació "la Caixa" ha destinat 13 milions d'euros a un total de 151 projectes innovadors. Així mateix, els equips dels projectes participants han rebut ja 2.362 hores de mentoria i assessorament, i 835 hores de formació, a més de 1.500 reunions amb experts.

Fins al moment, ja s'han constituït 27 empreses derivades (spin-off) i s'han aconseguit 14,7 milions d'euros procedents d'altres fonts de finançament. A més, Dermoglass, un dels projectes d'edicions anteriors, desenvolupat per investigadors de l'IBEC i la UPC, va assolir l'any passat una fita en convertir-se en el primer dels projectes amb el suport de CaixaResearch Validate a llicenciar un dels seus actius (una tecnologia per tractar les úlceres cròniques) a una empresa farmacèutica, Laboratorios ERN.

Processos de selecció i panel d'experts

Els projectes presentats han passat per un procés de selecció que consta de dues fases: en la primera, totes les propostes rebudes són avaluades en format de revisió d'experts (peer review) per experts i professionals de l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut, així com del món empresarial; en la segona fase, els líders dels projectes amb millor puntuació defensen les seves propostes en una entrevista presencial davant d'un panel conformat per experts europeus de diferents àmbits (farmacèutiques, escoles de negocis i empreses de salut o biotecnològiques).

En totes dues convocatòries, els criteris de selecció dels projectes es basen en quatre requisits:

Qualitat de la ciència i viabilitat tècnica de l'actiu: nivell d'innovació i de desenvolupament de l'actiu, i estat de protecció de la propietat intel·lectual.
Potencial de transferència: identificació de l'oportunitat de mercat i de la necessitat que es resol.
Implementació, execució i pla de desenvolupament: accions de valorització que contribueixen a fer avançar el projecte cap a la comercialització, capacitats de l'equip del projecte i implicació del líder del projecte.
Impacte social i innovació responsable: implicació d'agents socials i grau de contribució a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Notícies relacionades
Barcelona presenta un pla d'infància a deu anys vista per compensar l'augment de la pobresa
L'Ajuntament anuncia un conjunt de 70 actuacions amb uns 350 milions d'euros de pressupost els primers tres anys
Diversos cementiris catalans habilitaran un espai per al dol perinatal i gestacional
Figueres i Premià de Mar se sumen a la iniciativa, que ja està en marxa a Barcelona, Lleida i Olot, entre altres municipis
Buscar feina: la principal raó per traslladar-se a Barcelona de les persones que ara viuen al carrer
El 61% de les persones que viuen al ras han començat a viure-hi estant ja a la capital catalana
Surt ofereix formacions a empreses per a prevenir l'assetjament sexual a la feina
La meitat de les dones han patit alguna situació de violència masclista en l'àmbit laboral al llarg de la seva vida, segons un informe de la fundació
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71