“La violència viscuda durant la infància és un problema greu de salut pública i una violació dels drets humans que pot tenir importants conseqüències per a la salut al llarg de la vida, tant a nivell físic, psicològic, com en les repercussions socials”, avisen a l’hospital

 

 

 

Vall d’Hebron crea la unitat de referència per atendre les violències en la infància i l’adolescència a Barcelona
L’equip multidisciplinari aborda la violència física, la sexual, la psicològica o la violència per negligència, que és la més freqüent

Tota l’àrea de Barcelona tindrà una unitat per atendre les violències vers la infància i l’adolescència a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on s’ha creat un equip multidisciplinari de referència, tal com recomana el Protocol d’actuació davant de maltractaments que han elaborat Salut i Afers Socials, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA). La unitat fa tan sols quatre mesos que dona atenció des de les noves consultes externes pediàtriques.

“La violència viscuda durant la infància és un problema greu de salut pública i una violació dels drets humans que pot tenir importants conseqüències per a la salut al llarg de la vida, tant a nivell físic, psicològic, com en les repercussions socials”, avisen a l’hospital. Per això, l’equip, que duu per nom EMMA, està format per professionals de pediatria, psiquiatria i treball social.

Així, aborda totes les tipologies de violència: la violència física, que afecta un de cada deu infants; la sexual, que pateix un de cada cinc; l’emocional o psicològica, que tenen tres de cada deu; per negligència, que és la més freqüent; i per exposició a la violència de gènere, entre altres. En aquest sentit, el projecte compta amb professionals referents de cada especialitat pediàtrica per, segons el tipus de violència, realitzar un abordatge més específic. A més, l’equip ha integrat una ginecòloga especialista en infància i adolescència per a l'avaluació mèdica i el seguiment en els casos necessaris.

Millorar la detecció, el principal objectiu
Els objectius principals del projecte són millorar la sensibilització i la detecció de les violències vers la infància i l’adolescència, així com oferir un tractament mèdic, psicològic i social tant als infants i adolescents com a les seves famílies. L’equip, en funcionament des de fa quatre mesos, treballa de manera coordinada amb la DGAIA, el territori i la resta d’institucions implicades en aquests casos, integrant la perspectiva de l’infant i de l’adolescent, així com la perspectiva de gènere, disminuint la victimització secundària i potenciant la recuperació d’aquests nens, nenes i adolescents.

Com explica la doctora Anna Fàbregas, experta en pediatria i coordinadora de la Unitat, “les violències vers la infància i l'adolescència són un fenomen sovint invisibilitzat, especialment en aquest temps de pandèmia”. “La creació d'aquests equips ajuda a la sensibilització, detecció i abordatge multidisciplinari d'aquestes situacions tan complexes”, recalca.

La violència sexual és especialment crítica quan les víctimes són nens, nenes i adolescents, ja que com assegura Mireia Forner, psicòloga clínica del psiquiatria, “poden presentar seqüeles en la salut mental a curt, mitjà i llarg termini”. Per això, “és important oferir a aquests infants, adolescents i a les seves famílies cuidadores tractaments psicològics basats en les guies de pràctica clínica internacionals com la teràpia cognitivo-conductual centrada en el trauma des de la xarxa de salut pública".

L’experiència de les Barnahus, un model en què basar-se
A Europa i Estats Units ja són diferents els països que utilitzen el model Barnahus (cases d’infants) o els Child Advocacy Centers, que permeten atendre els nens, nenes i adolescents víctimes de violència en un espai acollidor per part de professionals amb especialització i coordinació, evitant que l’infant o l’adolescent hagi d’explicar els fets viscuts en diferents ocasions i a múltiples professionals, reduint, per tant, la victimització secundària.

D’aquesta manera, aquest model posa èmfasi en l’interès superior de l’infant o el jove. A Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va inaugurar l’estiu passat un projecte pilot de les Cases dels Infants a la ciutat de Tarragona. Ara, l’equip EMMA planteja la seva actuació basant-se justament en aquest model i treballa el màxim de coordinadament amb els diferents dispositius que intervenen en les situacions de violència (Afers Socials, Interior, Justícia, Educació i Salut). A més a més, pel que fa a la vessant de la protecció, des de la seva posada en marxa l’equip compta amb professionals referents de la DGAIA per a Barcelona ciutat per treballar conjuntament cas a cas.

 

Notícies relacionades
La mentoria social millora la salut mental i emocional de les persones migrades
Un estudi conclou que les aspiracions personals dels joves migrants sols milloren el triple si participen en projectes de mentoria
La Fundació ”la Caixa” llança un programa de beques de grau per a estudiants excel·lents amb recursos escassos
L’entitat convoca 50 beques per cursar estudis de grau en qualsevol disciplina en universitats i altres centres públics espanyols d’educació superior.
El 54% de les persones ateses per la Creu Roja durant la pandèmia té afectada la salut emocional
En l’últim semestre s’ha triplicat la incidència del coronavirus entre les persones ateses per l’entitat o algun dels seus familiars
Realitat virtual per reduir la por dels infants que reben radioteràpia a Vall d’Hebron
Un personatge d’animació 3D explica el tractament als pacients, que s’han de quedar sols a la sala quan s’administra
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71