Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el 2018 es van produir arreu del país 522 morts per suïcidi, el 73% van ser homes.

 

 

 

El Codi Risc Suïcidi de Catalunya registra prop de 19.000 episodis en sis anys
Els episodis de conducta suïcida van créixer durant el primer trimestre però van caure a partir del confinament

Els episodis de conducta suïcida a Catalunya van créixer lleugerament durant el primer trimestre del 2020 en comparació amb el 2019, però el confinament va fer caure el nombre de temptatives registrades, segons ha apuntat el servei Codi Risc Suïcidi de Catalunya.
 
Aquest dijous es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, i per aquesta raó el Codi Risc Suïcidi de Catalunya ha donat a conèixer les dades que ha registrat en els darrers sis anys: 18.966 episodis realitzats per 16.012 persones. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el 2018 es van produir arreu del país 522 morts per suïcidi, el 73% van ser homes. Els suïcidis són la segona causa de mort en les dones de 25 a 44 anys, i la primera en els homes d’aquest grup d’edat. En el grup de 15 a 24 anys, tant en els homes com en les dones el suïcidi és la tercera causa de mort.
 
Així mateix, els suïcidis són la quarta causa específica que provoca més morts prematures en les dones (després dels tumors de mama, els de pulmó, i les malalties del sistema nerviós i dels sentits), i la tercera causa en homes (després dels tumors malignes de pulmó i les malalties isquèmiques del cor).
 
D’altra banda, el Pla Director de Salut mental i Addiccions del Departament de Salut ha prioritzat una sèrie d’accions, que inclouen l’elaboració del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi 2020-2024 (PNPSC), amb l'objectiu d’avaluar i consolidar les rutes assistencials de la depressió a tot Catalunya, posant èmfasi en la detecció, la intervenció precoç i el risc de suïcidi i remarcant les polítiques preventives en salut mental i addiccions en tots els grups d’edat.
 
El pla es planteja com un pas endavant en l’acompliment de les línies estratègiques de l’OMS en relació a la prevenció dels suïcidis, incorporant els aprenentatges del desenvolupament del Programa Codi Risc Suïcidi de Catalunya, i d’altres experiències d'èxit en el sector basades en l’evidència. A més, subratlla que les intervencions de prevenció del comportament suïcida són més efectives si aquestes estant implementades àmpliament a diversos nivells, ja que tenen un major efecte i potencial.
 
El pla ja ha tancat l’etapa de revisió de la bibliografia i documentació existent i ja ha identificat les seves principals línies estratègiques. Ara està treballant en la proposta de principals objectius i accions, abans que s’acabi redactant i se’n proposi la governança.
 
130 trucades al telèfon de prevenció del suïcidi
 
Fa només un mes que l’Ajuntament de Barcelona va posar en servei una prevenció del suïcidi a través del telèfon 900 92 55 55 i ja s’han rebut 130 trucades, el que “acredita la necessitat del servei”, nascut en el marc de l’estratègia i pla de xoc en salut mental del consistori.
 
El telèfon, gratuït i operatiu les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, és una línia vinculada al Telèfon de l’Esperança per atendre específicament trucades on es presentin ideacions o conductes suïcides, així com aquelles experiències properes.
 
De les 130 trucades rebudes, el 62% han estat fetes per dones, i responen a diferents tipologies, segons apunta l’Ajuntament. El telèfon ha atès des de persones amb conductes o intencions suïcides o bé amb episodis passats de temptatives, fins a familiars o amics de persones amb risc de suïcidi i de persones mortes per suïcidis.

Notícies relacionades
El grup sanguini influeix en el risc de contagi i en l'evolució de la Covid-19
Les persones amb grup sanguini 0 estan més protegides davant la malaltia, segons un estudi del Banc de Sang i Teixits
Barcelona avaluarà l’estat de la salut dels habitants de la ciutat a través d’un observatori
L’Observatori de salut i impacte de polítiques també farà un seguiment dels indicadors que incideixen en els eixos de desigualtat social
La contaminació de l’aire va provocar el 7% de morts naturals a Barcelona el 2019, unes 1.000 persones
Una de cada quatre escoles barcelonines està exposada a nivells de NO2 superiors als recomanats per l'OMS
‘#PetitesSolucions’, la campanya d’Unicef per aconseguir vacunes per als infants més vulnerables
14 milions d'infants no tenen accés a cap vacuna i la seva mort es podria prevenir
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Presentat un pla per impulsar la dansa d’arrel
La proposta contempla 9 accions que s’hauran de desplegar al llarg de tres anys
“La música és un canal molt sanador per comunicar amb els altres i fer teràpia en una mateixa”
Laura Esparza i Carlos Esteban, guanyadors del XIII Concurs Sons de la Mediterrània
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71