Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Entre les mesures prioritàries que s’han exposat al govern es troba el desplegament de la renda garantida, que suposi ingressos mínims suficients en quantia i cobertura per a la població més vulnerable.

 

 

 

Afers Socials proposa a la Taula del Tercer Sector participar en el Pla de recuperació econòmica i protecció social
L'organització ha presentat al Govern 16 mesures per donar resposta a la crisi social provocada per la pandèmia

La crisi social que ha provocat la pandèmia és innegable, com també ho és que si no s’actua de forma ràpida i determinada, la desigualtat social pot esdevenir una nova pandèmia que afecti a amplis sectors de la població. Per aquest motiu, la Taula del Tercer Sector ha proposat aquest dilluns al Govern fins a 16 mesures per donar resposta a aquesta crisi, durant una reunió telemàtica amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, qui els ha emplaçat a participar en un grup de treball del Govern per acordar aquestes propostes.  
 
Concretament, el Homrani els ha ofert participar en un grup de treball específic dins del CORECO (Comitè tècnic per a l'elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social a conseqüència de la crisi de la Covid-19) posat en marxa des del Govern de la Generalitat, i en el qual es decideixen i acorden les mesures per fer front a les conseqüències socials de la crisi de la Covid-19.
 
Des de la Taula del Tercer Sector esperaven des de l’inici de la crisi poder participar en la reconstrucció social que comença ara, i ja s’havien adreçat, sense rebre resposta, al president de la Generalitat, Quim Torra, per tal de crear un espai d’interlocució directa amb les organitzacions del tercer sector per definir un full de ruta de sortida de la crisi. 
 
Segons Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, una emergència social “sense precedents” requereix una “resposta de país contundent” i apunta que les mesures que han presentat al conseller són a mitjà i llarg termini, tot i que també n’hi ha d’urgents “per garantir un sistema de drets socials i protecció social sòlid i eficient”. 
 
Entre les mesures prioritàries que s’han exposat al govern es troba el desplegament de la renda garantida, que suposi ingressos mínims suficients en quantia i cobertura per a la població més vulnerable. També incrementar el parc d’habitatge social a través d’un nou Pla Nacional de l’Habitatge a Catalunya i fer front al deute energètic acumulat per les llars vulnerables a causa de l’ajornament dels pagaments.
 
Així mateix, des de la Taula consideren urgent assegurar el finançament destinat a la inserció laboral de col·lectius vulnerables i crear un fons extraordinari per a la infància i l’adolescència. Entre d’altres, també reclamen desenvolupar i dotar els plans d’integració social i sanitària ja dissenyats i augmentar substancialment el finançament de les polítiques socials en els pressupostos 2020 i 2021.  A través de les xarxes socials, i coincidint amb la trobada, la Taula ha llançat la campanya #ConstruirUnFuturMillor per alertar sobre el greu impacte social del coronavirus i les ‘receptes’ que les entitats socials proposen.
 
Per altra banda, durant la trobada, el Homrani ha posat sobre la taula temes com el nou model d’autonomia personal, la reactivació de les negociacions sobre pobresa energètica, la pobresa infantil, les activitats de lleure educatiu d’aquest estiu i les persones immigrants en situació administrativa irregular. El conseller ha destacat la necessitat de “corresponsabilitat” en la presa de decisions davant d’una realitat molt complexa tant en l’àmbit social com laboral. Des del departament recorden que en les darreres setmanes ha destinat més de 20 milions d’euros a entitats socials per a actuacions vinculades a la crisi social de la
Covid-19.

Notícies relacionades
Els ingressos de les famílies vulnerables s’han reduït un 31% per l’impacte de la Covid-19
Una enquesta de Save The Children apunta que l’entrada de diners en aquestes llars no arriba als 7.000 euros anuals
Afers Socials retira cautelarment a Eulen la gestió de dues residències de gent gran de Barcelona
Els centres Bertran Oriola i Mossèn Vidal i Aunòs tenen expedients oberts per irregularitats durant la pandèmia
S'engega una taula d'experts per revisar el model d'autonomia i d'atenció a les persones
L'objectiu de l'ens creat per la conselleria és repensar l'atenció a la gent gran, dependent i amb discapacitat per oferir-les "més llar i menys residència"
SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social exigeixen aturar les batudes policials a temporers a Lleida
Consideren les intervencions dels cossos policials contra el col·lectiu “una mostra més d'un racisme institucional”
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71