L'exfutbolista Gerard Piqué, president de la Kings League i del FC Andorra | EP
Un 60% dels esportistes d'elit han realitzat alguna inversió empresarial amb la qual han acabat perdent la totalitat d'aquesta
Bloome, o quan l'estètica i l'ètica van de bracet
La meta de la reina de la medicina estètica ètica, abans que acabi el 2024 implica estar en tres de les comunitats més importants d'Espanya: Madrid, València i Andalusia
En una era en la qual la medicina estètica viu el seu boom i xoca amb el moviment be real, la medicina est(ètica) s'alça com una solució als tractaments de medicina plàstica tradicional, mostrant un punt de vist...
El Ripollès, de l'amor pels petits negocis a la "nova vida" de Galetes Camprodon
Els municipis de Ripoll, Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses impulsen econòmicament una comarca que busca retenir els joves i atraure el millor talent
Parlar del Ripollès és endinsar-se en una comarca pirinenca de 25.510 habitants que està dividida en tres valls molt concorregudes, sobretot durant els caps de setmana. És la Vall de Camprodon, la Vall de Ribes i el baix R...
Míchel: "L'èxit del Girona es deu al fet que els jugadors han fet seva una metodologia guanyadora"
La filosofia de treball del Girona FC, protagonista de la jornada de lideratge en entorn esportiu i empresarial de Marlex
"Per arribar a l'èxit, cal visualitzar només on pot intervenir un mateix, perquè sempre hi ha moltes incerteses. Passa a l'empresa, però més en el futbol. Un gol al cap de tres minuts de joc pot trencar...

 


 

Les medalles de 5 esportistes catalans fora de l'alta competició (i un bonus track)
De cànnabis per a esportistes fins a una escola de surf d'estel: quins són els projectes empresarials dels millors esportistes d'elit catalans?

Tan fàcil és arruïnar-se? Fora dels estadis, pistes i de l'alta competició, és una pregunta que inevitablement molts esportistes d'elit es plantegen en veure que fins a un 60% dels companys de professió han realitzat alguna inversió empresarial durant la seva carrera amb la qual han acabat perdent la totalitat d'aquesta. Tanmateix, les dades, extretes de la consultora PKF Attest, no representen els casos d'alguns esportistes catalans que han continuat amb èxit la seva carrera fora de l'alta competició, després d'haver deixat la marca catalana en prestigiosos campionats com la MotoGP, la Champions League o els Jocs Olímpics, com és el cas de Marc Márquez, Gerard Piqué, Gemma Mengual, Gisela Pulido o Pau Gasol.
 

Un 60% dels esportistes d'elit han realitzat alguna inversió empresarial amb la qual han acabat perdent la totalitat d'aquesta


Gerard Piqué, innovant amb nous formats sense abandonar el futbol professional

Un dels casos més mediàtics és, sens dubte, el de l'exfutbolista del Barça, Gerard Piqué. Malgrat no acabar la carrera d'empresarials a La Salle Bonanova, sempre ha estat vinculat al món dels negocis, especialment a partir dels darrers anys de la seva trajectòria com a futbolista professional, així com en l'actualitat. A finals del 2017 va cofundar Kosmos amb Hiroshi Mikitani, el creador de l'empresa que fins al 2021 va esponsoritzar el Barça, Rakuten. Kosmos va néixer per revolucionar la indústria dels esports i l'entreteniment, i ho està fent amb un projecte que ha atret l'atenció de molts joves, però també de molts futbolistes professionals: la Kings League.

Es tracta d'una lliga formada per 12 equips de futbol, que disposen de 12 integrats per equip i estan representats per reconeguts streamers, així com exfutbolistes professionals, entre els quals destaca Iker Casillas o el Kun Agüero. Els partits, de set contra set jugadors i amb una durada de 40 minuts, inclouen un seguit de regles que mai es podrien imaginar en un terreny de futbol tradicional i que tenen una gran finalitat: entretenir l'espectador. Des de l'inici de la competició, impulsada entre el desembre del 2022 i principis de gener juntament amb l'exitós streamer basc, Ibai Llanos -amb qui, per cert, comparteix la propietat de l'equip d'esports electrònics KOI-, Piqué ha recalcat la idea que el seu projecte neix d'un desig del públic de consumir futbol d'una forma diferent.

Tanmateix, tot i haver centrat gran part dels seus esforços en la Kings League, donant lloc a altres competicions com la Queens League per donar visibilitat al futbol femení i expandint la competició a Sud-amèrica, mitjançant la Kings League Américas, l'exblaugrana no ha volgut abandonar els terrenys de futbol 11. Per aquest motiu també és president del FC Andorra, el club de segona divisió espanyola del qual n'és propietari des del 2018.

Gemma Mengual: d'un restaurant de sushi a vendre cànnabis per a esportistes

Un cas que, a priori, pot semblar difícil de creure és el de la nadadora i medallista olímpica Gemma Mengual, qui, en sortir de les piscines de forma professional, va decidir impulsar un negoci de venda de cànnabis per a esportistes. Ho va fer a Sant Cugat, on va obrir el 2011 el restaurant Sugoi, el projecte que va suposar el punt de partida de la seva carrera com a empresària. El local s'ha convertit en un dels espais de referència al municipi vallesà per als amants del sushi, motiu pel qual no és estrany veure empresaris, esportistes i tota mena de celebritats ocupant les taules per tastar els seus plats estrella.

Aquest èxit precisament va ser el responsable d'impulsar la catalana a explorar nous terrenys, com ara el del cànnabis. Amb el seu darrer projecte, Cannabity Healthcare, ha obert una botiga especialitzada en el cannabidiol -més conegut com a CBD-, a partir de la qual ven productes especialitzats que contenen aquesta substància química reconeguda com un medicament anticonvulsiu eficaç. Malgrat que és un component que es troba a la marihuana, val a dir que no conté tetrahidrocannabinol (THC), l'ingredient psicoactiu que comporta els negatius efectes de la marihuana i, per tant, la venda del CBD és completament legal.

Pau Gasol i l'aposta pel binomi esport i salut

La implicació de Pau Gasol en l'àmbit empresarial abasta una gran quantitat de projectes, això sí, tots relacionats o bé amb l'esport, o bé amb la salut. Des de Kleta, la startup que està canviant la vida dels catalans a través de la bici, fins a Consello Strive, el projecte que lliga l'esport i l'entreteniment amb el món financer, l'exjugador de bàsquet s'ha implicat en tota mena d'iniciatives en col·laboració amb altres professionals del món de l'esport en actiu, com ho són el porter del FC Barcelona, Marc André Ter-Stegen, o el tenista mallorquí Rafael Nadal.

És inversor d'iniciatives com Overtime Sports (agència de màrqueting i continguts de l'esport), BetterUp (plataforma de coaching), Therabody (empresa tecnològica aplicada al benestar), Sports Innovation Lab (anàlisi de dades), Indya (firma de nutrició esportiva), WNBA (NBA femenina), Oura (anells intel·ligents per la pràctica d'activitat física) i Draftea (aplicació pels aficionats d'esports dels Estats Units).

Gisela Pulido, emprenedora i 10 vegades campiona del món

Malgrat no ser un perfil especialment mediàtic, en bona part per practicar un esport menys conegut com ho és el surf d'estel (kitesurf), Gisela Pulido és una dona de referència en el món de l'esport, ja que ha assolit una fita difícil de creure: ser 10 vegades campiona del món. Encara més, ostenta el rècord Guiness de la campiona del món més jove de kitesurf -el va assolir amb deu anys-. Nascuda a Premià de Mar el 1994, la catalana va despuntar en una edat molt primerenca, fet que la va portar a rebre el premi de l'Esportista Catalana de l'any el 2009, quan només tenia quinze anys.

 

Pulido ostenta el rècord 'Guiness' de la campiona del món més jove de kitesurf (el va assolir amb deu anys)


Pulido va decidir apropar el seu talent als joves impulsant el Gisela Pulido Pro Center, la seva escola i botiga de kitesurf ubicada a la localitat andalusa de Tarifa, des d'on imparteixen cursos grupals i privats en col·laboració amb el seu pare i entrenador, Juan Manuel Pulido. En l'actualitat, està preparant per als Jocs Olímpics d'enguany que se celebraran a París.

Marc Márquez, d'explorar el món audiovisual al sector immobiliari

Vuit vegades campió del món és una xifra que tampoc sona gens malament. Marc Márquez és un altre dels exitosos esportistes catalans que no va trigar a aterrar al món dels negocis. Ho va fer el 2011, quan va crear la societat Macmar Gestions Sportives S.L., i, des d'aleshores, s'ha aventurat amb reptes provinents d'altres sectors, com l'audiovisual o l'immobiliari. El 2019 va convertir-se en l'únic accionista de Slide & Turn Investment S.L., l'empresa dedicada a la compravenda de béns immobles, any en què, amb el seu germà Àlex, va invertir a Tiempo Después, l'agrupació d'interès econòmic dedicada a la producció de films i sèries.

Després d'abastar diversos sectors dins del món empresarial -alguns completament desconeguts per a ell, a diferència dels anteriors esportistes-, va decidir fundar la seva pròpia empresa: Vertical Management S.L.. A l'empresa, dedicada a la representació i assessorament d'esportistes, figura en Marc Márquez com a president i conseller delegat, mentre que el seu germà Àlex ho fa com a conseller.

Bonus Track: la restauració, el sector preferit per a les llegendes del Barça

Si bé aquests darrers cinc exemples han estat el cas d'esportistes catalans que han triomfat tant a dins com a fora de l'alta competició, també ho han fet futbolistes -i, especialment, exfutbolistes- del Barça que, amb el temps i el seu rendiment, han esdevingut icones del barcelonisme i de la capital catalana. És el cas, per exemple, dels exblaugranes Leo Messi o Sergi Busquets, qui, juntament amb Sergi Roberto i Antoine Griezmann, van invertir en l'hamburgueseria Vicio a través del fons d'inversió Barlon Capital.

El jugador argentí ja havia mostrat el seu interès prèviament per Vicio, motiu pel qual va ampliar la inversió amb qui aleshores eren els seus companys d'equip. En aquesta operació, però, no consta l'uruguaià Luis Suárez, amb qui és sabut que ha compartit -i comparteix actualment a Miami- una gran relació d'amistat en els vestuaris. Suárez, per la seva banda, és el propietari de Chalito. Es tracta d'un restaurant de milaneses i compta amb quatre seus a la ciutat comtal (Rambla de Catalunya, Collblanc, Via Augusta i el centre comercial Westfield La Maquinista), des d'on s'elaboren i serveixen més de 30.000 milaneses al mes, 1.000 milaneses cada dia, raó per la qual són considerats els reis de les milaneses a Barcelona.


 David Lombrana. Periodista
 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71