Anna Adrià
L'Associació Hèlia, Almena Cooperativa Feminista, junt amb més de 20 organitzacions feministes i cinc expertes a títol individual de tot l'Estat han presentat aquest divendres l'Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM), el primer en aquest àmbit de l'Estat espanyol

 









 

 

Neix OVIM, el primer observatori de violències institucionals masclistes a l'Estat espanyol
La plataforma vigilarà els casos de violència masclista per part de l'Estat i li exigirà responsabilitats Anna Adrià Català

L'Associació Hèlia, Almena Cooperativa Feminista, junt amb més de 20 organitzacions feministes i cinc expertes a títol individual de tot l'Estat han presentat aquest divendres l'Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM), el primer en aquest àmbit de l'Estat espanyol. La plataforma treballarà de forma col·lectiva per vigilar la producció de violències masclistes per part de les institucions, així com exigir a l'Estat que assumeixi la seva responsabilitat de garantir el dret a una vida lliure d'aquestes violències.

Aquest divendres 15 de març s'ha presentat el resultat de dos anys de treball que ha culminat en la creació de l'OVIM, una plataforma que respon a la necessitat de posar sobre la taula que l'Estat i la resta d'institucions també són perpetradores de la violència masclista. L'observatori s'ha presentat públicament aquest divendres 15 de març en l'Ateneu El Poblet de la ciutat de Barcelona amb més de 200 assistents.

La jornada ha comptat amb veus referents en l'àmbit de les violències masclistes institucionals, com Laia Serra, advocada penalista i activista, qui ha donat el tret de sortida donant especial èmfasi al canvi de paradigma que suposa centrar el focus en la violència institucional: "fins ara tot estava enfocat a la responsabilitat del perpetrador de la violència i assistir d'una manera paternalista a les dones. En el moment en el qual qüestionem el sistema partim d'un punt de vista diferent, i és que l'Estat ara admet que pot estar fallant", ha remarcat Serra.

Li ha seguit Priscila Cabrera, de la Fundación Aspacia, qui ha recalcat el vector interseccional de la violència institucional masclista, la qual opera a través de polítiques racistes com la llei d'estrangeria. Al respecte també ha parlat Paqui Perona, presidenta de Veus Gitanes, qui ha dit que "la violència institucional masclista també és posar entrebancs perquè les dones gitanes no arribin al poder", ha remarcat.

Liliana Aragón, de l'Associació Hèlia, ha continuat amb el canal de denúncia col·lectiva: "La força col·lectiva és fonamental. Necessitem documentar casos i històries de violència institucional masclista per a potenciar la incidència política". Alba Moreira, d'Almena, ha recordat que la recollida d'aquesta informació serà totalment anònima. "La intenció del OVIM no és fer acompanyament individual, sinó aconseguir un canvi real des del públic referent a la vida de les dones", ha afirmat.

La violència institucional masclista, un problema estructural i internacional

La jornada ha comptat amb la presència del Observatorio Colombiano de Feminicidios, el Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio (OCNF) de México i el Observatório das Mulheres (OM) de Mozambique. María de la Luz Estrada, companya mexicana, ha posat el focus en la importància de teixir una aliança comuna per combatre aquests patrons.

Alba Moreira, consultora de gènere d'Almena, ha explicat com la perspectiva feminista ha vertebrat la creació i l'enfocament de l'OVIM. "El feminisme ens ha permès nomenar les formes. Quan diguem que les violències tenen aquest caràcter cap a les dones sabem que neixen d'unes estructures patriarcals, racistes i heteronormatives", ha explicat.

Un canal de denúncia col·lectiva

L'OVIM compta amb un canal de denúncia col·lectiva destinat a rebre casos i històries, de manera anònima, sobre situacions de violències institucionals masclistes viscudes. Aquest es dirigeix tant a dones que han viscut una situació de violència institucional masclista com al seu entorn o a organitzacions, professionals o activistes que han estat testimoni.

Notícies relacionades
El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades rep un premi internacional
Sant Jordi 2024: els deu llibres de temàtica social que no et pots perdre
Descobreix la selecció de les lectures essencials del Social.cat per reflexionar, aprofundir, gaudir i aprendre sobre feminisme, educació i drets humans
Com acompanyar els infants davant la mort: "És important que en parlin"
Una infermera experta en dol imparteix tallers de gestió emocional i formació a alumnes, famílies i docents de dues escoles de Calella
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71