Català / Castellano / English
AMIC NOTÍCIES SERVEIS ÀREA DIGITAL ÀREA PAPER MITJANS ASSOCIATS ÀREA CONEIXEMENT ÀREA RSC CONTACTE
Opinió<< Tornar
Dijous, 6 de juliol 2006
El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura al servei, també, de la premsa gratuïta
Oriol Soler, Vicepresident de Fundació Privada Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC)
 

El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura arriba a l’hora de la veritat. El pròxim dia 1 d’octubre l’empresa ACNielsen començarà el treball de camp corresponent al darrer quadrimestre de 2006. S’haurà fet realitat, doncs, un projecte concebut com un servei al sector de la comunicació i com un servei al conjunt de la societat catalana.
Tot i que l’ACPG és patrona de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura, i per tant disposa d’informació puntual sobre les característiques del projecte, creiem que no està de més recordar alguns dels trets diferencials del Baròmetre, que li aporten un valor afegit especial.

El Baròmetre consta d’una enquesta principal i una de secundària. L’enquesta principal es farà simultàniament a tres comunitats autònomes: Catalunya (29.828 entrevistes), País Valencià (6.975 entrevistes) i Illes Balears (2.351 entrevistes). En total, 39.154 entrevistes anuals repartides en tres onades quadrimestrals de 13.050 entrevistes cadascuna. Aquesta enquesta és la que es posa en marxa el dia 1 d’octubre.
L’enquesta secundària serà bianual i constarà de 2.533 entrevistes, en onades semestrals, que es realitzaran a la Franja de Ponent, Andorra i Catalunya Nord.

A més, el Baròmetre incorpora algunes innovacions respecte als estudis d’audiència dels països del nostre entorn. En l’àmbit del treball de camp, la innovació principal és el seu caràcter continuat. Això vol dir que les entrevistes es faran durant tot l’any, amb l’excepció del mes d’agost per la possible distorsió que puguin generar els moviments massius de població durant aquest mes. El treball de camp continuat té diverses virtuts, com que les entrevistes no es concentren en un període de temps determinat i que coneix tothom, es fa impossible que els mitjans intentin influir en el resultat de l’enquesta a base de campanyes de promoció coincidents en el temps amb el treball de camp. A més a més el caràcter continu del treball de camp permet crear un equip estable d’entrevistadors. Això vol dir, segons l’acord signat amb ACNielsen, personal qualificat, amb contracte laboral, perfectament bilingüe i resident de la zona on li toca treballar.

Pel que fa al disseny mostral cal destacar la quantitat d’entrevistes que ens permetrà aportar al sector un servei molt acurat. En primer lloc, per primera vegada un estudi d’audiències detectarà i fotografiarà el ric ecosistema de publicacions, ràdios i televisions locals i comarcals del nostre país, fins ara inexistents pel que fa al món de les audiències. En segon lloc, el Baròmetre oferirà resultats amb precisió estadística comarcal en la gran majoria de comarques de Catalunya, de manera que els mitjans podran fer un ús particular de les dades en funció del seu àmbit de cobertura territorial. I finalment, molts mitjans (els que tinguin una cobertura significativa en el seu territori) podran disposar no només de la xifra d’audiència sinó també d’informes sobre el perfil de les seves audiències.

Per tots aquests motius estem convençuts que la posada en marxa del Baròmetre representarà un abans i un després en el panorama comunicatiu del nostre país, i que serà una eina estratègica de gran importància per a les empreses, especialment per a les empreses editores de premsa gratuïta, d’una banda per l’audiència massiva que ha estat assolint amb els grans diaris gratuïts, i d’altra perquè des de fa molts anys tenen un gran arrelament en l’àmbit local i comarcal i fins ara no sempre han disposat de dades homologades que certifiquin les seves audiències.

Per això, les dades que properament oferirà el Baròmetre poden obrir importants horitzons per a la premsa gratuïta: quantificar l’abast real de les seves audiències, desenvolupar estratègies comercials amb un millor coneixement del mercat, valorar la importància de la premsa gratuïta per a la llengua catalana, establir comparatives amb la premsa de pagament, potenciar els arguments per a l’assoliment de subvencions, tenir dades homologades per a accedir a les agències de planificació de mitjans i tot allò que cada empresari i el sector de la premsa gratuïta sàpiga posar en marxa a partir d’un bon estudi de mercat.


  MÉS Opinió
Opinió 
Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs
Opinió 
AMIC: mitjans de proximitat, periodisme de confiança
Opinió 
Neixen l’AMIC i la Federació
Opinió 
ACPG 2014, benvinguts al món variable dels mitjans d’informació (i 3)
Opinió 
2013, un any també de creixement per la premsa gratuïta a l’ACPG (2)
Opinió 
2013, un any de creixement en mitjans digitals a l’ACPG (1)
Opinió 
En contra de la premsa gratuïta municipal
Opinió 
L’oportunitat de crear una patronal de mitjans de comunicació catalans
Opinió 
VÍDEO: ACPG, l’hora de construir una marca de marques líders
Opinió 
ACPG = cooperació digital


AMIC - Codi Deontològic - Avís legal - Avís cookies

Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 -
info@amic.media
AMIC Illes Balears
Amb el suport del:
Amb la col·laboració de:
[Web creada per Duma Interactiva]