Català / Castellano / English
Banc de Continguts
Opinió<< Tornar
Dimecres, 2 de desembre 2009
ACPG = cooperació digital
Josep Ritort i Ferrús, Secretari General
 
La premsa gratuïta des de fa anys ha actuat seguint el concepte de “Cooperació Digital”. L’associació fa set anys va crear un banc de continguts per compartir informació entre els mitjans de forma gratuïta. Aquesta idea inicial adreçada als mitjans en paper, assoleix una major utilitat i potencialitat quan s’incorporen els mitjans digitals. De manera que, el que era un senzill banc d’intercanvi de continguts, actualment s’ha convertit en un potent banc d’intercanvi de continguts digitals. Un lloc on tots els mitjans troben un ampli ventall de continguts, entrevistes, reportatges, fotografies, vídeos... que ajuden a millorar la qualitat informativa d’un mitjà en paper o digital. I ara aquesta cooperació entre mitjans es projecta ràpidament cap a nous nivells de cooperació que defineixen el que serà la nova Cooperació Digital:

Nivell bàsic (mitjans)
En aquest nivell la cooperació digital té una doble funció per als mitjans: aportar i trobar. Els mitjans de comunicació aporten els seus millors productes periodístics: continguts que són de gran interès per a molts; i al mateix temps, troben aquells continguts ben elaborats per altres mitjans que són un bon complement per a la informació del seu mitjà. D’aquesta manera, una bona entrevista realitzada per un mitjà imprès amb una tirada de vint mil exemplars i quaranta mil lectors, pot acabar sent publicada per més de trenta mitjans en paper amb una tirada de sis-cents exemplars i a vint diaris digitals, que vol més d’un milió de potencials lectors de l’entrevista.

Al final del procés un bon contingut d’un mitjà amb la cooperació digital aconsegueix multiplicar per deu, vint o trenta la seva audiència respecte a si ho hagués fet sol, sense cooperar; i per altra banda, el ciutadà rep dels mitjans més informació i més bons continguts, rep millor qualitat informativa.

Nivell ampliat (entitats)
La cooperació digital també és una oportunitat per a les entitats amb una doble finalitat: comunicar i conèixer. En el banc de continguts digitals, les entitats tenen una plataforma adequada per a fer arribar els seus millors continguts i informacions d’interès als mitjans de comunicació. Cada cop més entitats i associacions de diversos àmbits: tercer sector, culturals, joves, tecnologia, etc. troben en el banc digital una eina que els facilita de forma senzilla l’accés a molts mitjans de comunicació. En un sol lloc s’aporta la informació i, si és de gran interès, serà publicada per desenes de mitjans i es tornarà a produir un altre efecte multiplicador de la informació. Els continguts de l’entitat sortiran del seu mitjà, web o revista interna, i ampliarà la seva difusió a desenes de milers de potencials lectors.

Però a més a més, en el banc poden veure, conèixer i compartir informació entre entitats i institucions d’àmbits propers. D’aquesta manera, tothom veu com les entitats comuniquen i així uns aprenen dels altres a millorar la seva comunicació.

Nivell global (ciutadans)
La cooperació digital esdevé també una oportunitat per als ciutadans que tenen habilitats creatives o capacitat de generar informació d’interès amb una doble finalitat: participar i difondre. Experts en determinades temàtiques: ciència, tecnologia, teatre, moda, bellesa... que tenen el seu bloc o web a la xarxa, troben en el banc digital una plataforma per a que els seus continguts més rellevants siguin publicats per desenes de mitjans. També és una eina en la que poden participar els estudiants de periodisme, d’audiovisual, de fotografia... així com la gent que té capacitat de generar continguts de qualitat a la xarxa.

I per als ciutadans amb talent la cooperació té la virtut que si el seu contingut publicat en els mitjans té molt interès per a determinades persones, aquestes acudiran a buscar-ne més al seu web o bloc i li multiplicarà les visites. En resum, entre tots construïm un sistema de mitjans oberts, lliures i millorem la qualitat informativa que arriba a la societat.

  MÉS Opinió
Opinió 
Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs
Opinió 
AMIC: mitjans de proximitat, periodisme de confiança
Opinió 
Neixen l’AMIC i la Federació
Opinió 
ACPG 2014, benvinguts al món variable dels mitjans d’informació (i 3)
Opinió 
2013, un any també de creixement per la premsa gratuïta a l’ACPG (2)
Opinió 
2013, un any de creixement en mitjans digitals a l’ACPG (1)
Opinió 
En contra de la premsa gratuïta municipal
Opinió 
L’oportunitat de crear una patronal de mitjans de comunicació catalans
Opinió 
VÍDEO: ACPG, l’hora de construir una marca de marques líders
Opinió 
L’esperit social de la premsa gratuïta a Catalunya

  President de l'AMIC
Ramon Grau i Soldevila Ramon Grau i Soldevila
"Agraïment per la confiança en la renovació de la junta"
 
  Secretari general
Josep Ritort i Ferrús Josep Ritort i Ferrús
"Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs"
 
 L’entrevista de l’AMIC
AMIC - Codi Deontològic - Avís legal -
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
AMIC Illes Balears
amb el suport de:
[Web creada per Duma Interactiva]