Català / Castellano / English
Banc de Continguts
Entrevista<< Tornar
Divendres, 10 de febrer 2006
'Els gratuïts representen un objectiu prioritari'
Joan Besson, director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i editor de la versió on-line del Telenotícies de Televisió de Catalunya, reflexiona sobre una agència de notícies en clau catalana i la seva vocació de servei públic
Joan Besson, Director de l'Agència Catalana de Notícies
 

Per què una agència catalana de notícies?

Perquè és important que hi hagi notícies pròpies de Catalunya que es puguin interpretar estrictament en clau catalana i nosaltres oferim aquesta cobertura, tant territorial com temàtica. I perquè a Catalunya hi ha una efervescència en mitjans de comunicació que justifica que hi hagi una agència de notícies estrictament nostra. L’impuls a l’ACN és una decissió estratègica de la Generalitat per donar servei als mitjans d'informació i perquè en una epoca de canvis, com és la de l’arribada de la TDT, era important tenir un nou proveïdor que faciliti un producte de qualitat a les televisions amb menys mitjans.

Quina és la filosofia de l'ACN?

Tenim aquell punt de proximitat amb la gent del país per explicar les coses que més interessen amb un model que subministra a cada mitjà la informació que necessita.

Hi ha algun altre punt diferencial amb la resta d'agències de l'estat?

Volem diferenciar-nos convertint a l’ACN en un referent per la qualitat i la quantitat d’informació econòmica. Hi ha molts mitjans amb redaccions limitades que no poden tenir periodistes especialitzats en economia; nosaltres els volem oferir informació nova i especialitzada en aquest àmbit, ser un recurs per a les redaccions locals i per als mitjans generalistes i obrir un mercat de futur de cara als gabinets de comunicació d'empreses i institucions.

Quin és el projecte marcat per convertir l’ACN en un referent?

Estem intentant corregir les coses que no funcionàven bé i estem fent aportacions pròpies per millorar la implantació territorial i temàtica de l'ACN, i per convertir-la en una agència multiformat, que subministra text, fotos, talls de veu i que també està incorporant el vídeo, amb un funcionament basat en internet.

Ara per ara, quin és el grau de compliment d'aquest pla?

Els resultats ja s’estan començant a veure. Dels 1.500 mitjans de comunicació que hi ha a Catalunya, uns 300 podrien ser posibles clients de l’ACN i ara ja en tenim 150. L’objectiu al 2007 és haver arribat al 85% d’aquests mitjans i anem bé. De tota manera, la rendibilitat d’un projecte públic com l'ACN no es valora només des del punt de vista econòmic, també cal tenir en compte la rendibilitat social que aporta l’agència ja que està retornant a la societat part dels recursos invertits, com una escola de formació de professionals de la comunicació.

Amb quins recursos humans compta l'agència?

Al 2002, hi havia un equip de 12 persones en plantilla i ara ja en tenim 50. Comptem amb un grup d’especialistes a Barcelona per les àrees de societat, economia, política i cultura, dos corresponsals propis a Madrid i Brussel·les i també tenim col·laboradors que cobreixen l’actualitat catalana a l’estranger, des de ciutats com Berlin, Londres, Nova York, París o Pequín.

Això facilitarà que la informació sobre Catalunya traspassi més les fronteres nacionals?

Sí, és una cosa que volem canviar. Per això, a través del portal de l’agència estem impulsant un sistema de multilingüisme en castellà, aranès i aviat en francès i anglès que permeti tenir una visió de l’actualitat catalana des d'arreu del món.

Les noves tecnologies són molt importants en l’expansió de l'agència?

Sí, sobretot en projectes com el de la implantació de la distribució del vídeo, que es començarà a comercialitzar aquest any. Volem facilitar continguts de vídeo a les televisions amb un sistema de compressió de molt bona qualitat i resoldre el problema de la transmissió a través d’internet, amb les noves línies SHDSL. També estem tancant un acord amb l’agència Efe per oferir un servei de notícies de televisió als nostres abonats, a través d’una plataforma conjunta per optimitzar recursos.

I què pot oferir l'ACN a la premsa gratuïta?

Els donem un recurs d’informació a un preu molt atractiu i subvencionat, perquè l’ACN es una infraestructura bàsica de la Generalitat pensada per ajudar a la informació local i comarcal de Catalunya. Volem ser una eina útil i, per això, els gratuïts representen un objectiu prioritari. La premsa gratuïta és un fenòmen extraordinari, absolutament consolidat i necessari perquè arriba a un públic general i ampli i en el que sempre he cregut. Jo sóc de Granollers i els meus inicis professionals estan en l’àmbit de la premsa local i comarcal. L’any 1982 vaig fundar el setmanari L’actualitat comarcal que va funcionar uns 3 anys. Si llavors hagués existit l’ACN, la revista encara sortirira. Amb això vull dir que l'agència pot ajudar molt els gratuïts i que aquestes publicacions són un magnífic canal per distribuir els productes de l'ACN.

L'ACN i l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG) han acordat oferir els serveis de l'agència en condicions especials a les capçaleres gratuïtes que ho vulguin.

Sí, estem molt contents i orgullosos perquè aquest conveni permetrà oferir informació a moltes publicacions que encara no l'incloïen. En aquest sentit, estem tancant un acord amb un proveïdor important per facilitar informació esportiva que pot interessar molt els abonats de l'ACPG.


Per: Susana Diaz | Fotos: S.D.


  MÉS Entrevista
Entrevista 
Carmen del Riego: “No es pot fer periodisme en 140 caràcters”
Entrevista 
Agonitza el periodisme. Neix el Periodisme
Entrevista 
Mikel Lekaroz, nou president d’IAB Spain: “Hem patit una exagerada tendència als models basats en resultats”
Entrevista 
Joan Varela: La premsa gratuïta pot cobrir el buit local que la premsa tradicional no cobreix
Entrevista 
Carles Mundó: “A Catalunya, tres de cada quatre llars ja estan adaptades a la TDT”
Entrevista 
“ELS JOVES NO TROBEN EL QUE BUSQUEN EN CATALÀ”
Entrevista 
ENTREVISTA CONSELLER DE CULTURA I MITJANS DE COMUNICACIÓ, JOAN MANUEL TRESSERRAS
Entrevista 
“La premsa gratuïta és la gran premsa popular”
Entrevista 
“El periodisme de proximitat dóna cohesió a un territori”
Entrevista 
Sierra: “Els diaris gratuïts han recuperat | Gual: “Hi ha una cultura de la gratuïtat que s’està imposant a poc a poc a tots els mitjans”

  President de l'AMIC
Ramon Grau i Soldevila Ramon Grau i Soldevila
"L’AMIC, una plataforma d’innovació al servei dels mitjans d’informació del país"
 
  Secretari general
Josep Ritort i Ferrús Josep Ritort i Ferrús
"Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs"
 
 L’entrevista de l’AMIC
AMIC - Codi Deontològic - Avís legal - RSS
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
AMIC Illes Balears
amb el suport de:
[Web creada per Duma Interactiva]