Català / Castellano / English
Banc de Continguts
Editorial<< Tornar
Dijous, 10 de abril 2008
El futur de la premsa està en la gratuïtat i la proximitat
Josep Ritort i Ferrús, Secretari general de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta
 
Josep Ritort, president de l'ACPG

La informació de proximitat té futur. Ens ho demostren les estadístiques del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura que donen els primers llocs a la informació local i comarcal, que en molts casos és gratuïta. Tot i que, el món tendeix a la globalització, emergeix al mateix temps un corrent que està avivant el localisme, la informació propera. Aquesta nova tendència en el conjunt de la societat beneficia a molts mitjans de l’ACPG.

El neologisme “glocal” ha sorgit precisament per definir aquest fenomen en què cada vegada els conceptes global i local estan més interrelacionats. La informació de proximitat està de moda i és el que el lector busca. Així ho apunten els professors Xosé López García i Xosé Neira Cruz:

“Les tecnologies actuals no només multipliquen els espais globals sinó que també multipliquen els espais locals, el que porta a la revitalització del que és pròxim, del que és local. D’aquesta manera global i local es converteixen en conceptes cada vegada més interrelacionats que van quallant en una situació per la definició de la qual ja ha nascut el neologisme ‘glocal’. D’aquesta relació surt reforçada el que és local, que cada vegada desperta més interès i compte amb una audiència major”

De les 41 comarques que hi ha a Catalunya, 39 estan liderades per premsa local i comarcal, i d’aquestes comarques 30 són de premsa gratuïtes. Està clar que el futur de la premsa està en aquests dos conceptes: gratuïtat i proximitat.

Hem de sortejar la crisi i, mentre ho fem, intentar veure una mica més enllà, i crec que hem de tenir clar que la globalització i les noves tecnologies ens porten cap a un escenari que si treballem bé la informació de proximitat i l’oferim de forma gratuïta tant en paper com en format digital, segur que el nostre model d’informació i negoci és el que tindrà un millor futur.

 


  MÉS Editorial
Editorial 
Agraïment per la confiança en la renovació de la junta
Editorial 
L’AMIC, una plataforma d’innovació al servei dels mitjans d’informació del país
Editorial 
Junts fem l’AMIC
Editorial 
Discurs inaugural Jornades 08
Editorial 
Inici del 10è aniversari amb l'objectiu d'enfortir l'ACPG
Editorial 
Referents Europeus
Editorial 
Un model de premsa gratuïta
Editorial 
Ara, qualitat
Editorial 
Un salt qualitatiu

  President de l'AMIC
Ramon Grau i Soldevila Ramon Grau i Soldevila
"Agraïment per la confiança en la renovació de la junta"
 
  Secretari general
Josep Ritort i Ferrús Josep Ritort i Ferrús
"Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs"
 
 L’entrevista de l’AMIC
AMIC - Codi Deontològic - Avís legal -
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - info@amic.media
AMIC Illes Balears
amb el suport de:
[Web creada per Duma Interactiva]