Català / Castellano / English
Banc de Continguts
Opinió<< Tornar
Dimarts, 20 de febrer 2007
L’esperit social de la premsa gratuïta a Catalunya
Taula de Comunicació
 
El President de la Taula de Comunicació, Josep M. Villena
Quan vam crear la Taula de Comunicació, al voltant de l’any 2000, els que vam prendre la iniciativa érem representants d’entitats gestores de mitjans de comunicació local de Barcelona, i entre aquests, hi havia representants de la premsa gratuïta de la ciutat. Les capçaleres de llavors portaven prop de 10 anys de trajectòria, funcionàvem principalment amb voluntaris i amb estudiants de Periodisme. La publicitat, provinent majoritàriament dels comerços del barri de tota la vida, donava just per pagar la impremta i el sou d’un coordinador que es dediqués professionalment. L’àmbit d’aquestes publicacions era el de districte o el de barri, assolir un àmbit de ciutat era massa agosarat amb els escassos recursos de què es disposava. Però l’arrelament d’aquestes revistes a la zona d’influència era molt fort. Els periodistes que hi treballaven tenien una relació molt propera amb els veïns i veïnes, també amb el Consell Municipal de Districte (Ajuntament de Barcelona), i el feedback d’informacions era bastant fluït. Aquesta premsa tenia, i encara conserva en bona part, un fi social, contribuïa a la cohesió dels barris, al coneixement mutu entre ciutadans i ciutadanes, i, sovint feia d’interlocutor entre ciutadania i Ajuntament.

 

Aquesta era la premsa gratuïta local a Barcelona fa 10 o 15 anys. És el cas de La Marina, Zona Sec, L’Independent de Gràcia, el Ciutat Nord, L’Informatiu de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Zona Alta, etc. Publicacions gratuïtes amb aquest format n’hi havia, i n’hi ha, també a altres poblacions de Catalunya, és el cas de l’Aquí, el Tot l’Hospitalet, el Capgròs de Mataró, etc.

 

A partir de l’any 2000, hi ha un boom de publicacions gratuïtes, sobre tot impulsat per l’aparició d’empreses com la de Metro, 20 minutos, ADN, Què, etc. Aquesta nova fornada de revistes tenen la particularitat que tracten la informació de manera més breu, i l’àmbit és més ampli fins i tot més enllà de la ciutat mateixa. És a dir, hi pots trobar tant notícies de Barcelona, com de Catalunya, com d’Espanya com de l’estranger. No tenen aquest estil proper al barri, als ciutadans i ciutadanes. Però tenen una funció molt important també, perquè si bé la premsa gratuïta local i comarcal a Catalunya té la funció de cohesió social, la premsa gratuïta generalista ha afavorit que molta gent no habituada a comprar premsa, ara llegeixi premsa gairebé a diari.

 

No obstant, volem destacar, des de la Taula de Comunicació, que la premsa tradicional gratuïta a Barcelona, i a Catalunya, ja existia molt abans que aquesta premsa generalista, i sempre ha tingut molts lectors, entre ells, també molts que no compraven premsa generalista, però en canvi llegien i llegeixen la revista del seu poble o barri.

 


  MÉS Opinió
Opinió 
Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs
Opinió 
AMIC: mitjans de proximitat, periodisme de confiança
Opinió 
Neixen l’AMIC i la Federació
Opinió 
ACPG 2014, benvinguts al món variable dels mitjans d’informació (i 3)
Opinió 
2013, un any també de creixement per la premsa gratuïta a l’ACPG (2)
Opinió 
2013, un any de creixement en mitjans digitals a l’ACPG (1)
Opinió 
En contra de la premsa gratuïta municipal
Opinió 
L’oportunitat de crear una patronal de mitjans de comunicació catalans
Opinió 
VÍDEO: ACPG, l’hora de construir una marca de marques líders
Opinió 
ACPG = cooperació digital

  President de l'AMIC
Ramon Grau i Soldevila Ramon Grau i Soldevila
"Agraïment per la confiança en la renovació de la junta"
 
  Secretari general
Josep Ritort i Ferrús Josep Ritort i Ferrús
"Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs"
 
 L’entrevista de l’AMIC
AMIC - Codi Deontològic - Avís legal -
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
AMIC Illes Balears
amb el suport de:
[Web creada per Duma Interactiva]