Català / Castellano / English
Banc de Continguts
Opinió<< Tornar
Divendres, 21 de febrer 2014
2013, un any també de creixement per la premsa gratuïta a l’ACPG (2)
Josep Ritort i Ferrús, Secretari General
 
A L’ACPG hem tancat l’any 2013 amb quinze noves altes de publicacions gratuïtes de Catalunya i Balears. Un any que, a més a més de créixer en mitjans digitals d’arreu dels territoris de parla catalana, pel que fa a la premsa gratuïta també ha estat un any de creixement, que amb només quatre baixes ens dóna un saldo final molt positiu en nombre de capçaleres associades.

Malgrat la crisi, alguns editors de premsa gratuïta s’estan atrevint a ampliar la cobertura amb edicions a altres poblacions properes al seu mitjà de referència, sobretot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, o a altres barris del municipi de Barcelona, en aquesta zona el 2013 tenim massa exemples per mencionar-ne només un o dos. Altres empresaris de mitjans d’informació de proximitat o especialitzats, que encara no disposaven d’una publicació gratuïta, han decidit ampliar el seu ventall de productes comunicatius i han entrat en el món dels gratuïts amb uns productes periodístics ben elaborats que estan tenint un gran èxit d’acceptació per part dels lectors, un bon exemple és La Marina de Blanes. I per últim, el 2013 tornen a haver-hi bons exemples de professionals del periodisme que viuen en una zona determinada del país o han anat a viure-hi recentment i decideixen impulsar una publicació de qualitat per al seu territori més proper, un exemple destacat seria l’Apunt de Menorca.

Tot plegat ha fet que el 2014 comencem amb 105 publicacions associades, vint-i-cinc de les quals amb control de la tirada PGD. Només aquestes 25 publicacions sumen una tirada de més de 550.000 exemplars auditats i, entre tots els associats, les dades conjuntes d’audiència són espectaculars. La prems gratuïta és la premsa més llegida del país i cal recordar que la immensa majoria és escrita en llengua catalana.

Pel que fa al conjunt d’editors de premsa gratuïta, també es respira una notícia econòmica positiva. La gran majoria comenta que el quart trimestre del 2013 hi ha hagut una mica d’alegria monetària, sembla que la baixada d’ingressos s’ha aturat i, tot i que són encara excessivament baixos, la tendència de creixement en ingressos per publicitat per aquest any és, per fi, positiva i mica en mica ascendent.

Tornem a viure l’alegria de veure editors que impulsen noves publicacions gratuïtes, altres editors que s’incorporen al món dels gratuïts i joves periodistes que, en mig d’una crisi de cavall, comencen la seva experiència empresarial d’editors amb una publicació gratuïta, no són molts, però ja són més que suficients per tornar a fer créixer el nombre de mitjans gratuïts arreu del territori. Si li afegim que el comerç, les empreses i les famílies ens transmeten que hi ha una mica més de moviment econòmic, amb tot plegat veiem el començament d’un any que, a més a més de ser de canvis històrics per Catalunya, marca un camí de nou positiu per a les publicacions gratuïtes d’arreu del país.

Fins ara no hem dit res de les apostes de futur de l’ACPG. Com visualitzem el futur del nostre sector professional? Cap a on ens adrecem? Quines són les noves tendències? I com des de l’associació li volem donar resposta? El relat us l’explicarem en el següent article, tercer i últim.

  MÉS Opinió
Opinió 
Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs
Opinió 
AMIC: mitjans de proximitat, periodisme de confiança
Opinió 
Neixen l’AMIC i la Federació
Opinió 
ACPG 2014, benvinguts al món variable dels mitjans d’informació (i 3)
Opinió 
2013, un any de creixement en mitjans digitals a l’ACPG (1)
Opinió 
En contra de la premsa gratuïta municipal
Opinió 
L’oportunitat de crear una patronal de mitjans de comunicació catalans
Opinió 
VÍDEO: ACPG, l’hora de construir una marca de marques líders
Opinió 
ACPG = cooperació digital
Opinió 
L’esperit social de la premsa gratuïta a Catalunya

  President de l'AMIC
Ramon Grau i Soldevila Ramon Grau i Soldevila
"Agraïment per la confiança en la renovació de la junta"
 
  Secretari general
Josep Ritort i Ferrús Josep Ritort i Ferrús
"Un relat pels mitjans de proximitat pirinencs"
 
 L’entrevista de l’AMIC
AMIC - Codi Deontològic - Avís legal -
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
AMIC Illes Balears
amb el suport de:
[Web creada per Duma Interactiva]