Notícies

L’espai Cràter d’Olot acull una jornada en què els joves debaten sobre una Europa més sostenible en el marc del projecte Y4 Green ERF
Dimarts, 9 de abril 2024
L’espai Cràter d’Olot acull una jornada en què els joves debaten sobre una Europa més sostenible en el marc del projecte Y4 Green ERF

Les pròximes activitats programades es duran a terme l’11 d’abril a Girona, el 16 d’abril a Figueres i el 18 d’abril a Palamós

Aquest dilluns han arrencat els tallers sobre l’Europa Verda a l’Euroregió que se celebraran a la demarcació de Girona fins al 18 d’abril. El primer acte s’ha dut a terme a l’Espai Cràter d’Olot un equipament finançat amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional, i que dos anys després d’obrir les portes, ha superat els 100.000 visitants.

En Damang té 20 anys i va arribar a Olot provinent del Senegal quan en tenia 8. Actualment, estudia mecànica al Programa de Formació i Inserció de la Garrotxa, a l’Aula Motor, i creu que a nivell de sostenibilitat cal millorar socialment en dos aspectes: “per la contaminació i sobre l’alimentació són dos temes a treballar. Perquè la gent s’ha oblidat molt de com ens alimentem i la poca cura que tenim del medi, per exemple”. Això en l'àmbit general. I en el cas concret d’Olot en Damang creu que també es poden fer petites millores perquè sigui una ciutat que tingui més cura amb el medi i més sostenible: “que hi hagués més transport públic i amb horaris més adaptables pels estudiants. També que augmenti el reciclatge. I també més espais oberts pels joves i més espais en general, que no ens tanquin espais als joves”, explica.

Durant el matí s’han organitzat activitats per debatre sobre l’entorn verd europeu, el futur del planeta i els reptes mediambientals dels joves per fer efectiva una veritable transició sostenible a la Unió Europea: “temes d’alimentació, d’habitatge, de desplaçament, de consum responsable, etc. I cada tema té el seu repte individual i que com a  societat s’ha de plantejar. I volem saber, també, quina és la mirada d’aquests joves i quins són els reptes que creuen necessaris en aquest àmbit, perquè segur que en tenen molts més del que ens podem imaginar”, explica Mònica Plana, responsables de dinamització del projecte.

Els tallers són iniciatives de l'Europe Direct Girona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània i s’emmarca dins el projecte Y4 Green ERF (Youth for Green Euro Regio Future) impulsat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i adreçat específicament a joves: “l’Euroregió és una estructura formada per Govern de la generalitat, govern de les Illes Balears i Occitània, que tot junts afronten reptes comuns d’aquests territoris. I en definitiva fer d’aquests reptes realitats que puguin ser transportables a altres regions i àrees d’Europa”, comenta Plana.

Les pròximes activitats programades es duran a terme l’11 d’abril a Girona, el 16 d’abril a Figueres i el 18 d’abril a Palamós.

 

Visibilitzar projectes ja existents

El projecte Y4 Green ERF és anual, s'adreça als i per als joves i té per objectiu promoure una Europa més verda a partir de la visibilització i comunicació d'accions ja existents, reals i tangibles de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània relacionades amb el medi ambient i que són possibles gràcies a  polítiques europees.

 

El projecte té un pressupost de 283.000 euros i està cofinançat, en un 80%, per la Unió Europea. Per tirar-lo endavant es compta amb sis socis experts en cooperació territorial, Unió Europea i mitjans de comunicació com són l'Euroregió Pirineus Mediterrània, ADRET (Europe Direct Pyrénées), Universitat de Girona, AMIC (Associació de Mitjans d'Informació de Catalunya), AMIC Illes Balears i JEF PirMed (Joves Europeistes Federalistes). La iniciativa té una durada de dotze mesos, va iniciar-se el novembre de 2023 i s'allargarà fins a l'octubre de 2024.

 

Cooperació política

L’Euroregió Pirineus Mediterrània és una organització de cooperació política entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània. Es va crear l’any 2004 i és una entitat jurídica definida en el marc del reglament europeu del Parlament Europeu i del Consell. L’acció de l’Euroregió Pirineus Mediterrània s’articula a partir d’un full de ruta polític, que es tradueix en plans d’acció i es concreta a través de cinc comissions tècniques de treball en els àmbits de la cultura, la innovació, l’ensenyament superior i la recerca, el medi ambient, el canvi climàtic i l’energia, i el turisme, així com de diversos grups de treball. Una de les prioritats de l’organització són els joves, i d’aquí que s’impulsi el projecte Y4 Green ERF.


                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies