Notícies

“100 anys de ràdio” la revista 'Capçalera' del Col·legi de Periodistes publica un monogràfic on analitza la història i els reptes de futur de la ràdio
Dilluns, 12 de febrer 2024

La revista 'Capçalera' ha publicat un número especial monogràfic per celebrar els 100 anys de la ràdio a Catalunya, un volum de cent planes que es publica coincidint amb el Dia Mundial de Ràdio, que se celebra el 13 de febrer. “Aquest 2024 la revista ‘Capçalera’ havia de tenir un número especial dedicat a la ràdio, són cent anys d’història d’un mitjà molt arrelat a Catalunya”, ha dit el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, durant l’acte de presentació del monogràfic a la Casa del Periodistes, acompanyat pel director de la revista 'Capçalera', Jordi Rovira.


El monogràfic inclou 19 reportatges, 18 dels quals van acompanyats d’un article d’opinió, escrit per professionals de la ràdio com Jordi Basté, Andreu Buenafuente, Antoni Bassas, Neus Bonet, Josep Cuní o Maria Xinxó. Professionals que aporten les seves reflexions i anècdotes en aquests articles que també es poden escoltar als codis QR. I és que segons ha explicat el director de ‘Capçalera’, Jordi Rovira, “havíem de trobar una solució per a què la ràdio, el so, fos present en una revista escrita”.

 

 

 

 

 

 


La ràdio ens ha explicat la història en directe
El tema principal del monogràfic és analitzar com la ràdio s’ha adaptat als canvis històrics en aquest cent anys, “la ràdio ha explicar una Guerra Civil, 43 anys de dictadura, i una democràcia marcada per dues crisis econòmiques i una pandèmia mundial”, ha destacat Rovira.


En aquest sentit, el degà del Col·legi de Periodistes ha destacat que “la bona salut de la ràdio” i s’ha mostrat convençut que la “la ràdio va ser, és i serà sempre present a les nostres vides”. Una de les conclusions d’aquest monogràfic és que “la ràdio és el mitjà que millor s’ha adaptat als canvis. Assumeix els reptes i s’adapta a nous formats, com ara li toca fer amb el pòdcast, les xarxes socials i les noves formes de consum de ràdio”, ha explicat Rovira.

Ràdios locals
Durant l’acte s’ha tingut una menció especial per a les emissores locals, “la ràdio de proximitat, la ràdio dels barris que molts cops és voluntària” és l’encarregada d’explicar la realitat més propera al oient, i la que crea fidelitat al mitjà.
                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies