Notícies

Cubelles acull una jornada europeista per a joves en el marc del projecte Y4 Green ERF
Dimarts, 23 de gener 2024
lafurapenedes.cat

El passat dissabte 20 de gener, es va celebrar a la Biblioteca Mn. Joan Avinyó de Cubelles (Garraf), una jornada europeista sobre sostenibilitat i associacionisme adreçada a joves. Va ser una iniciativa de la Joventut Europea Federalista (JEF) de Catalunya, Europe Direct i l’Euroregió Pirineus Mediterrània i s’emmarca dins el projecte Y4 Green ERF (Youth for Green Euro Regio Future) impulsat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i que compta amb el suport de l’AMIC i AMIC Illes Balears. Es va escollir aquesta localitat donat que l’ajuntament d’aquest municipi compta amb una nova regidoria d’Integració Europea i gestió de fons europeus.

La taula rodona “L’Associacionisme i la seva influència a Europa” va ser l’acte central de la trobada, on es van abordar les polítiques de medi ambient per part de la Unió Europea. Hi van participar Pau Rodríguez, regidor d'Integració Europea i fons europeus de l'Ajuntament de Cubelles; Sira Nin, representant de l'assemblea euroregional de la Joventut; Luis Maurin, membre de la European Union Society de la Universitat Pompeu Fabra; i Joaquim Millán,  director d'Eurolocal. Va estar moderada per Ada Font, membre de JEF Catalunya.

El regidor Pau Rodríguez va explicar que l'Ajuntament de Cubelles apostava per la regidoria d'Integració Europea per apropar les institucions europees a la ciutadania, treballar en la recerca i gestió de fons de l'UE per a finançar projectes locals i potenciar el programa de mobilitat per a joves, intercanvi i pràctiques laborals. També va destacar l'oportunitat que suposa treballar en xarxa: “La xarxa Belc, per exemple, és una oportunitat de col·laboració i aprenentatge mutu entre regidors i regidores de diferents municipis d'Europa”. Joaquim Millán va posar l'accent a la necessitat que Europa sigui útil per a les persones: “L'any 1986 el debat era si la Unió Europea era necessària o no. Ara, afortunadament, ja no ens preguntem això, sinó que debatem sobre quin model volem, és un canvi mental important. I en aquest sentit, el 9 de juny tenim l'oportunitat de decidir cap a on volem que vagi”.

Per altra banda, Sira Nin va insistir que “l'associacionisme juvenil és un mecanisme molt important, és un motor de canvi, ja que quan un grup de persones joves es reuneix per un propòsit comú poden sorgir propostes molt interessants”. Al seu torn, Luis Maurin, explicava com darrerament la transició ecològica ha caigut de l'agenda dels joves i dels partits polítics: “El 2018 el canvi climàtic era indiscutiblement el tema més important per als joves, totes les agendes dels partits polítics es comprometien a treballar per frenar l'escalfament global. Ara, després d'una pandèmia, una guerra i una crisi energètica, ja no és així. Al mes de juny el Consell de Joventut d'Espanya va preguntar als joves quines eren les seves inquietuds i el canvi climàtic va caure fins al quart lloc”. Maurin va alertar també de com en aquesta conjuntura les agendes polítiques intenten flexibilitzar el Pacte Verd Europeu i obvien moltes mesures “com etiquetar el gas natural com a font d'energia verda”. Segons va indicar, posar de nou el debat sobre la transició ecològica sobre la taula és el gran repte que tenen les associacions europeistes juvenils.


Visibilitzar projectes ja existents
El projecte anual Y4 Green ERF s'adreça als joves i té per objectiu promoure una Europa més verda mitjançant la visibilització i comunicació d'accions ja existents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània i que són possibles gràcies a polítiques europees. Els joves seran els encarregats de tirar endavant la campanya i per fer-ho es constituirà un panell de joves de diferents punts dels tres territoris (Catalunya, Illes Balears i Occitània) i es promouran jornades per tal de crear una campanya de comunicació per donar a conèixer totes aquestes accions i, al mateix temps, puguin elaborar un manifest.

El projecte té un pressupost de 283.000 euros i està cofinançat, en un 80%, per la Unió Europea. Per tirar-lo endavant es compta amb sis socis; l'Euroregió Pirineus Mediterrània, ADRET (Europe Direct Pyrénées), Universitat de Girona, AMIC (Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació), AMIC Illes Balears i JEF PirMed (Joves Europeistes Federalistes). La iniciativa té una durada de dotze mesos, va iniciar-se el novembre de 2023 i s'allargarà fins a l'octubre de 2024.

Cooperació política
L’Euroregió Pirineus Mediterrània és una organització de cooperació política entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània. És una entitat jurídica definida en el marc del reglament europeu del Parlament Europeu i del Consell. Una de les prioritats de l’organització són els joves, i d’aquí que s’impulsi el projecte Y4 Green ERF.
                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies