Notícies

Neix l’Aliança per preservar i garantir la presència digital del català
Dimarts, 21 de març 2023

Un grup d’entitats han creat l’Aliança per la presència digital del català amb l’objectiu de crear un pacte que vetlli per la presència del català en el món digital i dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització per garantir aquesta presència.

L'Aliança per la presència digital del català està formada per Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

La tasca principal de l’Aliança serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital i ajudar a coordinar els esforços que ja es fan en aquest sentit.

La presentació

El 21 de març s'ha presentat, a la seu de la Fundació .cat, la iniciativa, organitzada per la Fundació .cat, de la qual l'AMIC forma part del patronat. La presentació ha anat a càrrec del president de la Fundació.cat, Genís Roca i el secretari tècnic de l’Aliança, el periodista Albert Cuesta.

També han assistit els altres màxims representants de l’entitat: Robert Garrigós, president d’Amical Wikimedia; Maria Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans; Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural; Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua i Joan Montané, membre de Softcatalà.

L'objectiu de l'Aliança

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han identificat diversos àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial.

En cadascun d’aquests àmbits, l’Aliança es proposa intervenir mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora i, en el seu cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments.

El primer objectiu és confeccionar un informe per obtenir dades objectives de trànsit procedents de cercadors en un gran nombre de webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu de l'anàlisi és confirmar objectivament que existeix una incidència als cercadors, que posiciona millor la versió del contingut en un idioma diferent del preferit per l’usuari.

 




                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Subscriu-te al nostre butlletí
  He llegit i accepto els termes i condicions