Notícies

"Premsa de proximitat metropolitana. Un recorregut per la història", la nova exposició de l'Espai Línia
Dilluns, 30 de gener 2023

Més d’un centenar de persones van assistir el passat divendres 27 de gener a la inauguració de la nova exposició de l’Espai Línia, titulada “Premsa de proximitat metropolitana. Un recorregut per la història”. Es tracta de la primera exposició de premsa metropolitana de Barcelona i repassa la història i la rellevància d’aquest fenomen a través de 90 capçaleres històriques dels barris de Barcelona i l’àrea metropolitana.

La mostra, combina edicions originals, facsímils i reproduccions ben contextualitzades històricament per poder entendre el paper que han tingut aquestes publicacions a l’hora de mantenir informats als ciutadans durant tants anys. Els textos del professor Joan M. Corbella acompanyen a l’espectador per tota la sala recordant que el futur de Barcelona i la seva rodalia implica entendre i potenciar la proximitat metropolitana.  

L’acte inaugural es va iniciar amb la intervenció d’Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, el  qual va fer un elogi de la premsa de proximitat, destacant la seva habilitat per obrir-se a nous mercats, “la premsa de proximitat metropolitana no només sobreviu, sinó que creix i es fa forta”.

Seguidament, Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, va subratllar que l’AMIC és, en paraules del professor Antoni Maria Piqué, una associació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, “som una associació tan local, tant de districte i de barri, que només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona tenim 114 mitjans associats”.

Ritort va remarcar que “el que fa diferent a Barcelona respecte a altres ciutats globals de referència internacional és la vida de barri, l’arrelament a uns carrers i places, el fet de formar part d’una vida col·lectiva. Gràcies a aquesta realitat social i cultural, a Barcelona encara tenim mitjans de paper que fan aquest barri. La proximitat interessa, perquè és un servei per a la vida metropolitana”.

A més, va destacar que “els mitjans des de la proximitat fan una tasca de normalització de la llengua a tota la ciutadania del barri”. Celebrant la inauguració de l’exposició i tots els projectes que s’impulsaran en aquest espai pensant des de la proximitat.

Finalment, David Centol, editor del Grup Comunicació 21 i promotor de l’exposició, va desgranar el paper històric de les capçaleres amb l’arribada de la democràcia i va apel·lar al valor més emotiu de la mostra, afegint que “cadascuna d’aquestes més de 90 capçaleres són un tros d’història local, un pedaç de vida, un relat que mereix ser escoltat i totes formen part d’una oportunitat periodística: la visió metropolitana”. També va assistir Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal.

La mostra “Premsa de proximitat metropolitana. Un recorregut per la història” és fruit d’un treball d’investigació a través de diversos arxius, que han permès mostrar exemplars fins ara no exposats. Aquesta es podrà visitar a l’Espai Línia, carrer Girona, 52 de Barcelona fins al pròxim 30 de maig.




                
Associa't   Planifica una campanya   Innovació   Notícies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Subscriu-te al nostre butlletí
  He llegit i accepto els termes i condicions