NotÝcies

Jana Cuch de l'INS Jaume Balmes de Barcelona guanya el premi a la Millor Hist˛ria AMIC-Ficcions 2022
Dijous, 26 de maig 2022
Foto de grup

La catorzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions ha celebrat l'acte de lliurament de premis Territorials de Catalunya, Aragó, Catalunya del Nord i la Gran Final d'AMIC-Ficcions 2022 al CaixaForum Barcelona (Auditori) amb més de 320 assistents

Més de 320 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià, Illes Balears i Catalunya del Nord han assistit aquest 26 de maig a l’acte de lliurament de premis de la 14a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al CaixaForum Barcelona. L’esdeveniment, l’últim de quatre actes que s’han organitzat – Menorca, Eivissa, Mallorca, País Valencià i Catalunya – ha comptat amb la presència de Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; José Ignacio López Susí, director general de Política Lingüística del Gobierno de Aragón; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Mohamed El Amrani, periodista i fundador de l’Associació Cultural Xarxa de Convivència de Roses (ex concursant d’AMIC-Ficcions); Marta Vivet, guionista de la sèrie de ficció de TV3 “Les de l’hoquei” (ex concursant d’AMIC-Ficcions) i Ramon Grau, president de l’AMIC.

De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2022, guardonat amb un iPhone, ha estat per Jana Cuch Guillén de l’INS Jaume Balmes de Barcelona, sota el pseudònim Jana Cuch, pel seu relat “La vida que no vaig viure”. El jurat format per experts dins del món literari i cultural, ha considerat que la història mereixia el primer premi, “per una radiografia familiar d'una riquesa excepcional. Ens capbussem de ple en els micromons dels seus personatges, amb les seves quotidianitats distintives, coherents i plenes de detalls i textures que ens permeten conèixer-los com si fossin vells coneguts."  

Premi a la Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022
En  la posició de Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022, guardonat amb un iPad, hi ha hagut un triple empat. D’una banda, s’ha endut el guardó Emma Martín Guasch, sota el pseudònim emmartin, de l’Escola Vedruna Vilafranca de Vilafranca del Penedès, per l‘obra “Unes últimes paraules”. El jurat l’ha definit com: “Què faries si un desconegut se t'acostés i et digués…” Així comença aquesta història. Un principi que sap despertar la fantasia del lector i que ja no li permet parar de llegir. Aquesta és una història fresca i molt actual, una història on la vida guanya i perd, on la joventut i la vellesa formen equip i conviuen intensament fins al punt i final.

També, s’ha guardonat a Daniel Endrino Sánchez i Roger Hernando Harto, del grup RD, de l’INS Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià de Besòs per l’obra “L’endemà”, per, en paraules del jurat, “ser un relat dur i a la vegada fascinant, el qual narra de forma acurada i commovedora l'endemà d'un suïcidi. A través de la història, el lector es qüestiona i aconsegueix empatitzar amb el patiment i angoixa de la protagonista, traslladant-te als pensaments més amargs de l'ésser humà.

Per últim, també com a Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022 s’ha premiat a Júlia Pelegrí Mancebo, sota el pseudònim Júlia Pelegrí, de l’INS Vallvera de Salt, amb el relat “Vals a dos” per “un conte molt interessant escrit en temps real que t’atrapa des de la primera línia, que treballa el suspens amb el mestratge dels bons escriptors i que desenvolupa tota la trama sabent mantenir la intensitat del relat fins a un final obert que obliga el lector a fer volar la seva imaginació. Esplèndid”.

Parlaments de l’acte d’entrega de premis
En l’acte ha intervingut Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que s’ha adreçat als alumnes per agrair que “any rere any els participants del concurs AMIC-Ficcions renovin la confiança intergeneracional, ja que aconsegueixen que centenars de joves, que presumptament viuen allunyats de l’escriptura, demostrin que no és veritat i omplin de confiança el futur”.

També l'esdeveniment ha comptat amb el parlament d'Oriol Magrinyà, director de l'Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla, que ha destacat que "veure aquesta sala plena és una mostra de què hi ha una continuïtat amb la nostra llengua i país que fa que es mantingui viva la nació". A més, ha agraït als professors i professores el compromís que tenen amb els alumnes, que fan que any rere any augmenti la participació del concurs.

A més, Ramon Grau, president de l’AMIC, que ha agraït a totes les parts que fan possible AMIC-Ficcions. Valorant positivament el nou rècord de participació. Subratllant que la iniciativa aporta "joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l'AMIC vol preservar i continuar potenciant".

Premis al professorat
Enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per províncies. El premi al professor/a més motivador de Barcelona ha estat per Sandra Pons del Col·legi l’Ave Maria de Manresa. La professora més motivadora de Girona ha sigut Olga Tribuleix de l’IES de La Jonquera, la professora més motivadora de Lleida ha sigut Ramona Bosch de l’INS Canigó d’Almacelles i el premi a la professora més motivadora de Tarragona ha estat per Elisabeth Reverté Dolz del Col·legi Sagrat Cor d’Amposta.
A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat d’Aragó. El premi al professor més motivador d’Aragó ha estat per Germán Ferrer de l’IES La Llitera de Tamarit de Llitera.
Finalment, s’ha premiat a la professor/a més motivador d’AMIC-Ficcions, que ha estat per Helena Ruiz Solano de l’Escola La Salut de Sabadell.

 
            
Associa't   Planifica una campanya   Innovaciˇ   NotÝcies   Qui som   Junta   Objectius   Serveis   25 anys   Mitjans digitals   Mitjans en paper   Contacta'ns   
Amb el suport de:
Amb la colĚlaboraciˇ de:
Subscriu-te al nostre butlletÝ
  He llegit i accepto els termes i condicions