El Congrés de Serveis Socials és una iniciativa intercol·legial que troba precisament en la pluralitat de disciplines el valor afegit de la trobada.

 

 

 

Tret de sortida del IV Congrés de Serveis Socials amb una reflexió al voltant de l’autonomia i les interdependències
El filòsof Ramon Alcoberro ofereix una conferència en l’acte precongrés aquest dimecres a l’Espai Francesca Bonnemaison

Les ‘Autonomies i interdependències en societats complexes’ centraran la propera edició del Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats (CSSBE), l’octubre de 2020. La cita que amb caràcter biennal organitzen els col·legis professionals de Pedagogs, Educadores i Educadors Socials, Psicologia i Treball Social compta amb un acte precongressual en què es presenten les conclusions de l’edició anterior i la temàtica de la següent, en aquest cas mitjançant una conferència del filòsof Ramon Alcoberro que tindrà lloc aquest dimecres, 13 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Serà a les 18:45h, després que a les 18h obrin l’acte les màximes representants dels quatre col·legis i donin pas a l’exposició de les conclusions del III Congrés –‘Acompanyament professional, transformació col·lectiva’, celebrat el 2018— i les línies bàsiques del IV Congrés, ‘Dependències al llarg del cicle vital. Enfortiment i autonomia’.

L’abordatge de les dependències des de la perspectiva de la prevenció i l’enfortiment, tant personal com professional, abasta per la seva transversalitat els serveis socials bàsics i especialitzats, que recuperen pes i visibilitat en coherència amb la integralitat de l’atenció centrada en la persona que reivindiquen els professionals i que es vol fer efectiva amb el nou Pla Estratègic dels Serveis Socials (PESS) 2020-2024 de Catalunya. “La cerca de l’autonomia és l’objectiu, i el camí per assolir-la passa necessàriament per intervencions preventives i orientades a enfortir les capacitats de les persones”, segons la comissionada del IV CSSBE, Pilar Morral.

L’acte de presentació apuntarà algunes de les dimensions de les dependències que els professionals detecten actualment, vinculades a l’edat, la discapacitat o l’estat de salut; a les relacions de parella o d’amistat; a les addiccions; a la sobreprotecció en l’educació dels infants; a les tecnologies...  Dependències que es poden generar també en l’àmbit de l’atenció professional si les intervencions no s’enfoquen a l’apoderament i l’autonomia, i que poden repercutir fins i tot en les mateixes professionals si les intervencions no es tanquen adequadament. “En una societat complexa i accelerada com l’actual –explica Morral—, que sovint ens desborda i ens deixa poc espai per a la pausa i la presa de consciència, és fàcil deixar-se endur per inèrcies i dinàmiques que acaben esdevenint un llast per al nostre creixement personal i social. Per això és imprescindible aturar-se i crear espais de reflexió i debat que ens permetin posar en comú coneixements, neguits i experiències amb l’objectiu de millorar la nostra tasca”.

Mirada multidisciplinar i científica

El Congrés de Serveis Socials és una iniciativa intercol·legial que troba precisament en la pluralitat de disciplines  el valor afegit de la trobada. Després de celebrar-se durant quinze anys com a jornades, el 2014 va donar el salt i en la seva desena edició es va convertir en congrés per tal d’ampliar l’abast de l’anàlisi amb la incorporació de la mirada científica i investigadora en l’àmbit dels serveis socials. I des del 2016  el coorganitzen els quatre col·legis (Pedagogs-COPEC, Educadores i Educadors-CEESC, Psicologia-COPC i Treball Social-TSCAT), amb un lideratge rotatiu que en la seva edició 2019-20 recau en el Col·legi de Pedagogs.

El nombre de professionals s’ha incrementat progressivament fins assolir 750 assistents i 80 ponents el 2018, en què al llarg de dos dies van tenir lloc una vintena de taules rodones. El paper dels professionals i les conseqüències de la crisi que arrosseguem des de fa més d’una dècada van centrar bona part dels debats, ja que el creixement de la demanda i insuficient inversió han convertit els serveis socials en un ‘calaix de sastre’ que dificulta la qualitat de l’atenció i “impedeix fer la feina amb la vocació transformadora que reivindiquen [els i les professionals] per aconseguir canvis reals i estructurals”, tal com van denunciar els mateixos organitzadors en la cloenda. L’edició 2020 del Congrés s’encara amb una nova crisi anunciada quan encara no hem superat els estralls de l’anterior, i amb la perspectiva de comptar amb el que serà el segon PESS “com a referència nova per a la planificació del Sistema Català de Serveis Socials per als propers quatre anys, per donar resposta als reptes sociodemogràfics que l’actual estat de benestar ha d’afrontar”, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. “Les desigualtats socials que la crisi econòmica ha consolidat, la feminització del risc de pobresa o exclusió, l’increment de l’envelliment, el sobreenvelliment, la discapacitat i la diversificació de la societat catalana i de les llars que la componen” són alguns d’aquests reptes que el Govern identifica.

Notícies relacionades
Un col·lectiu d'escoles i instituts denuncien que la selectivitat frena la transformació educativa
Lamenten que les proves només qualifiquen la capacitat de memoritzar en el curt termini uns continguts determinats
La Comissió de la Renda Garantida expressa “preocupació” pel desplegament de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya
Govern, patronal, sindicats i entitats reclamen al Ministeri coordinar la gestió en una finestreta única i fer-la compatible amb l'ajuda catalana
El 70% dels usuaris de residències i el 56% de treballadors infectats de Covid-19 són asimptomàtics
Vall d'Hebron veu “insuficient” el cribratge basat només en símptomes per detectar tots els casos en aquests centres
Els ingressos de les famílies vulnerables s’han reduït un 31% per l’impacte de la Covid-19
Una enquesta de Save The Children apunta que l’entrada de diners en aquestes llars no arriba als 7.000 euros anuals
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71