El Congrés de Serveis Socials és una iniciativa intercol·legial que troba precisament en la pluralitat de disciplines el valor afegit de la trobada.


 

 

Tret de sortida del IV Congrés de Serveis Socials amb una reflexió al voltant de l’autonomia i les interdependències
El filòsof Ramon Alcoberro ofereix una conferència en l’acte precongrés aquest dimecres a l’Espai Francesca Bonnemaison

Les ‘Autonomies i interdependències en societats complexes’ centraran la propera edició del Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats (CSSBE), l’octubre de 2020. La cita que amb caràcter biennal organitzen els col·legis professionals de Pedagogs, Educadores i Educadors Socials, Psicologia i Treball Social compta amb un acte precongressual en què es presenten les conclusions de l’edició anterior i la temàtica de la següent, en aquest cas mitjançant una conferència del filòsof Ramon Alcoberro que tindrà lloc aquest dimecres, 13 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Serà a les 18:45h, després que a les 18h obrin l’acte les màximes representants dels quatre col·legis i donin pas a l’exposició de les conclusions del III Congrés –‘Acompanyament professional, transformació col·lectiva’, celebrat el 2018— i les línies bàsiques del IV Congrés, ‘Dependències al llarg del cicle vital. Enfortiment i autonomia’.

L’abordatge de les dependències des de la perspectiva de la prevenció i l’enfortiment, tant personal com professional, abasta per la seva transversalitat els serveis socials bàsics i especialitzats, que recuperen pes i visibilitat en coherència amb la integralitat de l’atenció centrada en la persona que reivindiquen els professionals i que es vol fer efectiva amb el nou Pla Estratègic dels Serveis Socials (PESS) 2020-2024 de Catalunya. “La cerca de l’autonomia és l’objectiu, i el camí per assolir-la passa necessàriament per intervencions preventives i orientades a enfortir les capacitats de les persones”, segons la comissionada del IV CSSBE, Pilar Morral.

L’acte de presentació apuntarà algunes de les dimensions de les dependències que els professionals detecten actualment, vinculades a l’edat, la discapacitat o l’estat de salut; a les relacions de parella o d’amistat; a les addiccions; a la sobreprotecció en l’educació dels infants; a les tecnologies...  Dependències que es poden generar també en l’àmbit de l’atenció professional si les intervencions no s’enfoquen a l’apoderament i l’autonomia, i que poden repercutir fins i tot en les mateixes professionals si les intervencions no es tanquen adequadament. “En una societat complexa i accelerada com l’actual –explica Morral—, que sovint ens desborda i ens deixa poc espai per a la pausa i la presa de consciència, és fàcil deixar-se endur per inèrcies i dinàmiques que acaben esdevenint un llast per al nostre creixement personal i social. Per això és imprescindible aturar-se i crear espais de reflexió i debat que ens permetin posar en comú coneixements, neguits i experiències amb l’objectiu de millorar la nostra tasca”.

Mirada multidisciplinar i científica

El Congrés de Serveis Socials és una iniciativa intercol·legial que troba precisament en la pluralitat de disciplines  el valor afegit de la trobada. Després de celebrar-se durant quinze anys com a jornades, el 2014 va donar el salt i en la seva desena edició es va convertir en congrés per tal d’ampliar l’abast de l’anàlisi amb la incorporació de la mirada científica i investigadora en l’àmbit dels serveis socials. I des del 2016  el coorganitzen els quatre col·legis (Pedagogs-COPEC, Educadores i Educadors-CEESC, Psicologia-COPC i Treball Social-TSCAT), amb un lideratge rotatiu que en la seva edició 2019-20 recau en el Col·legi de Pedagogs.

El nombre de professionals s’ha incrementat progressivament fins assolir 750 assistents i 80 ponents el 2018, en què al llarg de dos dies van tenir lloc una vintena de taules rodones. El paper dels professionals i les conseqüències de la crisi que arrosseguem des de fa més d’una dècada van centrar bona part dels debats, ja que el creixement de la demanda i insuficient inversió han convertit els serveis socials en un ‘calaix de sastre’ que dificulta la qualitat de l’atenció i “impedeix fer la feina amb la vocació transformadora que reivindiquen [els i les professionals] per aconseguir canvis reals i estructurals”, tal com van denunciar els mateixos organitzadors en la cloenda. L’edició 2020 del Congrés s’encara amb una nova crisi anunciada quan encara no hem superat els estralls de l’anterior, i amb la perspectiva de comptar amb el que serà el segon PESS “com a referència nova per a la planificació del Sistema Català de Serveis Socials per als propers quatre anys, per donar resposta als reptes sociodemogràfics que l’actual estat de benestar ha d’afrontar”, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. “Les desigualtats socials que la crisi econòmica ha consolidat, la feminització del risc de pobresa o exclusió, l’increment de l’envelliment, el sobreenvelliment, la discapacitat i la diversificació de la societat catalana i de les llars que la componen” són alguns d’aquests reptes que el Govern identifica.

Notícies relacionades
Diverses entitats reclamen canvis en el model de distribució social d'aliments, que consideren "poc inclusiu i eficaç"
Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja proposen utilitzar targetes moneder o vals de compra
L’associació Exmenas denuncia les proves de majoria d’edat en una concentració davant la DGAIA
L’entitat també rendeix homenatge a un jove guineà que es va suïcidar fa un mes dies després de ser expulsat d’un centre
El tercer sector torna a denunciar els retards de la Generalitat en els pagaments dels serveis d’atenció a la infància
El deute amb les entitats que presten serveis d'acolliment residencial de la DGAIA supera els 13 milions d‘euros
Creu Roja Joventut repartirà joguines a més de 25.000 infants de tot Catalunya durant aquestes festes
La campanya també pretén sensibilitzar sobre la importància educativa de la joguina com a eina per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
La trobada del Fòrum d'ONG inicia la Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO
La 14a sessió del Comitè Intergovernamental s'està celebrant entre el 9 i el 14 de desembre a Bogotà
Reivindicant l’esperit del teatre independent
Reflexions a l’entorn del teatre fet per grups amateurs
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71