Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El nou volum de la revista Canemàs es presentarà a l'Institut d'Estudis Catalans
Serà el dijous 7 de novembre (19:00h) a la Sala Nicolau d'Olwer  

Els bous a les Terres de l'Ebre, el relleu generacional en l'associacionisme cultural, la folklorista Adelaida Ferré... Són només algunes de les temàtiques que es tracten en el dissetè volum de la revista Canemàs, editada per l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català. La presentació se celebrarà dijous 7 de novembre (19:00h) a la sala Nicolau d'Olwer de l'Institut d'Estudis Catalans (C/ del Carme 47, Barcelona).
 
Com és habitual, el nou volum de la revista inclou una àmplia gamma de temàtiques. Continguts de caràcter històric, com els proposats per Pere Baltà a La Catalunya que impulsà la Il·lustració o Francesc Fortuño a Cultura i associacionisme al Priorat durant el franquisme; cròniques sobre projectes de gran importància patrimonial, com són l'Arxiu del Folklore de la Universitat Rovira i Virgili i la commemoració de l'Any Aureli Capmany, que durant el 2018 ha recordat el llegat del famós folklorista; assajos de màxima actualitat, com l'article de Miquel Botella Castells, identitats i independentisme; i també una entrevista en profunditat a l'antropòleg Manuel Delgado, que desgrana l'estreta relació que hi ha entre la festa  i la revolta social.
 
La revista també inclou una desena de ressenyes sobre publicacions recentment aparegudes al mercat. Entre altres, el lector podrà fer un tastet d'Història de la cuina catalana i occitana vol.1 (Editorial Sidillà, 2018), el documental Teresa Juvé: memòries d'exili (Fundació Paco Candel i Fundació Josep Pallach, 2018),  o el llibre Santa Eulàlia, patrona de Barcelona (Museu Etnològic i de Cultures del Món, 2019).
 
La publicació de la 4a Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural, molt aviat. 
 
Núria Roca ha estat l'autora de la 4a Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural Català, titulada Les dones a l'associacionisme cultural català. La incorporació i la participació de les dones en la cultura popular. Un extens treball que es troba en fase de publicació i que destaca els principals obstacles que impedeixen la igualtat efectiva d'homes i dones en les entitats culturals. La recerca s'ha concebut amb el clar objectiu de detectar aquelles mesures que poden adoptar els col·lectius de cultura popular per eliminar el biaix de
gènere actualment existent.

Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
Els catifaires catalans somien amb Tòquio
Col·lectius catifaires de tot el món participen en una mostra virtual d’art efímer a la capital nipona
Els Premis Josep Anselm Clavé del cant coral es traslladen a les xarxes
La gala de lliurament es celebrarà aquest dissabte 6 de juny, amb actuacions en directe
Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Granja Viader, 150 anys de “felicitat sucable”
L’emblemàtica xocolateria barcelonina va ser la creadora del Cacaolat

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media