CaixaImpulse selecciona 20 projectes de recerca biomèdica per facilitar la seva transferència al mercat
últims articles
La Fundació Cruyff, la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació Barça inauguren un Cruyff Court a Banyoles amb Andreu Fontàs
 
CaixaBank, 'Banc de l'Any 2018' a Espanya per The Banker
 
Isidre Fainé, escollit president de l’Institut Mundial de Bancs Minoristes (WSBI)
 
CaixaBank implantarà DayOne a Espanya i Portugal l’any 2019 per ser el banc de referència de l'economia de la innovació
 
CaixaBank obté un benefici de 1.768 milions durant els nou primers mesos, un 18,8 % més
 
L'aplicació mòbil de CaixaBank, premiada pel Bank Administration Institute (BAI) per la seva innovació en l'experiència d'usuari
 
Foto: Fundació La Caixa

La Fundació Bancària "la Caixa" i Caixa Capital Risc han donat a conèixer els 20 projectes seleccionats en la quarta convocatòria de CaixaImpulse. En aquesta convocatòria es van presentar 85 iniciatives, de les quals 73 procedeixen de centres de recerca, universitats o hospitals d'Espanya, 7 de Portugal, 4 de Itàlia i 1 de Grècia. Això suposa un increment del 6% de les candidatures pel que fa a la passada edició. Un cop valorats els projectes, el comitè d'experts ha seleccionat 20. Quatre d'ells s'emmarquen dins el camp de les ciències de la vida, i 16 pertanyen a les ciències mèdiques i de la salut.

Territorialment, els projectes provenen de diferents comunitats autònomes d'Espanya: Catalunya (12), Comunitat de Madrid (4), Andalusia (1) i Comunitat Valenciana (1). A ells se sumen dues iniciatives proposades des de Porto, Portugal.

En un moment en què a Espanya i Portugal la investigació es troba en un nivell òptim d'excel·lència científica, el programa tracta de pal·liar les deficiències constatades en la transferència dels coneixements del laboratori al mercat. Aquest aspecte queda palès en l'informe European Innovation Scoreboard 2018 (EIS).

Els criteris de selecció dels projectes s'han basat en cinc requisits:

• Impacte social i innovació responsable: grau de contribució a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans o als beneficis generats en el conjunt de la societat.
• Qualitat de la ciència i de l'actiu: nivell d'innovació i de desenvolupament de l'actiu, i estat de protecció de la propietat intel·lectual.
• Potencial de l'actiu en el mercat: identificació de la necessitat o el problema que es resol, i identificació dels beneficiaris i els clients.
• Projecte de valorització: objectius i plantejament correctes de les accions a desenvolupar.
• Capacitat de transferència i execució: dedicació i perfil de la persona que participarà en el programa i liderarà la valorització, així com de l'equip complementari.

Procés de selecció i panell d'experts
Els projectes presentats han passat per un procés de selecció que consta de dues fases: en la primera, totes les propostes rebudes han estat avaluades en peer review per experts i professionals de l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i del món empresarial; en la segona fase, els líders dels 35 projectes amb millor puntuació han defensat la seva proposta en una entrevista presencial davant un panell d'experts europeus de diferents àmbits (farmacèutiques, escoles de negoci i empreses de salut o biotecnològiques).

Al panell d'experts han participat, entre d'altres: Andrés G. Fernández, director de Ferrer Advanced Biotherapeutics; Yolanda Casas, Enterprise Sales Manager a Abbot;
José Luis Cabero, CEO d'Aelix Therapeutics; Itziar de Lecuona, membre de la Càtedra Unesco de Bioètica de la Universitat de Barcelona i investigadora de l'Observatori de Bioètica i Dret del Parc Científic de Barcelona; i Ricardo Perdigão, International Business Analyst de BIALm.

Per contribuir a l'èxit de les 20 iniciatives seleccionades, CaixaImpulse ofereix:

• Suport econòmic. Un ajut de fins a 100.000 euros per a cada un dels projectes, destinada a l'execució dels plans de valorització i comercialització de l'actiu.
• Programa d'acompanyament. Els participants tindran accés a un programa de vuit mesos consistent en accions de mentorització, formació, assessorament expert i oportunitats per a la generació de contactes de valor per al seu projecte.
• Feedback constant sobre cada projecte per part de la indústria, el mercat i els experts de referència, amb un pla de valorització i de comercialització validat per mentors i experts.
• Immersió en la realitat del mercat. Un dels trets distintius del programa és que ofereix als projectes participants, nascuts i desenvolupats en un entorn acadèmic i d'investigació, una immersió en la realitat del mercat que els permetrà contrastar la seva proposta de valor de l'actiu, adaptar-la i maximitzar així les probabilitats d'èxit de la transferència.


Èxit de les anteriors convocatòries
Els avenços dels 58 projectes participants en les tres anteriors edicions del programa avalen la iniciativa. Des de l'inici del programa, els equips dels projectes participants s'han beneficiat de més de 1.000 hores de mentorització i assessorament i més de 400 hores de formació, i s'han organitzat actes de networking que han provocat més de 300 reunions personalitzades. Així mateix, ja s'han constituït 10 empreses spin off i 7 es troben en procés de constitució.

Els projectes participants en l'edició anterior destaquen la implicació de tota la indústria, que, en els seus diferents rols, ha aportat coneixement i experiència a totes les activitats incloses en la iniciativa. Així mateix, s'ha valorat molt positivament l'orientació al mercat del programa, que permet maximitzar les possibilitats d'èxit, així com la flexibilitat i la personalització per adaptar-se a les necessitats de cada projecte.

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media