7.000 infants i adolescents de Catalunya participen en les activitats vacacionals i saludables de CaixaProinfància
últims articles
La Fundació Cruyff, la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació Barça inauguren un Cruyff Court a Banyoles amb Andreu Fontàs
 
CaixaBank, 'Banc de l'Any 2018' a Espanya per The Banker
 
Isidre Fainé, escollit president de l’Institut Mundial de Bancs Minoristes (WSBI)
 
CaixaBank implantarà DayOne a Espanya i Portugal l’any 2019 per ser el banc de referència de l'economia de la innovació
 
CaixaBank obté un benefici de 1.768 milions durant els nou primers mesos, un 18,8 % més
 
L'aplicació mòbil de CaixaBank, premiada pel Bank Administration Institute (BAI) per la seva innovació en l'experiència d'usuari
 

Un total de 7.077 infants i adolescents participen aquest any en els centres oberts, colònies urbanes i campaments d’estiu promoguts pel programa CaixaProinfància a Catalunya.

Les tres iniciatives estan organitzades per entitats socials de la província vinculades a CaixaProinfància. Per això, l’Obra Social “la Caixa” destina cinc milions d’euros al desenvolupament d’aquestes activitats que inclouen diferents temàtiques: esportives i psicomotores, artístiques, lúdiques, socials, mediambientals i cognitives.

La finalitat d’aquests serveis és assegurar el dret al lleure i el temps lliure de la infància que viu en situació de pobresa, i facilitar l’accés als beneficis educatius i personals que comporta. I és que les activitats de temps lliure desenvolupen funcions socialitzadores, de promoció sociocultural i de desenvolupament integral. Les tres modalitats d’activitats es complementen entre elles, de manera que cada nen, nena o adolescent pot participar en més d’una:

Centres oberts

Es caracteritzen perquè ofereixen un servei diari durant tot el curs, fora de l’horari escolar, i també poden incloure activitats de caps de setmana. Disposen d’un projecte educatiu propi i d’una programació anual que s’organitza en funció de les edats dels participants, els objectius educatius, les activitats, els recursos humans i materials, la temporalitat de la seva execució i el sistema d’avaluació. Durant aquest curs i vacances participen 4.321 infants i joves catalans.

Colònies urbanes

5.020 menors de Catalunya accedeixen aquest any a les colònies urbanes (també anomenades escoles de vacances). Es caracteritzen perquè són un projecte d’educació que es desenvolupa intensivament en períodes vacacionals, en el mateix horari que l’escolar. També disposen d’un projecte educatiu propi en funció de les edats, la temporalitat i els recursos disponibles. Encara que el focus principal de les colònies urbanes són les activitats de lleure i esbarjo, de vegades poden incorporar activitats regulars de suport a la realització de tasques escolars o reforç educatiu, especialment en el període estival i quan les colònies són llargues.

Campaments

Activitats intensives que es desenvolupen en períodes vacacionals i que impliquen el desplaçament a un lloc diferent de la residència habitual, generalment en contacte amb la naturalesa. Durant aquestes vacances, en gaudeixen 2.323 infants i joves catalans.


A nivell estatal, les tres activitats s’implementen a 27 províncies i aquest any hi han participat un total de 24.242 menors.


Treballant per trencar el cercle de la pobresa infantil

CaixaProinfància busca trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills afavorint el ple potencial i les capacitats dels menors. El programa s’adreça a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social, amb la finalitat de promoure el seu desenvolupament de forma integral. Per fer-ho, afavoreix i impulsa polítiques de millora de l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per als menors i les seves famílies.

El programa es va posar en marxa el 2007 per donar resposta a les necessitats de les llars amb població infantil d’entre 0 i 18 anys en risc o situació d’exclusió, la qual cosa comporta el desenvolupament d’un pla de treball amb tota la família. Aquest abordatge integral de la pobresa infantil, centrat en el treball diari amb tot el nucli familiar, s’ha traduït en l’atenció d’un total de 282.991 menors i 165.107 famílies de tot l’Estat i en una aportació de 443 milions  d’euros per part de l’Obra Social “la Caixa”.

En els seus inicis, CaixaProinfància es va implementar en les 11 ciutats i àrees metropolitanes amb més bosses de pobresa: Madrid, Barcelona, Bilbao, Saragossa, Màlaga, Murcia, Palma, Sevilla, València, Santa Cruz de Tenerife i Les Palmes de Gran Canaria. Al llarg dels anys, el programa s’ha anat ampliant a altres ciutats del territori espanyol amb la voluntat de tenir presència a totes les comunitats autònomes el 2019.

Un dels objectius fonamentals de CaixaProinfància és garantir la promoció socioeducativa dels menors, ja que es considera que d’aquesta dependrà, en gran part, el seu benestar futur. Aquest objectiu es concreta en el desenvolupament de cinc grans línies de treball:

— Reforç educatiu
— Educació no formal i temps lliure
— Suport educatiu familiar
— Atenció i teràpia psicosocial
— Promoció de la salut

L’Obra Social ”la Caixa” també treballa per contribuir a millorar la situació de les famílies facilitant-los l’accés a béns bàsics, augmentant el suport social i millorant les seves habilitats parentals i el seu benestar personal.

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media