Save the Children
Save the Children convida totes les persones i col·lectius que tenen o no algun tipus de relació amb menors migrants sols o també adults que en el seu dia van passar per aquesta situació, a mostrar públicament el seu suport a aquests infants amb aquest missatge: “ens importeu, ens aporteu i us volem entre nosaltres”.

 

 

 

#JoSíQueEtVull, la campanya que vol acabar amb el discurs d’odi contra els joves migrants sols
La iniciativa, de Save the Children, també proposa la creació d’una figura de guardià per acompanyar als infants

Save the Children ha posat en marxa aquest dimarts la campanya #JoSíQueEtVull #YoSíTeQuiero, una iniciativa de solidaritat i suport als nens, nenes i joves migrants sols.

Amb motiu del Dia Mundial del Migrant que se celebra aquest dimecres, la iniciativa vol inundar les xarxes socials de missatges de suport i solidaritat amb els joves migrants que arriben sols arreu de l’Estat. #JoSíQueEtVull #YoSíTeQuiero neix, segons explica l’organització, amb l’objectiu de contrarestar el discurs d’odi contra aquests menors que circula en determinats àmbits, plegat de missatges que els estigmatitzen i criminalitzen.

En aquest sentit, Save the Children convida totes les persones i col·lectius que tenen o no algun tipus de relació amb menors migrants sols o també adults que en el seu dia van passar per aquesta situació, a mostrar públicament el seu suport a aquests infants amb aquest missatge: “ens importeu, ens aporteu i us volem entre nosaltres”. La participació consisteix en pujar una foto o vídeo amb els hashtags #YoSíTeQuiero #JoSíQueEtVull a les xarxes socials explicant les raons per donar suport a aquests menors.

Nombroses persones conegudes de l’àmbit de la cultura, l’esport o el periodisme ja s’han sumat a la iniciativa, com els actors Elena Anaya o Daniel Guzmán, els periodistes Gonzo, Carles Francino i Àngels Barceló o els futbolistes Edu Expósito, de l’Eibar, i Rubén Pardo, de la Reial Societat.

“Estem assistint a un preocupant augment de missatges xenòfobs, falses notícies, campanyes de criminalització i fins i tot agressions contra aquest col·lectiu, extremadament vulnerable i que necessita ajuda. Per tant, allà on hi ha hagut excepcionalitat volem mostrar quotidianitat, allà on hi ha hagut estigmatització volem mostrar persones, allà on s’ha dit que són criminals volem mostrar que només són infants que estan sols i que tenim el deure i l’obligació de protegir-los”, expressa Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. “Els menors migrants només requereixen la mateixa atenció que qualsevol altre adolescent”, afegeix.

A Catalunya, hi ha aproximadament 9.500 nens i nenes tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). D’aquests, 4.205 són migrants. Aquest any, la DGAIA ha acollit 2.080 nous casos d’infants i adolescents que han arribat sols a casa nostra.

Segons apunta l’ONG, els centres de menors especialitzats sovint no compten amb suficients mitjans per assegurar-los una assistència digna. Així mateix, des de Save the Children creuen que quan aquests joves assoleixen la majoria d’edat, viuen una situació de “desprotecció total”. Per això, l’organització considera imprescindible crear una fórmula per al repartiment d’aquests infants i adolescents entre comunitats autònomes que asseguri que en cap circumstància pugui exposar-los a riscos o desprotecció.

Entre les mesures que millorarien la seva situació, l’organització aposta perquè se’ls traslladi als llocs on tenen llaços familiars, així com un sistema d’acolliment familiar o acolliment residencial a petita escala i amb tutors imparcials i estables que els atenguin de forma individual. En aquest sentit, l’organització proposa la creació d’una nova figura de protecció que ja existeix a molts països d’Europa: el guardià – guardian en anglès – una persona que acompanya els infants i joves des de la seva arribada fins a la seva emancipació. “Una persona que advoca perquè totes les decisions es prenguin en benefici de l’interès superior del menor i per a la seva protecció i desenvolupament”, assenyalen. D’aquesta manera, diuen, s’assegura que l’infant participa en totes les decisions que l’afecten i que es respectin els seus drets. Així mateix, l’ONG reclama un procediment de determinació de l’edat respectuós amb els drets de la infància.

Notícies relacionades
Els infants que viuen en centres de protecció, "sense veu ni participació"
El CEESC denuncia que no s'han constituït els 'Consells de Participació' en els Centres de Protecció a la Infància, tot i que per mandat legal haurien de funcionar des del 2009
Dincat reclama que la vacuna de la Covid-19 sigui obligatòria per als treballadors en contacte amb col·lectius de risc
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, reclama que els professionals sanitaris rebin ja la tercera dosi del vaccí
L'Hospital Clínic de Barcelona realitza revisions oftalmològiques de forma voluntària a més de 170 infants de llars vulnerables
Després d'un any d'aturada per la pandèmia, torna amb força la campanya #Invulnerables amb Visió, impulsada per la Fundació "la Caixa", Sor Lucía Caram i Natural Optics Group
Torna el projecte Lliures amb una nova convocatòria per donar suport econòmic a entitats socials
La iniciativa, promoguda per Òmnium, ECAS i Coop57, té com a objectiu combatre la desigualtat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71