Save the Children
Save the Children convida totes les persones i col·lectius que tenen o no algun tipus de relació amb menors migrants sols o també adults que en el seu dia van passar per aquesta situació, a mostrar públicament el seu suport a aquests infants amb aquest missatge: “ens importeu, ens aporteu i us volem entre nosaltres”.

 

 

 

#JoSíQueEtVull, la campanya que vol acabar amb el discurs d’odi contra els joves migrants sols
La iniciativa, de Save the Children, també proposa la creació d’una figura de guardià per acompanyar als infants

Save the Children ha posat en marxa aquest dimarts la campanya #JoSíQueEtVull #YoSíTeQuiero, una iniciativa de solidaritat i suport als nens, nenes i joves migrants sols.

Amb motiu del Dia Mundial del Migrant que se celebra aquest dimecres, la iniciativa vol inundar les xarxes socials de missatges de suport i solidaritat amb els joves migrants que arriben sols arreu de l’Estat. #JoSíQueEtVull #YoSíTeQuiero neix, segons explica l’organització, amb l’objectiu de contrarestar el discurs d’odi contra aquests menors que circula en determinats àmbits, plegat de missatges que els estigmatitzen i criminalitzen.

En aquest sentit, Save the Children convida totes les persones i col·lectius que tenen o no algun tipus de relació amb menors migrants sols o també adults que en el seu dia van passar per aquesta situació, a mostrar públicament el seu suport a aquests infants amb aquest missatge: “ens importeu, ens aporteu i us volem entre nosaltres”. La participació consisteix en pujar una foto o vídeo amb els hashtags #YoSíTeQuiero #JoSíQueEtVull a les xarxes socials explicant les raons per donar suport a aquests menors.

Nombroses persones conegudes de l’àmbit de la cultura, l’esport o el periodisme ja s’han sumat a la iniciativa, com els actors Elena Anaya o Daniel Guzmán, els periodistes Gonzo, Carles Francino i Àngels Barceló o els futbolistes Edu Expósito, de l’Eibar, i Rubén Pardo, de la Reial Societat.

“Estem assistint a un preocupant augment de missatges xenòfobs, falses notícies, campanyes de criminalització i fins i tot agressions contra aquest col·lectiu, extremadament vulnerable i que necessita ajuda. Per tant, allà on hi ha hagut excepcionalitat volem mostrar quotidianitat, allà on hi ha hagut estigmatització volem mostrar persones, allà on s’ha dit que són criminals volem mostrar que només són infants que estan sols i que tenim el deure i l’obligació de protegir-los”, expressa Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. “Els menors migrants només requereixen la mateixa atenció que qualsevol altre adolescent”, afegeix.

A Catalunya, hi ha aproximadament 9.500 nens i nenes tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). D’aquests, 4.205 són migrants. Aquest any, la DGAIA ha acollit 2.080 nous casos d’infants i adolescents que han arribat sols a casa nostra.

Segons apunta l’ONG, els centres de menors especialitzats sovint no compten amb suficients mitjans per assegurar-los una assistència digna. Així mateix, des de Save the Children creuen que quan aquests joves assoleixen la majoria d’edat, viuen una situació de “desprotecció total”. Per això, l’organització considera imprescindible crear una fórmula per al repartiment d’aquests infants i adolescents entre comunitats autònomes que asseguri que en cap circumstància pugui exposar-los a riscos o desprotecció.

Entre les mesures que millorarien la seva situació, l’organització aposta perquè se’ls traslladi als llocs on tenen llaços familiars, així com un sistema d’acolliment familiar o acolliment residencial a petita escala i amb tutors imparcials i estables que els atenguin de forma individual. En aquest sentit, l’organització proposa la creació d’una nova figura de protecció que ja existeix a molts països d’Europa: el guardià – guardian en anglès – una persona que acompanya els infants i joves des de la seva arribada fins a la seva emancipació. “Una persona que advoca perquè totes les decisions es prenguin en benefici de l’interès superior del menor i per a la seva protecció i desenvolupament”, assenyalen. D’aquesta manera, diuen, s’assegura que l’infant participa en totes les decisions que l’afecten i que es respectin els seus drets. Així mateix, l’ONG reclama un procediment de determinació de l’edat respectuós amb els drets de la infància.

Notícies relacionades
Vall d'Hebron identifica una manera de bloquejar la metàstasi del càncer infantil
Una nova estratègia terapèutica a través de la reprogramació epigenètica actua en les cèl·lules tumorals dels neuroblastomes
Diversos parcs naturals de Barcelona organitzen rutes teatralitzades inclusives aquesta tardor
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom, però especialment adreçades a persones amb discapacitat funcional
La Taula del Tercer Sector reclama actualitzar el barem que dona accés a prestacions socials davant l'encariment de preus
L'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010 i les entitats proposen un increment del 15,9%
Nou protocol per acompanyar els infants i els adolescents que són desnonats a Barcelona
Serveis Socials, entitats i veïnat de Ciutat Meridiana i del Raval han elaborat la guia per acompanyar els joves en aquesta situació
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71