03/02/2020
'Diamantes en bruto' de Josh Safdie i Benny Safdie


Joan Millaret

Crític de cinema

Produïts per Martin Scorsese, els germans Josh i Benny Safdie estrenen a la plataforma Netflix el film de cinema negre 'Diamantes en bruto' després d'un frenètic thriller 'Good Time' (2017) protagonitzat per Robert Pattinson. El film s'obra en una mina etíop quan després d'un accident laboral uns miners aprofiten la confusió per extreure un diamant en brut d'una galeria. Aleshores, a través d'un pla impossible, es du a terme un recorregut que neix en l'interior de la pedra i desemboca en el colon del que serà el protagonista del film, Howard Ratner (Adam Sandler).

Aquest itinerari mineral que acaba sent orgànic, més enllà de connectar Etiòpia amb Nova York, esdevé una bona radiografia de l'abast global del film que situa l'ambició pel diner fàcil en el centre del relat. Així la maquinària del thriller es posa en marxa amb un Howard Ratner que especula fer-se milionari amb la venda de la roca de diamant sense polir. Vol col·locar aquesta gemma en brut a un amic seu, un jugador de la NBA, KG - Kevin Gartnet, fent de si mateix - mentrestant Ratner és perseguit per un petit mafiós, el seu cunyat Arno (Eric Bogosian), per culpa d'un deute pendent.

Ratner ordeix un pla mestre per fer-se ric, però aquest pla no és gens senzill. Es tracta d'una aposta molt arriscada, jugar a tot o res, i ha de jugar en diverses bandes. Ha d'esquivar els seus perseguidors, enredar a KG i gestionar alhora els seus maldecaps domèstics, amb una dona i fill, mentre surt amb una amant, Julia (Julia Fox), còmplice dels seus tripijocs. En aquesta juguesca, sempre al llindar del precipici, la cobdícia està a punt d'engolir-lo. I és que qui juga amb foc, al final es crema.

Els germans Safdie imprimeixen un ritme endimoniat a 'Diamantes en bruto' un film que avança a velocitat de vertigen. Ratner, bellugadís i nerviós, s'enfronta a contratemps constants, defraudant a tort i a dret mentre compra i ven, sempre estomacat i apallissat mentre aconsegueix esmunyir-se a cada nou revés. Un film amb una planificació trencada, febril, amb una càmera agitada, sempre en moviment. Una resolució visual adient per una trama tan enrevessada com endimoniada, un immens cabdell de difícil resolució.

També ens sorprèn una actuació estratosfèrica d'Adam Sandler gràcies a una caracterització magistral. Tan murri com patètic, viu i convincent però alhora vulnerable, sobrepassat pels esdeveniments. Un personatge que encomana certa tendresa i compassió com tots els il·lusos i visionaris atrapats en el seu propi miratge, conqueridors de l'inútil.

Articles anteriors
'Matthias & Maxime' de Xavier Dolan. Despertar sexual curtcircuitador
Després de l'ensulsiada del seu treball en sòl americà 'The Death and Live of John F. Donovan' (2017), el canadenc Xavier Dolan va presentar a la darrera edició del Festival de Canes 'Matthias & Maxime&...
‘La canción de los nombres olvidados’ de François Girard
El canadenc François Girard, conegut sobretot per la seva pel·lícula ‘El violín rojo’ (1998), torna a dirigir un nou film que té la música i, concretament, el violí, com a centre del relat....
Barcelona en el mapa del cinema independent nord-americà
Aquest dimarts 3 de març s'inaugura la 7a edició de festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona en el cinema Phenomena amb la projecció de 'Saint Frances' d'Alex Thompson, pel·líc...
 
Veure més articles
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71