Rehab-Lab.cat
Segons una enquesta de l’INE del 2022, el 46% de les persones amb discapacitat requereixen ajudes tècniques —o ajuts funcionals— en el seu dia a dia, mentre que un 18% no en fa ús tot i necessitar-les

 









 

 

Creen una xarxa d’entitats per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat a través de la impressió 3D 
El projecte Rehab-Lab.Cat ja aglutina 12 organitzacions i ofereix solucions personalitzades a problemes d’accessibilitat 

Oferir solucions personalitzades i accessibles a les persones amb discapacitat i contribuir a la seva independència i qualitat de vida. Aquest és l’objectiu de la xarxa Rehab-Lab.Cat, una iniciativa de la qual ja formen part 12 entitats socials, de l’àmbit universitari i del sector tecnològic, i que treballa en la creació d’ajuts funcionals personalitzats amb impressió 3D.   

Les persones amb discapacitat motriu sovint enfronten grans reptes a l’hora de dur a terme tasques quotidianes aparentment senzilles. Aquestes dificultats es tradueixen en una pèrdua de qualitat de vida, ja que impedeixen la realització d’accions tan bàsiques com beure aigua, obrir portes, vestir-se, entre moltes altres.   

Segons una enquesta de l’INE del 2022, el 46% de les persones amb discapacitat requereixen ajudes tècniques —o ajuts funcionals— en el seu dia a dia, mentre que un 18% no en fa ús tot i necessitar-les. “Si bé el mercat disposa d’una oferta de suports, aquests són estàndards i sovint no s’adapten a les particularitats de les persones que les utilitzen”, alerten des de la Fundació iSocial, entitat que lidera el projecte Rehab-Lab.Cat. 

Per tal de donar resposta a aquestes situacions, l’any 2023 cinc organitzacions catalanes van impulsar el projecte Rehab-Lab.Cat, una iniciativa pionera per a la creació d’ajuts funcionals personalitzats amb impressió 3D. El consorci que va posar en marxa el projecte està format per la Fundació iSocial, la Fundació CIM-UPC, l’Institut Guttmann, la Fundació Ampans i l’empresa Avinent. 

Aquest febrer, el projecte ha fet un pas endavant amb la incorporació de 10 noves entitats sociosanitàries d’arreu de Catalunya. Les noves entitats han iniciat la implantació de nous FabLabs d’impressió 3D a les seves instal·lacions, donant així als seus usuaris amb discapacitat motora la possibilitat d’obtenir solucions adaptades a les dificultats que encaren cada dia.   

Al consorci inicial de Rehab-Lab.Cat s’hi sumen ara ASPACE Catalunya, Grup Alba, Grup MIFAS, ASPID, Esclat Grup Social, Fundació El Maresme, Fundació Onada, Fundació Althaia i la Fundació Ramón Noguera. 

Notícies relacionades
Dues de cada deu persones joves tutelades i extutelades a Catalunya compaginen feina i estudis
Una enquesta de FEPA revela que la principal font d’ingressos pel 33,7% de joves és la feina remunerada
Racisme a l’escola: quan la discriminació perpetua l’abandonament escolar prematur
Els joves d’origen migrant abandonen els estudis més del triple que l’alumnat amb nacionalitat espanyola 
La Fundació ”la Caixa” destinarà 2 milions d’euros el 2025 a les zones afectades per la dana
L’educació social diu prou: “Sentim tristesa, ràbia i frustració”
Entrevistem a diferents professionals del sector que coincideixen a assenyalar que la falta de recursos als serveis residencials té relació amb el tràgic assassinat d’una companya a Badajoz
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71