Col·lectiu d'Educadores Socials
Tot això fa possible la continuïtat de totes les places TIS, la gran majoria de les places TEEI i l'increment de places d'EEE. A més, el departament s'ha compromès amb els sindicats a intentar convertir aquestes places en estructurals quan els pressupostos ho permetin

 

 

 

Acord perquè les educadores socials es mantinguin als centres de màxima complexitat
Educació i sindicats pacten allargar tres anys més el personal de reforç, que també inclou integradors socials i educadores d'Infantil

Finalment, i gairebé in extremis, hi ha acord per mantenir els professionals de suport educatiu als centres de màxima complexitat, que perillaven, tal com va anunciar el Social.cat, perquè aquest agost es retiren els fons extraordinaris Covid que finançava aquestes places des de fa dos anys. El Departament d'Educació va acordar divendres al migdia amb els sindicats mantenir una part del personal de reforç als centres que fins ara pagava l'Estat amb aquests fons extraordinaris, i que suposava que 75 centres de màxima complexitat comptaven amb educadors socials als centres.

Així, a partir del curs vinent i durant tres anys es mantenen aquests 75 i s'afegeixen deu més, és a dir, hi haurà un total de 85 educadors socials i 340 tècnics d'integració social (TIS), a més de 98 tècniques especials d'educació infantil (TEEI) a través d'un nou programa temporal per mitigar els efectes de la complexitat socioeconòmica i cultural en els resultats de l'acció educativa.

El programa costarà 52,2 milions d'euros, 20 dels quals procedents de fons europeus i la resta d'altres partides del departament que "s'ajustaran", segons ha dit el conseller, Josep González-Cambray. Aquests reforços se sumaran a les 184 noves dotacions estructurals ja previstes de TEEI, 78 educadors d'educació especial (EEI), fins ara eren 45 pagats amb fons covid, i 2.134 mestres i professors. També hi haurà 17 professionals d'atenció educativa per itineraris formatius específics, 19 professionals d'administració i serveis per a integracions de centres i nou professionals per a centres de formació d'adults en presons. Per tant, per al curs 2022-2023 Educació incorporarà un total de 2.441 professionals estructurals al sistema i 523 professionals per aquest nou programa de tres anys.

Continuïtat de les places

Tot això fa possible la continuïtat de totes les places TIS, la gran majoria de les places TEEI i l'increment de places d'EEE. A més, el departament s'ha compromès amb els sindicats a intentar convertir aquestes places en estructurals quan els pressupostos ho permetin. El Departament garantirà almenys una plaça TIS i una TEEI als centres d'alta i màxima complexitat.

No obstant això, els sindicats també volen reivindicar el seu paper i la rellevància de la seva feina, sobretot a les escoles amb més complexitat. Per això, en el futur continuaran reivindicant millores laborals i l'augment d'aquestes plantilles.

L'última setmana de juliol el Departament publicarà les dates concretes i el lloc on es realitzaran els actes públics d'adjudicació de places per ordre de borsa. Les places s'adjudicaran a finals d'agost.

Cambray ha signat l'acord amb els cinc sindicats representats al Comitè Intercentres, que representen el personal laboral docent i el laboral no docent. Després de mesos de tensions amb els sindicats, el conseller vol que aquest acord "suposi un punt d'inflexió en la relació entre el Departament i els sindicats, i que es pugui estendre aquesta entesa en altres àmbits per viure un curs amb la màxima normalitat després de tres anys de pandèmia, per tal d'aconseguir la millor educació pels infants i joves del país". "Ens necessitem tots, per remar conjuntament per l'educació dels infants i joves d'aquest país. Avui, conjuntament, estem fent un pas endavant", ha expressat.

Gonzàlez-Cambray ha destacat "l'esforç extraordinari" del Departament per mantenir totes les places de TIS i educadors socials que enguany es finançaven amb fons Covid, que a més a més s'incrementen a través d'aquest programa temporal. Això suposa, ha dit, que "tots els centres que comptaven amb un tècnic d'integració social o amb un educador, el curs vinent continuaran tenint aquest recurs". "Aquests professionals han entrat al sistema educatiu per quedar-se", ha assegurat. A més, ha destacat la seva importància, perquè "triangulen la relació entre mestres, alumnes i famílies". "Tenen un valor afegit que només poden aportar ells", ha remarcat.

El conseller d'Educació també ha recordat que el Govern espanyol va comunicar que retiraria els recursos Covid el 31 d'agost i que des del Departament d'Educació s'ha fet ús de tots els òrgans i espais per exigir la continuïtat d'aquests recursos, també directament a la ministra. Ha assegurat que han explicat "la necessitat de mantenir els recursos perquè els efectes socials de la pandèmia no han acabat. Potser ja no és necessari desdoblar classes, però cada cop hi ha alumnat més vulnerable i el que era vulnerable cada cop ho és més". Amb tot i això, ha afegit, "el govern espanyol continua mantenint que no mantindrà aquests recursos".

Per la seva banda, les representants dels sindicats també s'han mostrat satisfetes per l'acord perquè garanteix la feina a molts professionals durant els pròxims tres anys, tot i que pretenen que es converteixin en places estructurals aviat.

Des del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) han valorat molt positivament que es mantinguin aquestes places, per les quals els educadors porten setmanes de mobilitzacions i recollida de signatures. Malgrat això, recorden que el sistema escolar demana és una presència "estable i estructural" de la figura dels educadors socials a "tots els centres", i no només als de màxima complexitat.

Així mateix, s'han expressat des de la plataforma TIS en Lluita i el sindicat CGT, que es van concentrar a les portes del departament durant la reunió del Comitè Intercentres, del qual no formen part. Amb càntics i pancartes van reclamar que aquest personal sigui estructural i no només temporal.

Notícies relacionades
Vall d'Hebron identifica una manera de bloquejar la metàstasi del càncer infantil
Una nova estratègia terapèutica a través de la reprogramació epigenètica actua en les cèl·lules tumorals dels neuroblastomes
Diversos parcs naturals de Barcelona organitzen rutes teatralitzades inclusives aquesta tardor
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom, però especialment adreçades a persones amb discapacitat funcional
La Taula del Tercer Sector reclama actualitzar el barem que dona accés a prestacions socials davant l'encariment de preus
L'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010 i les entitats proposen un increment del 15,9%
Nou protocol per acompanyar els infants i els adolescents que són desnonats a Barcelona
Serveis Socials, entitats i veïnat de Ciutat Meridiana i del Raval han elaborat la guia per acompanyar els joves en aquesta situació
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71