Unsplash
El Departament ha fet arribar un qüestionari a uns 2.000 nois i noies i als seus equips educatius. La voluntat és consolidar aquest projecte i que cada any hi pugui participar una mostra representativa de 2.000 infants, adolescents i professionals

 

 

 

Infants i adolescents tutelats avaluaran per primera vegada el sistema de protecció
A l'estudi hi participen nois i noies tutelades per la DGAIA, d'entre 10 i 17 anys, que es troben en mesura protectora

Drets socials impulsa una nova eina d'avaluació del sistema de protecció a la infància, una iniciativa pionera a l'Estat per conèixer com estan i com se senten els nens i nenes tutelats que viuen en família o en un recurs residencial del sistema de protecció a la infància. Segons Cervera, "aquest projecte suposa un nou paradigma de com treballem en l'àmbit de la infància: posant l'infant al centre de les polítiques, escoltant-lo i garantint el seu dret a opinar i participar en tot allò que l'afecta".

Impulsada en col·laboració amb el grup de recerca en infància i adolescència en risc social (IARS) de la UAB, la iniciativa consisteix en la creació d'un conjunt d'indicadors, eines i processos per obtenir informació dels nois i noies i els seus equips educatius de referència. El propòsit és disposar anualment d'informació rellevant que faciliti la presa de decisions basades en l'evidència per tal de millorar el benestar i la qualitat de vida de nens i nenes mentre es troben tutelats. "No té cap sentit voler fer millores d'un sistema sense donar veu als seus protagonistes. A partir d'ara totes les decisions que prenguem i que afecten la vida dels nens i les nenes que estan tutelats es fonamentaran en les seves opinions", ha remarcat Violant Cervera.

Concretament, la consellera ha explicat que l'estudi avaluarà els àmbits de la seguretat, l'estabilitat, el desenvolupament, la salut, l'educació, la participació i l'autonomia personal i finalment, quin és el seu grau de benestar subjectiu.

Per recollir aquesta informació, el Departament ha fet arribar un qüestionari a uns 2.000 nois i noies i als seus equips educatius. La voluntat és consolidar aquest projecte i que cada any hi pugui participar una mostra representativa de 2.000 infants, adolescents i professionals. D'aquesta manera, es disposarà d'informació periòdica i en quatre anys hi hauran col·laborat tots els equips i recursos que formen part del sistema (al voltant de 8.500 nens i nenes).

A l'estudi hi participen infants i adolescents tutelats per la DGAIA, d'entre 10 i 17 anys, que es troben en mesura protectora, ja sigui en un recurs residencial (CRAE, CREI, Centre d'acollida, centres per a joves migrats sols...) o en acolliment en família extensa o en família aliena. També els professionals de referència, que respondran sobre els infants i adolescents de zero a 17 anys que atenen.

El projecte s'emmarca en el Pla de millora del sistema de protecció a la infància i es preveu que a l'estiu de 2022 se'n puguin conèixer els primers resultats.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i CaixaBank recullen més de 200.000 euros per als bancs d’aliments de Catalunya
Més de 4.320 persones en situació de vulnerabilitat de Catalunya tenen garantida una alimentació bàsica durant aquest estiu gràcies a la iniciativa solidària «Cap llar sense aliments»
Deu llibres socials imprescindibles que cal llegir aquest estiu
Són obres que ens permeten reflexionar, qüestionar i repensar la complexitat de la societat
El veïnat pel veïnat: el projecte que empodera i acompanya els veïns per millorar la seva qualitat de vida
El projecte A-porta, de la CONFAVC, arriba a 21 barris i més de 14.400 llars després de més de cinc anys
Èxit al Clínic: trasplanten l'úter d'una mare a la seva filla perquè pugui tenir fills
Més de 18 hores d'operació i un equip de 50 professionals fan possible el segon trasplantament d'aquest òrgan a l'Estat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71