Foto familia Jornada Invulnerables amb visió Hospital Clínic. Autor: Fundació la Caixa
Un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir afeccions visuals no detectats que sovint generen problemes d'autoestima, fracàs escolar o aïllament

 

 

 

L'Hospital Clínic de Barcelona realitza revisions oftalmològiques de forma voluntària a més de 170 infants de llars vulnerables
Després d'un any d'aturada per la pandèmia, torna amb força la campanya #Invulnerables amb Visió, impulsada per la Fundació "la Caixa", Sor Lucía Caram i Natural Optics Group

Al llarg de tot el matí de dissabte 20 de novembre, i coincidint amb el Dia Mundial de la Infància, l'equip d'oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona durà a terme de forma voluntària, revisions oftalmològiques a més de 170 nens i nenes beneficiaris del programa #Invulnerables de CaixaProinfància, provinents de Lleida (38), Manresa (31) Ripoll – Sant Joan de les Abadesses (16), Manlleu (55) i Figueres (31). Per a molts d'ells, serà la primera vegada que assisteixen a una revisió mèdica dels seus ulls.

Revisió oftalmològica a nena programa Invulnerables CaixaProinfància. Autor: Fund la Caixa

La jornada s'emmarca en la campanya #Invulnerables amb visió impulsada pel programa #Invulnerables de Sor Lucia Caram, la Fundació "la Caixa" i Natural Òptics Group, amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que facilita les aliances arreu de Catalunya amb centres sanitaris públics i privats.

#Invulnerables amb visió va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de vetllar per la salut visual dels nens com a un pas indispensable per garantir el seu benestar integral i el suport fonamental per al seu desenvolupament cognitiu. Des de llavors, s'han realitzat set jornades de revisions oftalmològiques a diferents centres de referència de Catalunya, comptant amb la suma de voluntats públiques i privades. Després d'un any d'aturada a causa de la pandèmia, la campanya torna amb força, preveient accions similars al llarg de la resta del curs.

Revisió oftalmològica a nena programa Invulnerables CaixaProinfància. Autor: Fund la Caixa

La jornada d'aquest dissabte 20 de novembre a l'Hospital Clínic compta amb l'equip del Dr. Bernardo Sánchez, cap del Servei d'Oftalmologia, conformat per sis oftalmòlegs, tres optometristes i personal administratiu. Des de Natural Optics Group, empresa nacional referent dins del sector de l'òptica amb més de 30 anys d'història i 650 òptiques associades, aporta un equip de professionals que després de la revisió ofereixen ulleres als menors que les necessiten, i que ells mateixos poden escollir.

La Fundació del Convent de Santa Clara i l'Espai Francesc d'Assís, col·laboradors del programa #Invulnerables, també participen en l'esdeveniment posant a disposició 15 voluntaris que organitzen i acompanyen als menors i els seus pares.

L'Acadèmia Americana d'Oftalmologia afirma que els problemes visuals afecten un de cada quatre nens en edat escolar i que un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir problemes no detectats com la miopia, hipermetropia, astigmatisme o ull gandul.

Natural Optics Group ofereix ulleres als infants que en necessiten. Autor: Fund la Caixa

Des del servei d'oftalmologia de l'Hospital Clínic, ens transmet que la visió es desenvolupa durant els primers 8 a 10 anys de vida, per això es recomana que els nens i nenes tinguin una avaluació de la seva visió quan entren a l'escola, al voltant dels quatre anys i repetir el control una vegada a l'any. Independentment de si presenta símptomes o no, és important fer la revisió, perquè si un infant mai ha vist bé, no sap distingir si el que veu és normal o no, i per tant tampoc ho dirà. A més, una mala visió va sovint lligada a problemes d'autoestima i autoconcepte, fracàs escolar o aïllament, i això condiciona el dia a l'escola de molts infants. Alguns no saben que han de dur ulleres o els fa vergonya dir que no hi veuen bé. Quan es corregeix el problema visual la realitat del nen canvia completament.

El programa #Invulnerables és una iniciativa contra la pobresa infantil impulsada per Sor Lucía Caram i la Fundació "la Caixa", a través de CaixaProinfància. El programa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d'oportunitats a través de la col·laboració publicoprivada. Actualment es desenvolupa en 13 municipis, formant 15 xarxes de treball de la mà de les administracions locals i de 40 entitats socials. El programa es troba present allà on els indicadors de la Generalitat marquen on la pobresa infantil té més impacte: Manresa, Manlleu, Tarragona, El Vendrell, Tortosa, Lleida (barris de la Mariola, Secà de Sant Pere, Balafia i Pardinyes), Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Banyoles i Ripoll – Sant Joan de les Abadesses.

Des que el programa es va posar en marxa fa quatre anys, s'han atès a gairebé 1.411 famílies i un total de 2.596 infants.

Equip oftalmòlegs Clínic. Autor: Fund la Caixa

Notícies relacionades
Els infants que viuen en centres de protecció, "sense veu ni participació"
El CEESC denuncia que no s'han constituït els 'Consells de Participació' en els Centres de Protecció a la Infància, tot i que per mandat legal haurien de funcionar des del 2009
Dincat reclama que la vacuna de la Covid-19 sigui obligatòria per als treballadors en contacte amb col·lectius de risc
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, reclama que els professionals sanitaris rebin ja la tercera dosi del vaccí
Torna el projecte Lliures amb una nova convocatòria per donar suport econòmic a entitats socials
La iniciativa, promoguda per Òmnium, ECAS i Coop57, té com a objectiu combatre la desigualtat
El tercer sector alerta que l'economia de les entitats està extremadament tensada per la lentitud de la Generalitat
Les organitzacions estan avançant 65 milions d'euros perquè encara no han rebut el finançament corresponent
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71