ACN
Segons recull el Síndic, el 2017 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies disposava de 14.576 places residencials per a persones adultes amb discapacitat i de 1.581 per a persones amb una malaltia mental que es trobessin en una situació de vulnerabilitat social. Cap d'aquestes, però, anava destinada a persones menors de 18 anys

 

 

 

El Síndic reclama actuar amb urgència per pal·liar la manca de places residencials per a infants amb discapacitat
Alguns menors esperen més d'un any i mig per accedir a un recurs recomanat pel mateix Govern

El Síndic de Greuges reclama amb urgència actuacions davant de la manca de places en residències per a infants amb discapacitat. En els darrers anys, el Síndic ha rebut queixes sobre la llista d'espera per a l'assignació d'una plaça en un recurs residencial per a menors de 18 anys amb discapacitat.

De l'anàlisi dels casos concrets, ha constatat que la llista d'espera avança molt lentament, amb infants que esperen més d'un any i mig per accedir al recurs recomanat per la mateixa administració. La institució observa que no hi ha cap previsió legal que determini la provisió de serveis residencials adreçats especialment a menors amb discapacitat i que, si bé el 2018 el Govern va crear places per atendre'ls, han resultat del "tot insuficients".

Segons recull el Síndic, el 2017 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies disposava de 14.576 places residencials per a persones adultes amb discapacitat i de 1.581 per a persones amb una malaltia mental que es trobessin en una situació de vulnerabilitat social, entre llar residència i llar amb suport. Cap d'aquestes, però, anava destinada a persones menors de 18 anys.

El 2018 el Govern va informar el Síndic que s'havia promogut la creació de 74 places de recursos terapèutics, 12 de les quals per a infants i adolescents amb discapacitat i trastorn de conducta; 15 per a infants i adolescents amb discapacitat i 35 per a infants amb trastorn mental i trastorn de conducta, especialment en l'entorn del sistema de protecció.

De l'anàlisi de la normativa, el Síndic ha constatat, però, que no hi ha cap previsió legal que determini la provisió de serveis residencials adreçats especialment a infants i joves amb discapacitat. Per a aquests casos la cartera de serveis socials només preveu un procés d'excepcionalitat per edat en l'ingrés en serveis residencials destinats a persones adultes entre els 18 i els 65 anys.

Per això, el Síndic demana crear un nombre suficient de places per atendre els joves que necessiten aquest tipus de recurs i estudiar les necessitats de serveis de respir i també de recursos d'atenció domiciliària, una qüestió que ja va recollir en l'informe sobre els drets de l'infant corresponent el 2015.

Aquesta institució va reiterar el 2018 la necessitat que la cartera de serveis socials incorporés aquest recurs i, tot i que l'administració va reconèixer-ne la mancança, avui dia encara no ha pres cap mesura per fer efectiva aquesta provisió.

Així mateix, el Síndic destaca que continua rebent queixes de casos en què, malgrat que els mateixos equips de valoració de la Generalitat consideren necessària l'assignació d'un recurs residencial urgent, aquesta no s'ha arribat a executar. Per exemple, és el cas d'un noi de 12 anys amb pluridiscapacitat, conductes heteroagressives i trastorn de la son. La família espera des del 2018 una plaça residencial.

El Síndic afirma que "no és admissible" una espera d'un any i mig per accedir al recurs recomanat per la mateixa administració. Així, adverteix que, aquest dèficit, a banda de suposar la vulneració dels drets dels infants, "posa en evidència problemes estructurals de l'administració per a l'atenció d'aquesta necessitat en el col·lectiu dels infants i els adolescents".

El Síndic insisteix que cal augmentar el nombre de places residencials disponibles per als infants i adolescents que ho requereixin i planteja que sigui a través de places públiques o mitjançant la contractació o concertació de places privades amb l'objectiu de garantir la protecció de l'infant.

Notícies relacionades
Barcelona presenta un pla d'infància a deu anys vista per compensar l'augment de la pobresa
L'Ajuntament anuncia un conjunt de 70 actuacions amb uns 350 milions d'euros de pressupost els primers tres anys
Diversos cementiris catalans habilitaran un espai per al dol perinatal i gestacional
Figueres i Premià de Mar se sumen a la iniciativa, que ja està en marxa a Barcelona, Lleida i Olot, entre altres municipis
Buscar feina: la principal raó per traslladar-se a Barcelona de les persones que ara viuen al carrer
El 61% de les persones que viuen al ras han començat a viure-hi estant ja a la capital catalana
Surt ofereix formacions a empreses per a prevenir l'assetjament sexual a la feina
La meitat de les dones han patit alguna situació de violència masclista en l'àmbit laboral al llarg de la seva vida, segons un informe de la fundació
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71