Conselleria d'Economia i Hisenda: "La portada, l'editorial i la notícia que publica 'La Vanguardia' són una interpretació interessada del contingut d’un document tècnic i donen com a fets inamovibles unes opinions tècniques en matèria fiscal que no responen a l’estratègia política del Govern"
Lloguers i salaris, Berlín i nosaltres
Fins que no millorin les condicions laborals dels joves no es garantirà un accés raonable a l'habitatge
Mentre els alemanys decidien qui havia de succeir Angela Merkel, a Berlín hi havia una votació addicional. Es demanava si calia expropiar els immobles dels grans tenidors per poder frenar l'alça de preus i garantir l'acc&...
La nova globalització: la transformació del comerç internacional postcovid
Hem experimentat una desacceleració del comerç mundial i al mateix temps han crescut les barreres del comerç internacional
La OMC està en crisi: en els darrers anys ha rebut nombroses crítiques i l’estocada final va venir quan l’Administració Trump va bloquejar la renovació dels jutges del tribunal de resolució de disputes, ...
ACCIÓ dedica 400.000 euros a internacionalitzar l'e-commerce
La línia oferirà 80 subvencions a empreses catalanes de comerç digital amb concessions de fins a 10.000 euros per beneficiari
L'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ ha activat una nova línia d'ajuts per impulsar la internacionalització del comerç online de les empreses catalanes. Amb una dotació de 400.000 ...

 


 

Joc de comunicats: Koeman, Giró i La Vanguardia
Tant en el futbol com en la política i l'economia val més llegir entre línies

El periodisme també va de comunicats de premsa. És ben bé que el comunicat no fa la cosa... O sí. Depèn de qui i com es faci el comunicat. Depèn de per a què o contra què es faci el comunicat. Parlo concretament de dos comunicats recents que crec que val la pena recordar i també aprofundir-hi encara més. El primer ha sigut viral: el comunicat de l'entrenador Ronald Koeman abans del partit Cádiz-Barça. El segon potser ha passat una mica més aviat desapercebut: el COMUNICAT de la Conselleria d'Economia i Hisenda desmentint el diari La Vanguardia. Sense precedents.

Més que un comunicat

Era un dimecres al migdia de sol quan Ronald Koeman va "atendre" els mitjans de comunicació durant la jornada 7 de La Liga. Però, no ho va fer d'una manera qualsevol i és que a diferència de com acostuma a passar en totes les rodes de premsa abans d'un partit, l'entrenador del Barça es va posar les ulleres, va encendre el micro i va llegir un comunicat que va durar exactament tres minuts.

En aquest comunicat, Koeman assegurava que "el club està amb mi en una situació de reconstrucció", "el futbol necessita temps i els joves poden arribar a ser grans en un o dos anys", "quedar en un alt rànquing de La Liga seria un èxit. A més, a la Champions no es poden esperar miracles" o "en el procés en el qual ens trobem fa falta que la plantilla tingui suport, amb fets i paraules".

Ras i curt. Sense temps per a les tradicionals preguntes dels periodistes esportius. El president Joan Laporta no va trigar a reaccionar: "Ens hem assabentat a última hora que pretenia fer aquest comunicat, ell té l'obligació d'anar a les rodes de premsa i és molt lliure de respondre les preguntes o de manifestar allò que consideri. Respecto la decisió de l'entrenador però ho hem sàpigut pocs minuts abans, igual que els capitans".

"Això és el que hi ha", que es diu últimament. Un comunicat de l'entrenador sense previ avís al president.
 

Un COMUNICAT familiar

Era un dijous al matí de pluja quan la Conselleria d'Economia i Hisenda va enviar un COMUNICAT -sí, titular en majúscules- desmentint "rotundament" la informació publicada per La Vanguardia sobre el fet que "la Conselleria d'Economia planteja apujar patrimoni i gravar més l'empresa familiar". Asseguren des de la Conselleria que la pressió fiscal no augmentarà a Catalunya amb els propers pressupostos de la Generalitat.

Encara més. Així segueix el comunicat de la Conselleria encapçalada per Jaume Giró: "La portada, l'editorial i la notícia que publica La Vanguardia són una interpretació interessada del contingut d’un document tècnic i donen com a fets inamovibles unes opinions tècniques en matèria fiscal que no responen a l’estratègia política del Govern". Sí, ho han llegit bé: "Interpretació interessada". Que cadascú ho interpreti com bonament vulgui.

En aquest sentit, des de la Conselleria d'Economia i Hisenda es reivindica que "el document al qual fa referència la informació no és el full de ruta ni el programa d’acció de la política fiscal del Govern, que és, en qualsevol cas, assolir la sobirania fiscal plena perquè la Generalitat pugui gestionar tots els tributs generats a Catalunya i garantir una redistribució justa i equilibrada a la societat."

El document en qüestió i en disputa és Propuestas de la Generalitat de Catalunya en el marco de la elaboración del libro blanco sobre la reforma tributaria a petició del president de la Comisión de Expertos para la reforma del sistema tributario.

Poques hores després, Foment del Treball i Pimec ja havien enviat les seves notes de premsa alertant, respectivament, que "les propostes fiscals del Govern de la Generalitat posen en risc l'empresa familiar" i que "és un error la pujada d'impostos plantejada per la Generalitat i impedeix la recuperació econòmica." El Cercle d'Economia, la Cambra de Comerç de Barcelona o l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) s'han sumat a la causa: "Qualsevol mesura que vagi en contra de l'empresa familiar ens tindrà en contra".

Amb la polèmica encesa, el conseller Jaume Giró i el president de Pimec, Antoni Cañete, van mantenir una reunió telemàtica d'urgència. A primera hora de La Mercè, la patronal catalana va enviar un altre comunicat celebrant la fermesa de Giró a l'hora d'assegurar que no incrementarà la pressió fiscal a les empreses catalanes. "Pimec considera positiu que el conseller atribueixi només a una confusió d'una proposta teòrica les notícies aparegudes i que no estigui a l'agenda de Govern l'aplicació d'aquest criteri per a l'elaboració dels nous pressupostos", afegeixen des de Pimec.

En aquest cas, un comunicat d'una Conselleria dirigit a un diari i amb posterior guspira de revolta empresarial. Veurem si les paraules i els impostos se'ls emporta el vent, la política, l'empresa o el periodisme.

És ben bé que el comunicat no fa la cosa... O sí, potser és la cosa que fa el comunicat i el periodisme. Tant en el futbol com en la política i l'economia, val més llegir sempre entre línies.

Víctor Costa

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71