Coop Maresme
"Per apostar per una iniciativa econòmica que garanteix una presa de decisions horitzontals i que afronta la resolució de les necessitats de forma integral des d'una perspectiva feminista", així anunciaven el projecte guanyador de la tercera edició del premi Pepa Maca

 

 

 

Una cooperativa de dones migrades de l'àmbit de la llar i les cures guanya el premi Pepa Maca 2021
Coop Maresme, l'entitat promotora del guardó, ha valorat especialment el component de transformació social des d'una perspectiva feminista que té Coop Micaela

"Per apostar per una iniciativa econòmica que garanteix una presa de decisions horitzontals i que afronta la resolució de les necessitats de forma integral des d'una perspectiva feminista". D'aquesta manera el jurat anunciava el projecte guanyador de la tercera edició del premi Pepa Maca, Coop Micaela, durant la III Nit del Cooperativisme (#NitCoop2021) que va tenir lloc dijous 30 de setembre al Pati del Cafè Nou de Mataró, espai icònic del cooperativisme de la ciutat.

Constituïda per dones migrants de la comarca del Maresme que són treballadores de la llar i les cures, les representants de la cooperativa Coop Micaela van reivindicar visiblement emocionades des de dalt l'escenari la seva lluita per acabar amb "l'explotació que vivim les treballadores essencials, en especial quan es tracta de persones migrades, algunes en situació irregular".

Formalitzades com a col·lectiu l'any 2020 en un context de crisi sociosanitària que les va deixar més desprotegides que mai davant la pandèmia, Coop Micaela s'ha constituït darrerament com a cooperativa a partir de l'assessorament i el suport tècnic que ofereix Coop Maresme, l'Ateneu cooperatiu de la comarca.

"Nosaltres també creem economia. El nostre projecte neix com a utopia, com una forma de voler justificar perquè pensem que l'única forma de canviar la situació d'explotació que vivim les treballadores essencials és a través de les mateixes treballadores. Ho hem posat tot en aquesta cooperativa. Som un projecte d'economia social, feminista, anticapitalista, antiracista", ha reivindicat Silvia Llanto.

A través del model cooperatiu i en el marc de l'economia social i solidària, les Micaela es posicionen en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d'humanitzar tant a les usuàries com a les treballadores que estan al servei de la vida de les persones. Defensant que el sector que les ocupa "no és servitud", exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.

Els altres dos projectes que van completar el procés descrit a la convocatòria són El Monocle, projecte audiovisual i de comunicació social format per joves estudiants i que està treballant per constituir-se com a cooperativa, i La Montnegre, cervesera artesana de l'Alt Maresme, formada per socis de Calella i Canet de Mar. Precisament, durant la III Nit del Cooperativisme s'ha pogut degustar aquest producte que reivindica els valors de la proximitat i que preconitza un consum artesanal i de proximitat.

L'ajut Pepa Maca està valorat en tres mil euros i inclou un acompanyament formatiu des de Coop Maresme, l'Ateneu cooperatiu del Maresme. El jurat del premi, que ha posat de manifest la dificultat d'enguany a l'hora d'escollir projecte guanyador per la vocació transformadora d'aquests, el formaven representants de les entitats agrupades de l'Ateneu: Fundació Unió de Cooperadors, Facto, Clack, Fundació Maresme i l'Esberla.

Pepa Maca, la sindicalista de Mataró

Pepeta Agramunt i Costa, popularment coneguda com a 'Pepa Maca', fou una coneguda treballadora del sector tèxtil i sindicalista de la CNT que va liderar destacades vaga a Mataró el 1946 i el 1947, en defensa del cobrament íntegre del salari acordat amb la patronal, els quinze duros. La Pepa Maca tenia uns grans dots d'oratòria i era considerada una dona valenta, amb conviccions obreristes i fidel als seus ideals.

L'ajut 'Pepa Maca' preté honorar la memòria d'aquest compromís amb la transformació social mitjançant la cooperació a través del foment de mesures o programes de suport a la creació de noves cooperatives compromeses amb aquesta transformació.

Notícies relacionades
Barcelona presenta un pla d'infància a deu anys vista per compensar l'augment de la pobresa
L'Ajuntament anuncia un conjunt de 70 actuacions amb uns 350 milions d'euros de pressupost els primers tres anys
Diversos cementiris catalans habilitaran un espai per al dol perinatal i gestacional
Figueres i Premià de Mar se sumen a la iniciativa, que ja està en marxa a Barcelona, Lleida i Olot, entre altres municipis
Buscar feina: la principal raó per traslladar-se a Barcelona de les persones que ara viuen al carrer
El 61% de les persones que viuen al ras han començat a viure-hi estant ja a la capital catalana
Surt ofereix formacions a empreses per a prevenir l'assetjament sexual a la feina
La meitat de les dones han patit alguna situació de violència masclista en l'àmbit laboral al llarg de la seva vida, segons un informe de la fundació
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71