Carlos Llibre (011h): "Els objectius són: reduir un 50% els 'timings', assolir un 100% de fiabilitat, rebaixar un 70% l'impacte mediambiental i igualar el preu de mercat"
Lloguers i salaris, Berlín i nosaltres
Fins que no millorin les condicions laborals dels joves no es garantirà un accés raonable a l'habitatge
Mentre els alemanys decidien qui havia de succeir Angela Merkel, a Berlín hi havia una votació addicional. Es demanava si calia expropiar els immobles dels grans tenidors per poder frenar l'alça de preus i garantir l'acc&...
La nova globalització: la transformació del comerç internacional postcovid
Hem experimentat una desacceleració del comerç mundial i al mateix temps han crescut les barreres del comerç internacional
La OMC està en crisi: en els darrers anys ha rebut nombroses crítiques i l’estocada final va venir quan l’Administració Trump va bloquejar la renovació dels jutges del tribunal de resolució de disputes, ...
ACCIÓ dedica 400.000 euros a internacionalitzar l'e-commerce
La línia oferirà 80 subvencions a empreses catalanes de comerç digital amb concessions de fins a 10.000 euros per beneficiari
L'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ ha activat una nova línia d'ajuts per impulsar la internacionalització del comerç online de les empreses catalanes. Amb una dotació de 400.000 ...

 


 

Construir un edifici fusta a fusta
El primer bloc de pisos industrialitzat de fusta d'Espanya estarà acabat el primer trimestre del 2022

"Tenim calculat que aquesta peça estarà col·locada en 10 minuts". Vuit minuts després, la grua ja ha descarregat del camió el panell de fusta que formarà part de la paret i els operaris ja l'han posada a lloc. I així passa amb cada component que acabarà formant els vuit habitatges de l'edifici; en 22 dies, les tres plantes estaran muntades. La startup de construcció 011h està en procés de muntar el primer bloc de pisos industrialitzat en fusta de l'Estat espanyol, situat al número 15 del carrer Joan Maragall de l'Hospitalet de Llobregat. De moment, la promotora -Renta Corporación- ja n'ha venut dos.

Amb unes dimensions d'entre 54 i 86 metres quadrats, el cost oscil·la entre els 190.000 i 280.000 euros, que els responsables del projectes situen a preu de mercat. Però el que fa especial aquests habitatges no només és el material amb el qual estan construïts, sinó la manera de fer-ho. A l'obra, només hi ha quatre operaris: tres que munten les peces i un que serveix d'enllaç entre el que passa in situ i la plataforma digital que ho controla tot. A través d'una tablet, indica quin procés està en marxa en cada moment i pot saber tot el que està previst fer cada dia, fins al detall que aquest dimarts s'han utilitzat 50 cargols per emmetxar les peces de fusta. En total, aquest edifici en tindrà 147.546, de diferents tipus.

Són particularitats com aquesta que canvien el paradigma de la construcció, un dels sectors amb un nivell més baix de digitalització que queden. "Els quatre objectius són: reduir un 50% els temps de construcció, assolir un 100% de fiabilitat, rebaixar un 70% l'impacte mediambiental i igualar el preu del mercat", ha explicat en una visita per a periodistes Carlos Llibre, responsable de desenvolupament de negoci de 011h. De moment, l'edifici de l'Hospitalet és el primer que fan i no compleix aquestes premisses, però s'hi acosta. Els timings són un 30% inferiors que si els processos haguessin estat els tradicionals i la reducció de l'impacte sobre el medi ambient és del 68% -tenint en compte tant el procés de construcció com la vida útil dels habitatges-.

Sobretot, és un tema d'eficiència, tant energètica com de processos, i són la fusta i la tecnologia que ho permeten. A més de ser molt més sostenible com a material que el formigó -entre un 70% i un 80%-, la fusta pot ser tractada en una fàbrica. Aquest procés industrialitzat fa que els panells es creïn (instal·lació elèctrica i finestres incloses) i després es transportin fins a l'obra i només s'hagin de col·locar. Mentre que les plantes són de fusta, els fonaments són de formigó, ja que la fusta és sensible a condicions d'humitat i el cost seria molt més elevat. "La dificultat de tot això no és només trobar un model sostenible, sinó fer que sigui escalable i competitiu", assegura Llibre.

Un software per compartir

I perquè sigui escalable, és necessari que aquest model de construcció transcendeixi 011h. L'empresa, fundada pels exsocis de Privalia Lucas Carné i José Manuel Villanueva, ha desenvolupat un software que preveu compartir en un futur, tot i que encara no ha arribat a aquest punt. La plataforma els permet conèixer tota la informació de cadascuna de les 275 peces de fusta que s'utilitzaran per fer l'edifici de l'Hospitalet. De moment, tenen 32 tipus de component bàsic, que van modificant paramètricament per crear les formes necessàries per a cada ocasió. "En coneixem les prestacions, la composició, les emissions de CO2, quant s'ha trigat en fabricar...", indiquen.

011h té dos projectes més en marxa, a l'àrea metropolitana, que estaran acabats el 2022

Durant el procés de fabricació i construcció també es recullen dades, que són valuoses a l'hora de millorar el procés en properes promocions. "Els operaris escanegen codis QR a la fàbrica, que permet traçabilitzar-ho tot", explica Ricard Giné, director de tecnología de 011h. A més, la planta també compta amb un robot que fa preguntes quan hi ha una incidència; les respostes dels operaris queden registrades i després s'analitzen. Però la companyia té molt clar que la recopilació de dades no pot afectar la feina dels tècnics, fet pel qual miren que sigui el menys invasiva possible. 

Més edificis sostenibles

Per aconseguir aquest model de construcció, 011h està envoltada per més de 40 proveïdors estables, entre els quals destaca Tallfusta en el camp de la industrialització i Cardoner en l'obra. De moment, la startup ja té dos projectes més en marxa a l'àrea metropolitana, també residencials, que començaran a construir-se a finals del 2021 i estaran acabats l'any que ve. L'empresa s'oposa a fer pública la inversió que suposen aquests projectes i el que ja està a mig muntar. L'edifici d'habitatges de l'Hospitalet estarà acabat d'aquí uns cinc mesos, a principis del 2022.

Margalida Vidal Barceló

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71