És imprescindible preparar la burocràcia, la nova estratègia logística i aspectes de la nova regulació britànica
Rics i pobres, dos mons cada cop més separats
Per què és una bandera només de les esquerres exigir tributacions més equilibrades i fer que els rics paguin com ho fan (obligatòriament) els treballadors per compte d'altri?
L’altre dia, Almudena Grandes deia que un segle enrere els rics vivien millor i els pobres, molt pitjor, però les diferències entre les condicions de vida de les famílies amb el mateix nivell d’ingressos eren mí...
Intel·ligència artificial més privada que pública
L'anunci de Microsoft, l'AI & Big Data Congress i inversions publicoprivades
Ha estat la setmana de la intel·ligència artificial (IA). Una de les notícies econòmiques més destacades ha estat l'anunci de la inversió de Microsoft a Barcelona. S'hi instal·la a travé...
Construir un edifici fusta a fusta
El primer bloc de pisos industrialitzat de fusta d'Espanya estarà acabat el primer trimestre del 2022
"Tenim calculat que aquesta peça estarà col·locada en 10 minuts". Vuit minuts després, la grua ja ha descarregat del camió el panell de fusta que formarà part de la paret i els operaris ja l'han...

 


 

Les primeres conseqüències del Brexit a Catalunya
Encara queden 'deadlines' marcats en vermell al calendari, que suposaran canvis rellevants per a les empreses catalanes que exporten al Regne Unit

Força lluny queden ja les imatges del rellotge del Big Ben marcant els primers segons del 2021, que serà recordat als llibres d’història com l’any en què es va fer efectiva -o més ben dit, es va començar a fer efectiva- la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Ha passat ja més de mig any des d’aquest moment i han canviat moltes coses per a les empreses que importen o exporten en aquest país: nous tràmits duaners, sol·licituds, certificacions, un nou marc regulador, una logística més complexa... Un conjunt de canvis que, si bé ja es preveien, han afectat, afecten i afectaran de manera rellevant les relacions comercials del Regne Unit amb la resta de la Unió Europea.

Una bona mostra és el sondeig fet fa un parell de mesos per l’associació britànica FSB (Federation of Small Businesses), segons el qual arran del Brexit gairebé una quarta part de les pimes del Regne Unit han aturat temporalment les exportacions a la Unió Europea. Un 4% ja ho han fet de manera definitiva i un 11% es plantegen fer-ho. Si analitzem la balança comercial, l’impacte més profund en un primer moment ha estat per a les empreses britàniques. En el cas de les exportacions del Regne Unit a Catalunya, els primers dos mesos de l’any –segons les darreres dades disponibles- han caigut un 60% en relació al mateix període de l’any passat i han registrat el valor més baix de tota la sèrie històrica. Aquest fet també s’està produint al conjunt de la Unió Europea.

Per què passa això? Un dels motius principals és que algunes empreses han esperat abans de reprendre la seva activitat durant les primeres setmanes de l’any per veure com evolucionava l’aplicació del Brexit. En segon lloc, la Unió Europea ha estat molt estricta des del primer moment amb la regulació aplicada a les exportacions britàniques en els controls de frontera, fet que ha dificultat l’activitat de les empreses angleses. A més, les duanes no estaven encara preparades l’1 de gener de 2021, fet que va provocar saturacions, retards i, una vegada més, el fre a l’activitat de moltes empreses.

Com impacta el Brexit a Catalunya?  

Pot haver-hi casos d’empreses que n’hagin sortit beneficiades perquè el seu competidor era britànic i, com que aquests tenen dificultats per vendre els seus productes a clients de la Unió Europea, ara estan ocupant la seva quota de mercat. Però aquesta circumstància pot tenir data de caducitat quan la situació es normalitzi per a les empreses del Regne Unit. De fet, el risc és que passi el contrari: si les empreses catalanes no estan preparades, els clients britànics poden deixar de comprar els seus productes i substituir-les per empreses d’altres països.

I és que, tot i que recentment el Parlament Europeu ha ratificat l’acord entre el Regne Unit i la Unió Europea, el calendari d’execució del Brexit no s’ha acabat i encara hi ha deadlines marcats en vermell a l’agenda. Per exemple, a partir del pròxim 1 d’octubre els requisits de notificació prèvia seran imprescindibles per als productes d’origen animal. En referència al sector químic, el 27 d’octubre és la data límit perquè els anomenats DUINs (Downstream User Import Notification) o usuaris intermedis o distribuïdors del Regne Unit registrin al UK Reach les substàncies que volen importar o seguir important de la Unió Europea. Passada aquesta data, si l’empresa britànica no ha registrat la substància que produeix l’empresa catalana, no la podrà importar i la companyia perdrà aquesta oportunitat de negoci.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb més de 2.000 empreses que hi exporten de manera regular

Des de l’1 de gener de l’any vinent, seran necessàries les declaracions de protecció i seguretat per a béns importats. O a partir de dos mesos després, al març, es realitzaran controls als punts fronterers a animals vius, plantes i productes vegetals de baix risc.

Fins ara, vendre a Manchester o Birmingham no era massa diferent a fer-ho a Marsella o Hamburg. Però ara les empreses catalanes s’han de preparar en temps real per adaptar la burocràcia per poder seguir sent competitives al Regne Unit. Per això, des d’Acció llancem un avís a les pimes i volem advertir que el Brexit encara no s’ha acabat. Per aquest motiu és imprescindible preparar la burocràcia, la nova estratègia logística i aspectes de la nova regulació britànica, com el marcatge UKCA que substitueix l’encara vigent marcatge CE, que ja no serà vàlid per a la majoria de productes a partir de l’1 de gener de 2023.

De fet, moltes empreses ja ho estan fent. Per exemple, a través de la Finestreta Brexit que vam obrir a Acció per acompanyar les empreses catalanes en aquest procés, hem vist com les consultes relacionades amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea s’han disparat en un any. Si el 2020 aquestes consultes representaven prop d’un 7% del total, enguany ja suposen el 43%. Amb el Brexit ja efectiu, han crescut les consultes vinculades a la fiscalitat en temes com la tramitació i pagament de l’IVA a la importació, que abans les empreses exportadores no havien d’assumir, així com els dubtes de temàtica duanera per l’establiment de nous controls fronterers i sobre les noves normatives i certificacions necessàries per entrar un producte al país.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb més de 2.000 empreses que hi exporten de manera regular. És un mercat importantíssim per a les pimes catalanes, de manera que és necessari articular estratègies a curt i llarg termini perquè ho continuï sent en el futur.

Cristina Serradell, directora de la Unitat de Negoci Internacional d’Acció

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71