L'enquesta, elaborada pel Departament de Salut i difosa amb el suport de quatre col·legis professionals implicats —els de medicina, infermeria, treball social i psicologia—, ha esdevingut un dels primers passos per avançar en el desplegament de la Llei de l'eutanàsia. Aprovada al març, la llei entrarà en vigor el mes vinent de juny

 









 

 

Consens dels professionals sanitaris a favor de l'eutanàsia, malgrat els dubtes sobre com aplicar la llei
Més de 15.000 professionals responen l'enquesta de Salut sobre el dret a una mort digna

Més de 15.000 professionals de l'àmbit de la salut de Catalunya han participat en l'enquesta creada pel Departament de Salut per donar-los a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què saben, opinen i necessiten sobre el dret a morir dignament. Gràcies a l'enquesta, el Departament constata que hi ha un consens majoritari a favor de l'eutanàsia i la seva regulació, així com a què la persona que la sol·liciti pugui escollir on rebre-la, inclosa l'opció del domicili.

Els enquestats també indiquen que les principals dificultats que es poden trobar per atendre una petició d'eutanàsia i gestionar-la són la inseguretat del professional per manca d'informació o formació o els dubtes en l'entorn familiar de la persona sol·licitant. Una altra qüestió que pot comprometre l'exercici d'aquest dret és la divergència entre el dret de la persona sol·licitant i la pròpia consciència professional. En aquest sentit, però, només un 11,4% dels enquestats afirmen que exerciran l'objecció de consciència quan entri en vigor la llei, mentre que més de la meitat asseguren que no l'exerciran i prop d'un 30% ho farien només en casos concrets.

La infermeria, compromesa amb la mort digna

D'altra banda, l'enquesta també conclou que els professionals de la infermeria de Catalunya subratllen la necessitat que participin, com la resta de col·lectius, en el procés per prestar aquest dret. De fet, de les 15.636 enquestes completades, prop d'11.000 pertanyen a infermeres i infermers. De totes elles, la gran majoria (unes 14.500) consideren que en el procés per prestar l'eutanàsia a una persona no ha de participar només personal mèdic, sinó també altres membres de l'equip assistencial, com ara professionals de treball social sanitari, psicologia clínica i infermeria.

L'enquesta, especialment resposta per dones (81%) i per professionals que treballen en l'àmbit hospitalari, també aporta conclusions rellevants respecte diverses consideracions entorn de la llei i a la seva aplicació. Per exemple, prop del 70% reconeixen conèixer poc o gens aquesta nova regulació, el que explicaria que més del 95% consideri necessari oferir formació als professionals sobre aquesta prestació; de fet, el 90% creu que aquesta formació ha de ser obligatòria, sigui per a tothom o només per a professionals de certes especialitats o àmbits assistencials.

La normativa entra en vigor el juny

L'enquesta, elaborada pel Departament de Salut i difosa amb el suport de quatre col·legis professionals implicats —els de medicina, infermeria, treball social i psicologia—, ha esdevingut un dels primers passos per avançar en el desplegament de la Llei de l'eutanàsia. Aprovada al març, la llei entrarà en vigor el mes vinent de juny.

La normativa té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l'ajuda necessària per morir dignament, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. Professionals i ciutadania en general tenen al Canal Salut un espai dedicat a informar sobre la Llei, amb materials infogràfics i preguntes freqüents per mirar de resoldre els interrogants que pugui generar la Llei i el seu desplegament.

Notícies relacionades
El sector concertat i privat d'atenció a la gent gran exigeix l'equiparació salarial dels seus treballadors amb la pública
Reclamen que hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic i els del sector privat
Potenciar la recerca en càncer a través de la lectura: comença la campanya 'Girem el Full!'
La iniciativa anima a participar afegint ressenyes de llibres, les quals es convertiran en recursos per investigació
Treballadors de l'àmbit social reparteixen caixes amb engrunes de pa a Drets Socials i organitzacions del sector
Simbolitzen la precarietat dels serveis externalitzats en els quals treballen i les seves males condicions laborals
Neix OVIM, el primer observatori de violències institucionals masclistes a l'Estat espanyol
La plataforma vigilarà els casos de violència masclista per part de l'Estat i li exigirà responsabilitats Anna Adrià Català
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71