Ferrer: "El que no es mesura no es pot millorar, per això instal·lem un comptador que substitueix el de la companyia elèctrica"
Vi enllaunat, de Silicon Valley a Catalunya
Glass utilitza envasos d'alumini 100% reciclables amb un revestiment intern per evitar que el vi agafi gust metàl·lic
Els vins Glass es venen dins llaunes. És una nova marca nascuda a Catalunya que ofereix vi jove envasat en alumini. La idea va néixer a Silicon Valley, quan l'impulsor de la iniciativa, Joan Anton Romero, era a un celler de vins i v...
La tèxtil catalana que ha sobreviscut a Inditex
Amb la batalla pel preu perduda, ZD ha mantingut la seva aposta per l'alta qualitat per sobreviure durant un segle
El boom d'Inditex i la deslocalització de la producció a països asiàtics va acabar amb moltes històriques indústries tèxtils catalanes, que no es van saber adaptar al nou entorn. N'hi ha d'al...
Les etapes de creixement de Greiner
Genís Roca analitza l'evolució com una successió de creixements i crisis que poden servir per gestionar una empresa i un país
El professor Larry Greiner ha complert 87 anys aquest desembre, i ja en fa més de 30 que va publicar el seu llibre Power and Organization Development amb una interessant aportació sobre quines són les etapes per les que transita ...

 


 

Linkener, la startup que et recomana que tanques la llum
L'empresa creada a València proposa millores d'eficiència energètica per a un consumidor empresarial o industrial

L'aire condicionat i el seu mal ús era el motiu que el consum energètic d'una gran cadena de mobles es disparés un 40% cada dia. Linkener, startup valenciana especialitzada en eficiència energètica, va decidir posar comptadors a totes les botigues, vora 500 a escala europea i arran aquesta decisió va veure que el problema estava al sistema de ventilació. "A tres dels seus establiments es tancaven les llums cada nit, però no l'aire condicionat i això generava un gran consum nocturn", explica Sergio Ferrer, enginyer industrial i CEO de Linkener.

En una altra empresa de Nules, a Castelló, van detectar que una de les empreses industrials tenia un forn elèctric que només encenia dues vegades a la setmana, però aquesta funció els generava un sobrecost de 100.000 euros anuals. "Era per la potència contractada. Perquè es produïra en les hores de menor cost, es van haver de reorganitzar, però si no ho descobreixes, no ho saps", explica Ferrer.

El sistema de Linkener, creada el 2014 juntament amb Javier Servera, és senzill, ja que canvien el comptador per poder adaptar el seu sistema en funció de l'activitat de cada client. "El que no es mesura no es pot millorar, per això instal·lem un comptador que substitueix el de la companyia elèctrica i de manera telemàtica mesurem la seua despesa". Amb aquesta informació recomanen a l'empresa client quan han d'encendre la maquinària per reduir costos. "Ho estem fent perquè és una cosa que es va tornar necessària", explica l'emprenedor.

L'empresa treballa directament amb consultories i enginyeries, deixant de banda al client final i dirigint-se només a distribuïdors. Treballen principalment a València, però també disposen d'instal·lacions realitzades a Canàries i Balears i, a l'estranger, a Itàlia, Costa Rica i Portugal.

Treballen amb equips propis i també externs: vuit persones a l'equip web, altres tres persones a enginyeria, sis en operacions, tres persones a administració i altres tres a comercial. Després de diverses proves pilot i tres projectes desenvolupats conjuntament, el gener de 2019 Global Omnium va invertir 1,9 milions d'euros en la companyia, raó per la qual a les seues oficines, al Go Hub, s'allotja Linkener, en un espai de 2.500 metres quadrats amb altres 20 startups especialitzades en tecnologies disruptives, com machine learning, intel·ligència artificial, big data, realitat virtual o robòtica.

En l'actualitat, Linkener factura 600.000 euros i les seues oficines centrals estan situades en 'Go Hub' l'espai de 2.500 metres quadrats en el qual Global Omnium allotja a la ciutat de València a prop de 20 startups especialitzades en tecnologies disruptivas – machine learning, intel·ligència artificial, big data, realitat virtual o robòtica.

El salt a les llars

L'afectació de la pandèmia, pregunta obligada, anima a Ferrer a explicar que han estat els comercials els més afectats, "sobretot perquè el client està pensant més en si podrà obrir demà; i també hem treballat desenvolupant altres productes", reconeix.

Tot i que de moment només treballen amb empreses, no descarten fer el salt al consumidor domèstic. La clau estarà, segur, a fer bé els números, ja que la despesa d'una llar és d'uns 30-50 euros front als 1.000 o 2.000 euros mensuals d'una indústria. "Si li ajude a estalviar un 10% a un hotel, són uns 2.000 euros, però en una casa no és tant. Ací és més un tema de conscienciació, de gamificació, encendre, tancar llums... li estem donant la volta per a oferir un servei també a particulars", reconeix Ferrer.

Neus Navarro

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71