El 53,8% de les treballadores socials d’entre 35 i 44 anys, durant la primera onada de la Covid-19, es despertava espontàniament durant la nit, mentre que abans de la pandèmia només ho feia el 14,3%.

 

 

 

La pandèmia s’acarnissa amb els treballadors socials: el 53,7% reconeix “no poder més”
El Col·legi de Treball Social de Catalunya alerta que el col·lectiu té símptomes greus de fatiga, dolor i estrès

Un 53,7% dels treballadors socials assegura “no poder més” i el 27,1% admeten que el seu estat de salut és “dolent o regular”, un 14,4% més que abans de la pandèmia. Aquestes són algunes de les conclusions més colpidores a què ha arribat el Col·legi de Treball Social de Catalunya, després d’una enquesta realitzada durant el mes de juliol per la Fundació Galatea, que constata que un dels sectors que ha estat en primera línia de la Covid-19 i que, en canvi, queda sovint invisibilitzat, té ja seqüeles físiques i emocionals.

Així, des d’abans de la pandèmia fins a la primera onada, la fatiga ha augmentat en els treballadors socials enquestats un 36%; el dolor, un 25% i l’estrès, un 31,3%. A causa de la crisi sanitària, el juliol el 55% dels treballadors enquestats encara patia fatiga, mentre que gairebé un 40% seguia notant l’estrès. Durant la primera onada, un 80% patia esgotament personal, mentre que al juliol, aquesta xifra va baixar fins al 66,5%.

De la mateixa manera que altres professions també han patit les conseqüències de l’augment de les jornades laborals, el 21,7% de les enquestades asseguren que, durant la primera onada, van treballar més de 50 hores setmanals. En relació a aquesta dada, si bé abans de la crisi l’11,3% de les enquestades dormia menys de sis hores, al juliol la xifra va pujar fins al 24,1%. Aquesta xifra també es podria explicar per l’alta feminització de la professió, on la càrrega de cures i tasques domèstiques és molt més gran.

L’insomni, un problema agreujat

A més, a causa del context, el 53,8% de les treballadores socials d’entre 35 i 44 anys, durant la primera onada de la Covid-19, es despertava espontàniament durant la nit, mentre que abans de la pandèmia només ho feia el 14,3%. En conseqüència, durant el mes de juliol, un 25,8% d’entre 45 i 54 anys de les enquestades prenia medicació per dormir.

A més, els treballadors socials han patit, com la resta de la ciutadania, les conseqüències personals i familiars que ha provocat aquesta pandèmia: un 18,9% s’ha hagut d’aïllar mentre que un 6,9% ha sofert la pèrdua d’un familiar. Malgrat tot, el 77,6% no es va plantejar deixar la professió.

Notícies relacionades
Reclamen als partits una legislatura “compromesa” amb les persones amb discapacitat intel·lectual
Dincat alerta que el sector està “al límit” i en perill la qualitat d'atenció a les persones
Les plataformes exigeixen blindar la llei contra la pobresa energètica i habitacional abans que el TC es pronunciï
Un acord entre Estat i Generalitat per protegir la Llei 24/2015 evitaria que 3.289 famílies fossin desnonades
Els municipis catalans es planten contra Endesa pels talls de llum en plena onada de fred
Barcelona, Montcada i Reixac, Sabadell i Terrassa se sumen a les queixes de Badalona, Girona i Figueres i assenyalen la companyia per apujar les tarifes
Els assistents personals alerten que aprenen sobretot amb la pràctica i reclamen més formació
Segons ECOM, a l'assistència personal se li valora la puntualitat, la disponibilitat, la predisposició, ser resolutiu i la confidencialitat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
La temporada dels Tres Tombs arrenca amb actes simbòlics i ajorna les cavalcades
Poblacions com Igualada, Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Cugat celebren aquest cap de setmana un programa reduït i auster
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71