ACN
Els resultats del 'RACECAT' indiquen que si aquest circuit amb parada al centre ictus local es fa de manera molt coordinada, amb una comunicació fluida entre professionals del SEM i dels hospitals, i amb uns temps d'atenció curts, els resultats clínics són favorables.

 

 

 

El circuit d'atenció a l'ictus permet que el 45% de pacients greus rebin una trombectomia
Un estudi apunta que el Codi Ictus és "molt efectiu" gràcies a la coordinació entre hospitals i el SEM

Un estudi demostra que els circuits d'atenció a l'ictus a Catalunya són "molt efectius" gràcies a la "coordinació" hospitalària i del SEM. Així ho constata l'informe 'RACECAT', que busca determinar quins són els millors circuits de trasllat per als pacients amb ictus greus. Els resultats de l'estudi indiquen que les possibilitats de recuperació són igual de bones tant si el trasllat es fa directament a un dels centres amb capacitat per fer el tractament com si es fa una primera atenció a un dels centres locals per fer un diagnòstic més ràpid i, posteriorment, un trasllat secundari quan calgui, com en el cas català. Segons l'estudi, a Catalunya el 45% dels pacients amb ictus isquèmic greu reben una trombectomia, una de les taxes més elevades d'Europa.

A més, s'inicia el tractament amb una mitjana de 4 hores i mitja des de l'inici dels símptomes, fins i tot en els pacients que es troben lluny i que són atesos inicialment a un primer centre d'ictus local.

El trasllat directe a un centre on es pot fer la intervenció permet accelerar el tractament en gairebé una hora. Per contra, aquest circuit suposa traslladar en ambulància a un hospital probablement allunyat alguns pacients a qui no s'ha fet un diagnòstic segur a un hospital i que finalment no requereixen el tractament avançat. Els resultats indiquen que totes dues opcions són igual de segures i el trasllat més llarg no comporta un major risc de complicacions durant el trasllat.

Diversos estudis han defensat que els pacients de zones allunyades atesos, en un primer moment, en un hospital que no pot fer trombectomia i que han de ser traslladats després a un centre terciari, podrien tenir menys opcions de poder beneficiar-se del cateterisme però, fins ara, no es disposava d'evidència científica que hi donés suport.

Ara, els resultats del 'RACECAT' indiquen que si aquest circuit amb parada al centre ictus local es fa de manera molt coordinada, amb una comunicació fluida entre professionals del SEM i dels hospitals, i amb uns temps d'atenció curts, els resultats clínics són favorables. Segons els resultats de l'estudi, a Catalunya els pacients reben atenció al primer hospital amb 88 minuts de mitjana, es fan les primeres proves i la primera atenció en menys de 40 minuts, i arriben al segon hospital on es pot fer la trombectomia amb 180 minuts de mitjana. Aquests temps són extremadament ràpids comparats amb altres territoris.

Natàlia Pérez de la Ossa, neuròloga de l'Hospital Germans Trias i cap del Pla Director de l'Ictus de la Generalitat de Catalunya, destaca que "l'estudi ha servit per posar de relleu que el model de xarxa d'atenció a l'Ictus a Catalunya és exemplar i d'alta eficàcia". En aquest sentit, assegura que "queda clar que ens hem d'exigir seguir mantenint aquesta qualitat assistencial".

Codi ictus

Actualment, quan el SEM rep l'avís d'una persona que ha patit un ictus, l'ambulància el trasllada al centre ictus de proximitat –fins a 28 a tot el territori– d'acord amb la instrucció del Codi Ictus, que és una referència a nivell internacional. Aquest sistema organitza l'atenció a partir del SEM i d'una xarxa de 28 hospitals amb capacitat per diagnosticar de manera precisa i ràpida els pacients amb sospita d'ictus, i administrar tractament trombolític intravenós, si és necessari.

La incorporació de l'escala RACE en l'avaluació inicial per part del SEM permet afegir informació sobre la gravetat, de manera que l'hospital que rebrà el pacient pot fer un plantejament anticipat del tractament.

Quan el pacient és atès a l'hospital, li fan un diagnòstic precís que determina si l'ictus l'ha causat una hemorràgia (ictus hemorràgic o vessament cerebral) o bé el taponament d'un vas sanguini del cervell (ictus isquèmic o infart cerebral), cosa que condiciona el tractament que s'ha de fer posteriorment. També s'avalua el grau d'afectació cerebral.

En el cas de l'obstrucció d'un dels vasos sanguinis principals, el tractament que s'ha demostrat més efectiu és la realització d'una trombectomia mecànica. Si l'hospital on és atès el pacient no pot fer aquesta intervenció, se li administra un fàrmac trombolític –quan és necessari, en coordinació per via telemàtica amb un centre més gran– i, si aquest tractament no funciona, se'l trasllada a un centre que pugui dur a terme un cateterisme cerebral.

Actualment a Catalunya el tractament endovascular està disponible a sis centres terciaris d'ictus de forma continuada, i s'està estenent a temps parcial a quatre altres hospitals més del territori per tal que sigui accessible de forma més precoç i no calgui fer trasllats tan llargs en ambulància.

L'estudi 'RACECAT'

Professionals dels hospitals Germans Trias i Vall d'Hebron, i de la direcció d'Hospitals de l'ICS, amb la coordinació del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut, i en col·laboració amb el SEM, i els 28 hospitals de referència per a l'ictus de la xarxa pública de Catalunya, van iniciar al 2017 un estudi per determinar on cal traslladar els pacients que pateixen un ictus greu i que es troben lluny d'un centre hospitalari d'alta tecnologia on es pugui fer el tractament endovascular, necessari en el 50% dels ictus més greus. Els resultats de l'estudi, es van presentar aquest passat dissabte al Congrés Europeu de l'Ictus.

A Catalunya l'estudi s'ha pogut fer amb 28 hospitals coordinats amb el SEM, una xarxa d'ictus que compta amb la implicació de més de 2.000 professionals, l'ús d'un registre comú de codi ictus i la coordinació central des de l'oficina del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral. L'estudi s'ha fet durant un període de tres anys i s'han inclòs un total de 1400 pacients.

Notícies relacionades
Dincat impulsa la campanya ‘No som invisibles’ i critica el “desemparament” viscut durant la pandèmia
“Desconegudes i discriminades”, així se senten les persones amb discapacitat intel·lectual
El sector de la discapacitat, “indignat” amb l’increment “insuficient” de les tarifes dels serveis residencials
Les entitats alerten que l’augment en la dotació està molt per sota del 9% que reclamaven i del 2,5% a què s’havia compromès el Govern
La pandèmia s’acarnissa amb els treballadors socials: el 53,7% reconeix “no poder més”
El Col·legi de Treball Social de Catalunya alerta que el col·lectiu té símptomes greus de fatiga, dolor i estrès
Les cases de colònies reclamen “ajuts efectius” per garantir la supervivència del sector
Les empreses veuen “anecdòtica” i “poc equitativa” l'ajuda rebuda fins ara per part de l'administració
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Les bandes de música toquen en streaming
La banda L’Espiga d’Or de Deltebre enregistra un concert per commemorar el seu 40è aniversari
Quatre dies per gaudir del teatre breu des de casa
Del 27 al 30 de novembre se celebra en línia la 1a Jornada de Teatre Breu
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71