Salut ha garantit que totes les dades que la persona aporta dels seus contactes estrets són privats i no se'n farà cap ús en el cas que la PCR surti negativa.

 

 

 

Salut activa una eina digital per a la identificació i seguiment de contactes de Covid-19 a través de missatges SMS
Des del passat dijous s'han enviat 12.118 missatges a sospitosos i 5.165 a confirmats

El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimarts ContacteCovid.Cat, una eina digital complementària per fer la identificació i seguiment de contactes de Covid-19 amb l'ús de missatges SMS. L'eina funciona a partir de l'enviament d'un missatge al mòbil i permet comunicar proactivament els casos sospitosos, positius i estrets, ja que aquests rebran també un SMS quan així se'ls consideri.
 
En una primera fase, des de dijous de la setmana passada es van enviar 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats, dels quals van accedir a l'eina 18.943 vegades i 7.812, respectivament. L'usuari també rep informació de com gestionar la baixa laboral o la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena.
 
La directora de l'Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut), Rosa Romà, ha recalcat que l'aplicació té com a objectiu “millorar la capacitat d'informar i implicar a les persones amb sospita de Covid-19 i positives de les mesures d'aïllament i de la declaració de contactes pel rastreig epidemiològic per avisar al més aviat possible als contactes estrets”. Romà ha demanat a la ciutadania que “estigui atenta als SMS per trencar entre tots i totes la cadena de contactes”.
 
Tres tipus de missatges
 
ContacteCovid.cat enviarà tres tipus de missatges SMS. El primer quan hi hagi un cas sospitós, proporcionarà l'accés a una pàgina per reportar-hi les seves dades personals i se li mostrarà la definició de contacte estret, li demanarà les dades bàsiques dels seus contactes estrets i li facilitarà informació sobre l'aïllament preventiu que s'ha de fer.
 
També rebran missatges les persones amb confirmació de resultat positiu per Covid i se'ls demanarà la confirmació i ampliació, si cal, dels contactes estrets identificats prèviament. En aquest cas es facilitarà també informació sobre l'aïllament domiciliari, el seguiment dels símptomes a través de l'aplicació StopCovid19 i com tramitar la baixa laboral.
 
En tercer lloc, s'enviarà un missatge als contactes estrets de la persona amb resultat de PCR positiu que els donarà accés a una pàgina amb informació sobre l'aïllament preventiu i la gestió de la baixa laboral si cal. A més, rebrà informació sobre el seguiment de símptomes i el procediment a seguir en cas que n'apareguin.
 
En la primera fase del projecte, l'enviament als contactes estrets està en fase de desenvolupament. Durant aquest segon esglaó del projecte, també s'enviarà un SMS quan la PCR surti negativa. Actualment els resultats de les proves es poden veure al portal La Meva Salut. L'aplicació venia d'una tendència a l'alça, ja que el 2019 es van acreditar 38.010 usuaris més que l'any anterior, fins als 265.715, i durant el 2020 ja han fet aquest tràmit 747.403 usuaris.
 
Salut ha garantit que totes les dades que la persona aporta dels seus contactes estrets són privats i no se'n farà cap ús en el cas que la PCR surti negativa. Els contactes tampoc sabran la identitat de la persona que ha do
nat positiu.

Notícies relacionades
Barcelona avaluarà l’estat de la salut dels habitants de la ciutat a través d’un observatori
L’Observatori de salut i impacte de polítiques també farà un seguiment dels indicadors que incideixen en els eixos de desigualtat social
La contaminació de l’aire va provocar el 7% de morts naturals a Barcelona el 2019, unes 1.000 persones
Una de cada quatre escoles barcelonines està exposada a nivells de NO2 superiors als recomanats per l'OMS
‘#PetitesSolucions’, la campanya d’Unicef per aconseguir vacunes per als infants més vulnerables
14 milions d'infants no tenen accés a cap vacuna i la seva mort es podria prevenir
El Centre LGTBI analitzarà en la seva jornada anual com es generen els discursos del gènere i la sexualitat
Persones expertes de diferents àmbits analitzaran quins elements externs influeixen en la construcció de les identitats LGTBIQ+
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Presentat un pla per impulsar la dansa d’arrel
La proposta contempla 9 accions que s’hauran de desplegar al llarg de tres anys
“La música és un canal molt sanador per comunicar amb els altres i fer teràpia en una mateixa”
Laura Esparza i Carlos Esteban, guanyadors del XIII Concurs Sons de la Mediterrània
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71