La guia, adreçada a professionals, administracions públiques i empreses vol ajudar a trencar els “obstacles” a l’hora d’accedir al mercat de treball, “especialment en el cas de les dones visiblement trans i les que es dediquen al treball sexual”, apunten des de Surt.

 

 

 

Transvisibles, la guia que reuneix les eines per afavorir la inclusió laboral de les dones trans
El manual, coordinat per Surt, incideix en la sensibilització de les empreses i la formació de professionals per acabar amb la transfòbia en el mercat de treball

Afavorir la inserció laboral de les dones trans i promoure recursos i estratègies per aconseguir-ho és l’objectiu de la Guia TransVisibles, un manual elaborat des del projecte europeu homònim i que ha estat coordinat per l’entitat Surt. La guia, adreçada a professionals, administracions públiques i empreses vol ajudar a trencar els “obstacles” a l’hora d’accedir al mercat de treball, “especialment en el cas de les dones visiblement trans i les que es dediquen al treball sexual”, apunten des de Surt. 

Segons les impulsores del manual, que ha comptat també amb la participació de diferents entitats i col·lectius d’arreu d’Europa, encara existeix una forta estigmatització i un alt desconeixement per part de les empreses de la realitat i les necessitats de les dones trans. Hi ha diversos obstacles que les dones trans han de salvar per poder accedir al mercat de treball: d’una banda, es dona encara una resistència a contractar-les, “especialment en posicions que impliquen donar visibilitat a una imatge no normativa”, asseguren des de Surt.

El col·lectiu també pateix situacions d’exclusió derivades de les dificultats per accedir a la formació reglada, així com dificultats per mantenir el mateix lloc de feina un cop feta la transició de gènere. En aquest sentit, les impulsores de la guia recorden que existeixen dificultats a l’hora d’aprofitar la trajectòria professional i acadèmica anterior a la transició. “Són elements que conformen la barrera amb què topen moltes dones trans davant el mercat laboral”, assenyalen. 

I quines són les claus per dotar d’oportunitats d’ocupació per a les dones trans? La guia desenvolupa diversos àmbits d’acció i actuació: d’una banda, promou reflexions sobre les estratègies d’empoderament de les dones trans en els processos d’inserció laboral. A més a més, el manual també assenyala com a claus la intermediació amb les empreses i les eines per treballar en la sensibilització del personal de recursos humans. En aquest sentit, la guia desenvolupa propostes per tal de garantir espais de treball inclusius i inclou també una selecció de bones pràctiques per millorar la situació laboral de les dones trans.

“El procés d'empoderament i el desenvolupament de competències no és en si mateix suficient per garantir l'accés i la permanència de les dones trans al mercat laboral, sinó que és imprescindible la sensibilització de les empreses, que sovint tenen gran desconeixement sobre la realitat de les persones trans i aquest desconeixement pot generar resistències a l'hora d'incorporar-les a la plantilla”, explica Alba Elvira, tècnica de recerca de Surt i coordinadora del projecte TransVisibles.

Compromís dels professionals 

D’altra banda, els professionals dels departaments de recursos humans són també una peça molt important a l’hora d’aconseguir que les dones trans puguin accedir sense prejudicis al llocs de feina. "Són professionals que poden promoure que el compromís vagi acompanyat d'un canvi de mirada i de mesures per adaptar-se a les necessitats concretes de les dones trans, cosa que també suposa ajudar a prendre consciència i a valorar els avantatges que té per a una empresa comptar amb la riquesa i el potencial que poden aportar les dones trans", explica Elvira.

Així, la guia elaborada en el marc d'aquesta iniciativa europea que compta amb el cofinançat del programa Erasmus+ de la Unió Europea, aposta per “la mirada transpositiva”, és a dir, recuperar i fer visible les realitats de les dones trans per posar en valor la seva identitat de gènere que, segons planteja la guia, “pot presentar-se com una potencialitat o una riquesa en determinats processos de selecció laboral”.

Notícies relacionades
‘#PetitesSolucions’, la campanya d’Unicef per aconseguir vacunes per als infants més vulnerables
14 milions d'infants no tenen accés a cap vacuna i la seva mort es podria prevenir
El Centre LGTBI analitzarà en la seva jornada anual com es generen els discursos del gènere i la sexualitat
Persones expertes de diferents àmbits analitzaran quins elements externs influeixen en la construcció de les identitats LGTBIQ+
Creixen les llistes d'espera als centres socioeducatius per l'empitjorament de la crisi
La Fundació Pere Tarrés alerta d'un increment de la demanda als serveis de Poblenou i Poble-sec
Dincat reclama una reforma del codi civil per reconèixer la lliure voluntat de les persones amb discapacitat intel·lectual
El col·lectiu demana acompanyar la futura llei dels mecanismes necessaris per tal que puguin prendre les seves pròpies decisions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Presentat un pla per impulsar la dansa d’arrel
La proposta contempla 9 accions que s’hauran de desplegar al llarg de tres anys
“La música és un canal molt sanador per comunicar amb els altres i fer teràpia en una mateixa”
Laura Esparza i Carlos Esteban, guanyadors del XIII Concurs Sons de la Mediterrània
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71