Des del mes de març, a través de la campanya ‘Trucades contra el Silenci’, més de 2.700 persones voluntàries de l'entitat van realitzar 103.246 trucades d'acompanyament emocional a més de 2.800 persones grans.

 

 

 

Amics de la Gent Gran impulsa una plataforma estatal per acompanyar telefònicament a milers d'ancians
El telèfon, el nou gran aliat per a les persones grans que pateixen soledat i aïllament

Amics de la Gent Gran ha llançat una plataforma estatal per acompanyar telefònicament a milers de persones grans que pateixen aïllament i soledat no desitjada. La Plataforma d’Acompanyament Telefònic (PAT) permetrà estar en contacte amb aquest col·lectiu, independentment del seu lloc de residència.
 
Arran de la crisi sanitària i social, el telèfon s’ha convertit en el “gran aliat” per donar resposta a les situacions de soledat no desitjada que atenen des de l’entitat. Des del mes de març, a través de la campanya ‘Trucades contra el Silenci’, més de 2.700 persones voluntàries de l'entitat van realitzar 103.246 trucades d'acompanyament emocional a més de 2.800 persones grans.
 
Un dels objectius de la plataforma és arribar a municipis en els quals l’entitat no té seu física, així com a zones rurals poc accessibles per la seva ubicació geogràfica. De la mateixa manera, aquesta nova plataforma vol facilitar la participació de persones voluntàries que disposen de poc temps o que tenen dificultat per desplaçar-se. Així, Amics de la Gent Gran vol arribar a mig termini a cobrir les 17 comunitats autònomes de l'Estat, amb el propòsit de detectar les situacions d'aïllament i de vulnerabilitat, i de posar aquest recurs a l'abast de qualsevol persona gran que pateixi soledat no desitjada.
 
En aquest sentit, la nova iniciativa, que neix a partir de la integració d'un projecte d’atenció emocional i psicològica a través del telèfon impulsat per la companyia asseguradora DKV a l'inici de la pandèmia, i en la qual va col·laborar Amics de la Gent Gran, reforçarà l’acompanyament telefònic que ja realitzava l’entitat a través del voluntariat.
 
Una de les novetats del projecte és que, a banda de l’acompanyament emocional, suma l’assessorament psicològic professional per a persones grans que pateixen situacions d'especial vulnerabilitat, gràcies a la col·laboració de la Fundació Salud y Persona.
 
Situacions d’aïllament agreujades per la Covid-19
 
Per a Amics de la Gent Gran, en el context actual provocat per la pandèmia de la Covid-19, és una “prioritat” mantenir i enriquir els vincles afectius amb la gent gran i oferir-los suport emocional per reduir la seva sensació d’aïllament. I és que les dades ajuden a entendre la dimensió del problema: a l’Estat espanyol, prop de dos milions de persones grans viuen soles, segons l'Institut Nacional d'Estadística. I, d'acord amb l'Estudi CIS-Imserso, sis de cada deu persones grans que viuen soles reconeixen sentir solitud.
 
D’altra banda, afegeixen des d’Amics de la Gent Gran, la situació provocada per la pandèmica ha agreujat moltes situacions vulnerables a causa de les dificultats per veure a familiars o pels confinaments. Des de que ha esclatat la crisi derivada de la pandèmia, l’entitat reconeix que ha augmentat “de forma significativa” el nombre de persones grans que han sol·licitat acompanyament, així com les persones que han mostrat interès en fer voluntariat a l'entitat.

Albert Quiles, director d'Amics de la Gent Gran, destaca les possibilitats que ofereix un canal de comunicació “àgil i ràpid” com el telèfon, “una oportunitat per arribar a moltes més persones grans, i a totes les persones que vulguin sumar-se a la lluita contra la soledat no desitjada de la gent gran”.

Notícies relacionades
‘#PetitesSolucions’, la campanya d’Unicef per aconseguir vacunes per als infants més vulnerables
14 milions d'infants no tenen accés a cap vacuna i la seva mort es podria prevenir
El Centre LGTBI analitzarà en la seva jornada anual com es generen els discursos del gènere i la sexualitat
Persones expertes de diferents àmbits analitzaran quins elements externs influeixen en la construcció de les identitats LGTBIQ+
Creixen les llistes d'espera als centres socioeducatius per l'empitjorament de la crisi
La Fundació Pere Tarrés alerta d'un increment de la demanda als serveis de Poblenou i Poble-sec
Dincat reclama una reforma del codi civil per reconèixer la lliure voluntat de les persones amb discapacitat intel·lectual
El col·lectiu demana acompanyar la futura llei dels mecanismes necessaris per tal que puguin prendre les seves pròpies decisions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Presentat un pla per impulsar la dansa d’arrel
La proposta contempla 9 accions que s’hauran de desplegar al llarg de tres anys
“La música és un canal molt sanador per comunicar amb els altres i fer teràpia en una mateixa”
Laura Esparza i Carlos Esteban, guanyadors del XIII Concurs Sons de la Mediterrània
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71