Acció contra la Fam també posa de manifest que la crisi de la Covid-19 afectarà els infants, perquè dels resultats de les seves entrevistes es desprèn que els infants amb famílies en risc d'exclusió mostren clarament una bretxa digital i escolar.

 

 

 

Les famílies monoparentals, les més perjudicades a l'hora de trobar feina durant la pandèmia
Acció contra la Fam constata que gairebé set de cada deu famílies està per sota dels 1.000 euros d'ingressos mensuals

Les famílies monoparentals, sobretot les que encapçalen dones, són les que tenen més perjudicades a l'hora de trobar una feina durant la pandèmia. Així ho adverteix Acció contra la Fam després de realitzar una enquesta entre les seves usuàries. L'ONG constata que tres de cada deu famílies estan rebent menys de 500 euros al mes i gairebé set de cada deu està per sota dels 1.000 euros d'ingressos mensuals.

Les conclusions de les entrevistes també mostren, segons l'entitat, que els recursos de conciliació "són clau" per a l'accés i manteniment d'un lloc de treball entre les dones i, de forma molt determinant, entre les que es fan càrrec soles d'una unitat familiar. "Alimentació, manteniment d'una llar i pagament dels subministraments bàsics, com l'aigua i la llum, són necessitats bàsiques que moltes famílies no estan cobrint", ha explicat Pablo Soriano, responsable d'acció social a Acción contra el Hambre.

La situació, alerten a l'ONG, "es complica" en les famílies monoparentals encapçalades per dones i en aquelles que depenen del treball informal. "Les dones que tenen fills a càrrec són les que més dificultats pateixen per accedir a una feina, perquè la seva xarxa de suport, com els col·legis i els avis, està paralitzada. La conciliació és gairebé impossible i això les obliga a quedar-se fora del mercat laboral", assenyala Soriano.

Per això, consideren a l'ONG que els propers mesos la crisi socioeconòmica derivada de la Covid-19 "colpejarà amb més força", no només per l'augment de les llars sense feina i la inseguretat, sinó també per la pèrdua d'aquests treballs informals. "Les famílies els ingressos de les quals provinguin del mercat laboral informal patiran les majors dificultats", avisa el responsable d'acció social de l'entitat.

La bretxa digital i escolar

Acció contra la Fam també posa de manifest que la crisi de la Covid-19 afectarà els infants, perquè dels resultats de les seves entrevistes es desprèn que els infants amb famílies en risc d'exclusió mostren clarament una bretxa digital i escolar respecte les famílies que no tenen problemes econòmics.

"En el curt termini, això provoca pèrdua d'aprenentatges i, en el mitjà termini, una diferència curricular. En el futur, limitarà les possibilitats de millorar la situació econòmica d'origen i, per tant, augmentarà les desigualtats", indica Soriano. A més, la càrrega psicològica ha afectat en major mesura les dones amb fills a càrrec. "Si parlem de les mares amb fills amb discapacitat, necessitats educatives especials i monoparentals, l'estrès emocional al q
ual estan sotmeses és encara més alt", subratlla.

Notícies relacionades
El 7% de les víctimes de tràfic de persones ho són per motius diferents de l’explotació sexual o el treball forçat
Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, Esperanza, SICAR cat i Adoratrius presenten el projecte #TambéÉsTràfic
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
Els experts aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l'Alzheimer aquest estiu
La Fundació ACE sosté que cal mantenir una rutina perquè el confinament ha alterat els hàbits dels malalts
Les famílies LGTBI denuncien que no tenen garantida la lliure circulació per la Unió Europea
Diverses entitats impulsen una campanya de peticions al Parlament Europeu per visibilitzar les seves dificultats de moviment
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71