SOS Racisme
“El sistema econòmic neoliberal i el model agrari que se'n deriva, aboquen milers de treballadors a no tenir drets ni dignitat per assegurar així el màxim de beneficis per a uns pocs, grans empreses i explotacions”, afirmen des de Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya.

 

 

 

SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social exigeixen aturar les batudes policials a temporers a Lleida
Consideren les intervencions dels cossos policials contra el col·lectiu “una mostra més d'un racisme institucional”

SOS Racisme Catalunya i Fruita amb Justícia Social exigeixen que “cessin les constants i racistes batudes policials” a temporers perquè “les persones que venen a treballar a la fruita a Ponent siguin tractades amb la dignitat a la qual tenen dret”. Consideren les intervencions dels cossos policials contra temporers “una mostra més d'un racisme institucional que atemoreix, castiga i criminalitza els col·lectius més desemparats”.
 
Ambdues entitats denuncien que les administracions, “en comptes de ser garants dels drets de tota la ciutadania i de donar una solució digna a centenars de persones en situació d'extrema vulnerabilitat, utilitzin els cossos de seguretat pública per assetjar-les amb dispositius de control, expulsió i criminalització”.
 
Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya denuncien “la resposta ineficaç i amb biaix racista que diversos alcaldes del Baix Segrià, la Generalitat de Catalunya, i la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida han donat davant la situació de desemparament que pateixen les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita, tot incrementant els controls policials”.
 
Assenyalen que “el racisme institucional i la Llei d’Estrangeria aboca al nomadisme a moltes persones en situació administrativa irregular, però també a persones amb la seva situació regularitzada”. En aquest sentit, les dues entitats remarquen que “els temporers són treballadors indispensables, però no gaudeixen de drets laborals ni socials per poder arrelar-se a la terra que ells mateixos treballen”.
 
SOS Racisme i Fruita amb Justícia Social critiquen que, arran de les queixes d'alcaldes del Baix Segrià, “els Mossos d'Esquadra van incrementar la vigilància i els controls policials en aquells llocs on els treballadors acostumen a refugiar-se o reunir-se”. En aquest sentit, expliquen els dies 21 i 28 de maig es van dur a terme identificacions en places que són punt de trobada de temporers a Alcarràs (Segrià), en operacions conjuntes dels Mossos, la Policia de l'Estat i la Guàrdia Urbana.
 
Les dues entitats sostenen que, malgrat que alguns alcaldes, patronals agràries i entitats veïnals de Lleida neguin l'existència de racisme, “la realitat de temporers malvivint al carrer o en infrahabitatges, i la impossibilitat per a molts d'ells de poder regularitzar la seva situació, demostren el contrari”. “El sistema econòmic neoliberal i el model agrari que se'n deriva, aboquen milers de treballadors a no tenir drets ni dignitat per assegurar així el màxim de beneficis per a uns pocs, grans empreses i explotacions”, afirmen des de Fruita amb Justícia Social i SOS Racisme Catalunya.

Notícies relacionades
La Comissió de la Renda Garantida expressa “preocupació” pel desplegament de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya
Govern, patronal, sindicats i entitats reclamen al Ministeri coordinar la gestió en una finestreta única i fer-la compatible amb l'ajuda catalana
El 70% dels usuaris de residències i el 56% de treballadors infectats de Covid-19 són asimptomàtics
Vall d'Hebron veu “insuficient” el cribratge basat només en símptomes per detectar tots els casos en aquests centres
Els ingressos de les famílies vulnerables s’han reduït un 31% per l’impacte de la Covid-19
Una enquesta de Save The Children apunta que l’entrada de diners en aquestes llars no arriba als 7.000 euros anuals
Afers Socials retira cautelarment a Eulen la gestió de dues residències de gent gran de Barcelona
Els centres Bertran Oriola i Mossèn Vidal i Aunòs tenen expedients oberts per irregularitats durant la pandèmia
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71