En el 'Manifest per la Sanitat Universal a dins del Social', Ceaps exigeix al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes “l'immediat i total compliment” de les mesures decretades pel govern espanyol

 

 

 

Els gestors de les residències de gent gran exigeixen que l'administració prengui el “control sanitari” dels centres
CEAPs acusa de manca de resposta a les autoritats i d'haver “discriminat” a la gent gran en fer trasllats hospitalaris

El Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs), el màxim referent estatal de les empreses i entitats que gestionen residències de gent gran, ha reclamat a les administracions que prenguin el “control sanitari” de les residències i les ha acusat d'haver “discriminat” a la gent gran en fer trasllats hospitalaris.
 
La presidenta del Ceaps i d’Acra (Associació Catalana de Recursos Assistencials), Cinta Pascual, en un manifest llegit en roda de premsa virtual, exigeix que es tracti els ancians com a “ciutadans en plenitud de drets”. Pascual ha denunciat la manca de material de protecció i proves per detectar el coronavirus, així com la manca de resposta per part de les autoritats. Per això, ha dit que cal que el personal sanitari “entri” a les residències, analitzi la situació i es prenguin mesures “reals, valentes i decidides”. “És una crisi sanitària, no social”, ha declarat.
 
“Prendre el control és més metges, més anàlisis, fer zones d'aïllaments... Necessitem metges i infermeres”, ha manifestat, al mateix temps que ha dit que “és urgent medicalitzar” aquestes residències. Ha afegit que, en cas que es consideri, els treballadors estan disposats a atendre als residents afectats per coronavirus a les residències però ha explicat que per poder fer això cal l'acompanyament de personal sanitari i materials, com oxigen. Així, ha afirmat que “per suposat” que estarien disposats a atendre als malalts a les residències però ha afegit que per poder-ho fer calen “serveis sanitaris als centres”.
 
Pascual ha afirmat que el coronavirus “ha entrat de moltes maneres” a les residències i ha assegurat que no es feien tests a les persones que havien anat als hospitals abans que tornessin a les residències. Ha dit però que ara no és el moment de buscar culpables sinó que cal abordar la situació “crítica” que es viu als centres residencials de gent gran.
 
En el 'Manifest per la Sanitat Universal a dins del Social', Ceaps exigeix al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes “l'immediat i total compliment” de les mesures decretades pel govern espanyol, que es doti dels Equips de Protecció Individuals necessaris per garantir la seguretat de treballadors i residents i un accés “immediat” als tests de diagnòstic per a tots ells. A més, reclama un únic mecanisme d'informació que redueixi la feina burocràtica i la duplicitat de canals on les residències han de bolcar la informació.
 
Discriminació en les derivacions a hospitals
 
D'altra banda, Pascual ha donat “per suposat” que s'està “discriminant” al col·lectiu de gent gran a l'hora de decidir qui ingressa i qui no en un hospital ja que aquestes derivacions “no passen a tota Espanya”. Ha afegit que “la pràctica habitual és no derivar o no fer-ho en la totalitat” i per això ha insistit que és necessari que els equips d'especialistes entrin a les residències i analitzin la situació, es facin tests per detectar positius i s'estableixin les mesures a seguir per aturar la propagació del virus i curar els infectats.
 
En aquest sentit, ha reivindicat a Sanitat que expliqui “clarament” quin és el procediment que se segueix per a decidir qui ingressa als hospitals i a les UCI. “Que ens diguin a qui es fan cures pal·liatives”, ha expressat.
 
Pascual ha assegurat que s'han trobat situacions en que quan una residència ha avisat a les autoritats sanitàries sobre gent gran amb febre i símptomes, i s'ha trigat “entre dos i tres dies” en rebre resposta i ha afegit que també ha passat això quan s'han notificat morts.
 
Pel que fa al material, ha explicat que es va fer una compra conjunta tant de mascaretes com de tests però que va quedar “requisat” i Sanitat va garantir que arribaria. Ha lamentat però que no ha arribat aquest material, que hi ha treballadors que han prestat servei “amb bosses d'escombraries” i ha reclamat al ministre Salvador Illa que digui que aquest mateix dilluns disposaran del material que necessiten.
 
Sobre l'ordre de la Generalitat que permet que les famílies s'enduguin els avis a casa, Pascual ha afirmat que ja van alertar que “passaria poc” perquè la majoria de residents són grans dependents i a casa no es donen les característiques per rebre l'atenció que necessiten. Pascual ha insistit que la gent gran té els mateixos drets que la resta de ciutadans i ha exigit que s'equipari l'atenció i les mesures de lluita contra el coronavirus a les que s'estan donant en el circuit sanitari.

Notícies relacionades
L’acció social es conjura i exigeix a les administracions “respostes efectives” per atendre la crisi que vindrà
Els col·legis de treball social, psicologia, educació social i pedagogia avisen que “el sistema no té prou capacitat”
Més de 200 persones han estat ateses al programa d'atenció integral a víctimes de tràfic d'éssers humans de SICAR
La majoria de les víctimes són dones, i la tipologia d'explotació principal ha estat la sexual
Salut farà diversos estudis d'immunitat amb més d'un milió de tests serològics
S'hi inclouran els 170.000 professionals sanitaris i s'estudiarà la immunitat d'altres col·lectius
Jordi Alba, Ona Carbonell i Joaquín Sánchez se sumen a la campanya ‘Cap llar sense aliments’
La iniciativa impulsada per la Fundació La Caixa s'apropa als 2,5 milions d’euros recaptats
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
La Ciutat Gegantera de Catalunya es festeja les xarxes
Tortosa i Sant Boi de Llobregat, les properes cites geganteres el 2021 i el 2022
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71