Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Els assaigs clínics tindran una durada aproximada d'entre 12 i 24 mesos, amb un nombre de pacients variable, d'entre 200 i 300 depenent de l'estudi i que abastaran un rang de patologies diverses.

 

 

 

Sant Pau incorpora la realitat virtual per disminuir el dolor i l'ansietat en procediments ginecològics
L'estudi és fruit d'un conveni de col·laboració entre l'Institut de Recerca de Sant Pau i l'empresa tecnològica Psious

Pot realitat virtual ajudar a reduir el dolor i l'ansietat en procediments ginecològics? L'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) i l'empresa tecnològica Psious treballaran plegats perquè investigadors clínics tinguin a la seva disposició equips de realitat virtual. Amb ells, podran realitzar assajos clínics amb les pacients.

Els assaigs clínics tindran una durada aproximada d'entre 12 i 24 mesos, amb un nombre de pacients variable, d'entre 200 i 300 depenent de l'estudi i que abastaran un rang de patologies diverses. En l'estudi s'utilitzaran entorns de distracció del dolor afegits a l'analgèsia tradicional, que s'administra a través de la tècnica de la histeroscòpia, un procés exploratori molt comú que, tot i que és molt poc invasiu, pot comportar sensació de dolor aguda i incòmoda en algunes pacients.

En aquest assaig clínic aleatori s'inclouran els pacients en dos grups: a un grup se li practicarà la histeroscòpica segons la pràctica clínica habitual i a un altre grup se li aplicarà la tècnica histeroscòpica amb realitat virtual per relaxar la pacient abans de la prova i per distreure-la durant la mateixa.
Una tècnica poc invasiva

La histeroscòpia és una tècnica endoscòpica molt poc invasiva que permet la visualització directa de la cavitat uterina i que permet fer el diagnòstic i tractament de la major part de la patologia intrauterina, com el sagnat menstrual abundant, miomes, pòlips endometrials i malformacions uterines, entre d'altres.

El desenvolupament tecnològic de l'instrumental ha permès disposar de sistemes endoscòpics de petit calibre que permeten que aquesta tècnica pugui realitzar-se en un ambient ambulatori. Tot i els índexs elevats de resolució, entre el 5% i el 10% de les dones experimenten ansietat o dolor durant la histeroscòpia ambulatòria. Això suposa la primera causa de fracàs terapèutic.

Amb l'objectiu de millorar la tolerància i el confort de la pacient, s'ha avaluat la utilitat de diverses estratègies, tant farmacològiques com no-farmacològiques per disminuir el dolor, amb resultats diversos. Per això, a l'hospital recorden que la realitat virtual s'ha utilitzat amb èxit per disminuir el dolor percebut en diversos procediments, com ara dolor crònic, cremades, processos dentals, pruïja crònic o punció venosa.

La hipòtesi de treball que es pretén avaluar amb aquest estudi és que l'ús d'un dispositiu de realitat virtual amb reproducció d'entorns relaxants i de distracció disminueix la percepció del dolor i l'ansietat de la pacient durant la realització d'una histeroscòpia ambulatòria.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i IrsiCaixa impulsen el Coronavirus Community Lab, el primer projecte de ciència ciutadana per millorar la salut integral
La proposta es dirigeix especialment a alumnes i/o docents de 2n cicle d’ESO i Batxillerat, i també a famílies i adults
Dincat reclama el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a fer passejades terapèutiques
“No és un caprici, és una necessitat”, alerten les entitats i demanen “més empatia”
Les residències reben la primera compra de material de protecció per fer front al coronavirus
Afers Socials compra i reparteix 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres
Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus
Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71