Save The Children
Save the Children ha analitzat les principals característiques de més de 873.324 llars a Catalunya amb les dades de les dues últimes ‘Enquestes de Condicions de Vida -2017 i 2018’ publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

 

 

 

Les famílies d’origen migrant encapçalen les llars en risc de pobresa a Catalunya
Un estudi de Save The Children mostra per primera vegada com són les llars on hi ha infants i de quina manera estan exposades a la pobresa

En el context de l’elaboració i negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, Save the Children ha publicat l’informe ‘Famílies en risc’ per mostrar per primera vegada com són les llars on hi ha nens i nenes arreu de l’Estat i a Catalunya, i de quina manera estan exposades a la pobresa.

L’estudi de l’organització descriu cinc perfils representatius de les famílies catalanes amb menors a càrrec; dels quals quatre estan sobre exposades a la pobresa: les llars amb adults d’origen migrant (42.003 llars), les famílies amb treballadors pobres (257.640 llars) de les quals destaca la proporció especialment alta de mares soles amb fills (15% llars), les famílies amb avis i àvies (60.956 llars) i classe mitjana rural (160.944 llars). L’ONG proposa que les mesures polítiques i econòmiques destinades a pal·liar la pobresa infantil tinguin com a prioritat a aquests col·lectius.

En total, Save the Children ha analitzat les principals característiques de més de 873.324 llars a Catalunya amb les dades de les dues últimes ‘Enquestes de Condicions de Vida -2017 i 2018’ publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’informe assenyala que el perfil de llars d’origen migrant és el més afectat per la pobresa, seguit dels treballadors pobres i les llars on conviuen avis, pares i nets. Se n’extreu també que el 72% de les famílies d’origen migrant no pot afrontar despeses imprevistes i un 20% no pot fer front al pagament mensual de les factures de gas, aigua i electricitat.

“La pobresa afecta de manera negativa en el benestar i desenvolupament de la infància i posa en entredit el compliment de drets fonamentals. Aquesta xacra social afecta un 25,8% de les llars amb nens a càrrec a Catalunya davant el 14,3% amb llars sense fills, i això només es pot combatre amb inversió. Per això, a nivell estatal és urgent que es contempli en els Pressupostos seguir augmentant la prestació per fill a càrrec fins arribar als 100 euros al mes per protegir a les famílies més vulnerables”, assenyala Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància a Save the Children Catalunya.

En total hi ha 404.000 menors a Catalunya patint pobresa i exclusió, arreu de l’Estat en són 2,1 milions. Per això, Save the Children demana al Govern espanyol i a la resta de forces polítiques que en els propers Pressupostos Generals de l’Estat posin el focus en les famílies més vulnerables i se centrin en aprovar mesures de calat social.

“Cal reduir la desigualtat i la pobresa entre aquelles famílies que més ho necessiten i no s’està fent. A Catalunya és urgent i necessari millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadana perquè arribi realment als qui més ho necessiten, els nens i les nenes”, afegeix Rivas.

Save the Children recorda que el cost mínim per poder criar un nen o nena en condicions dignes a Catalunya és de 626 euros al mes, una xifra que pot créixer fins als 714 euros mensuals si parlem d’adolescents d’entre 13 i 17 anys. En aquest càlcul cal tenir en compte que el salari mínim és de 950 euros.

Per tot això, a més de l’augment de la prestació per fill a càrrec i l’augment d’inversió en protecció social a les famílies fins arribar a la mitjana europea, Save the Children insisteix en garantir la igualtat d’oportunitats, la qualitat educativa i l’equitat. “El 80% dels nens i nenes que han nascut en una família pobre seran adults pobres. Hem de trencar aquest cercle de desavantatge que s’hereta i que lastra la infància i la societat en el seu conjunt”, afirma Rivas.

Save the Children treballa en programes arreu de Catalunya que busquen trencar aquest cercle de transmissió de la pobresa de pares i mares als seus fills a través de l’educació. L’organització acompanya anualment més de 1.000 nens i nenes i 600 famílies a Barcelona, Badia del Vallès, Canovelles i Lleida a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil. L’atenció consisteix en activitats de reforç escolar i d’oci i temps lliure així com de repartiment de material escolar. Els professionals de l’ONG també faciliten ajuda psicològica i teràpia psicosocial a les famílies.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i IrsiCaixa impulsen el Coronavirus Community Lab, el primer projecte de ciència ciutadana per millorar la salut integral
La proposta es dirigeix especialment a alumnes i/o docents de 2n cicle d’ESO i Batxillerat, i també a famílies i adults
Dincat reclama el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a fer passejades terapèutiques
“No és un caprici, és una necessitat”, alerten les entitats i demanen “més empatia”
Les residències reben la primera compra de material de protecció per fer front al coronavirus
Afers Socials compra i reparteix 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres
Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus
Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
S'amplia el termini de presentació de sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets
Les bases han estat convocades per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner
Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71