S. Rodríguez
Segons ha donat a conèixer l'hospital, a Catalunya viuen unes 18.000 dones que han patit una mutilació genital femenina, i a la resta de l'Estat espanyol arribarien a les 70.000, la majoria d'elles procedents de l'Àfrica subsahariana, encara que també de països de l'Orient Mitjà i Àsia.

 

 

 

Recuperar el cos com a dona després d’una mutilació genital
L’Hospital Clínic ha practicat una reconstrucció de clítoris a 32 pacients en els darrers quatre anys

En els últims quatre anys, 32 dones que han patit una mutilació genital femenina han estat operades a l'Hospital Clínic per fer-se una reconstrucció de clítoris. Khadijetou Sow és una de les últimes pacients que ha estat intervinguda al Servei de Ginecologia del centre hospitalari. “Al començament tenia molta por i va ser difícil, però ara em trobo molt bé, i vull dir a totes les víctimes que han patit una ablació que no tinguin por perquè això es pot solucionar”, ha explicat la dona aquest dimecres, durant una roda de premsa que l'hospital ha organitzat amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que es celebra mundialment aquest dijous.

Ella fa poques setmanes que va ser intervinguda, amb una cirurgia ambulatòria que dura uns 40 minuts i que no comporta grans riscos, segons apunten des del Servei de Ginecologia de l'hospital. “Tenia por perquè no coneixia a ningú que hagués passat per aquesta intervenció, i no sabia com em sentiria després”, ha dit Sow, originària de Mauritània. “Gràcies al suport de la meva cap, que em va animar molt, vaig decidir fer aquest pas”, admet la dona.

Khadijetou Sow va conèixer aquest servei arran de què volgués marxar a Mauritània amb la seva filla. Serveis Socials va recelar del viatge, sospitant que la dona volgués anar al seu país per practicar-li a la seva filla una ablació. Però Sow va ser contundent amb la resposta: “Mai faré això a la meva filla”. Serveis Socials va confiar que no ho faria, i va ser llavors quan van explicar-li que ella podria realitzar-se una operació de reconstrucció de clítoris. Sow reconeix que va trigar temps a decidir-se. Fins i tot no va presentar-se a la cita en una primera operació programada. Després d'un temps, la dona va trobar el valor per fer-ho, i ara, és una de les 32 dones que ha recuperat el seu cos, i ho agraeix.

La intervenció no requereix hospitalització, tot i que moltes dones es queden una nit a l'hospital perquè la majoria d'elles venen de diferents punts de Catalunya, normalment derivades des dels Centres d'Atenció Primària quan han detectat que havien patit una mutilació. Després de la intervenció es fa un seguiment de cures, ja coordinat des del CAP de cada pacient, per comprovar que tot el procés ha estat exitós. Algunes dones, si pateixen problemes psicològics o emocionals derivats, poden atendre's amb una ginecòloga experta en sexologia per fer sessions d'educació sexual.

Arribar a moltes més dones

“Tot i que el nombre de derivacions i intervencions ha crescut, volem arribar a més dones, perquè detectem que moltes desconeixen aquesta operació. Hi ha una solució per elles”, ha assenyalat Mariona Rius, ginecòloga del Clínic. En aquest sentit, la doctora ha apuntat que des de l'hospital s'està fent un treball de formació i difusió a les comunitats d'aquestes dones, perquè coneguin la possibilitat de la intervenció. “Conscienciem a la comunitat i intentem convèncer els homes per explicar-los què significa aquesta pràctica i com afecta les dones. Les seqüeles ginecològiques poden persistir en el temps i produir esterilitat o infertilitat, a banda que hi ha una modificació de la sensibilitat sexual, que en alguns casos provoca anorgàsmia”, subratlla Rius. “A més a més, la mutilació genital pot comportar complicacions en el part, com esquinços, fístules i patiment fetal”. Després de la intervenció, les dones poden gaudir de les seves relacions sexuals, i “recuperen aquesta part del seu cos com a dones”, recorda la ginecòloga.

Algunes pacients, segons reconeix la doctora Rius, acudeixen al servei amb por que els familiars sàpiguen que es volen sotmetre a aquesta operació. De fet, totes les dones intervingudes eren majors de 18 anys i ja no necessitaven autorització dels seus progenitors per operar-se. La majoria de les pacients són procedents de Senegal, Gàmbia i Guinea Conakry.

Segons ha donat a conèixer l'hospital, a Catalunya viuen unes 18.000 dones que han patit una mutilació genital femenina, i a la resta de l'Estat espanyol arribarien a les 70.000, la majoria d'elles procedents de l'Àfrica subsahariana, encara que també de països de l'Orient Mitjà i Àsia. Francesc Carmona, cap de Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic, creu que aquesta “xacra mundial” és una mostra més de la violència que la societat exerceix contra les dones i per això aposta per, des de l'Hospital Clínic, contribuir a reparar les accions produïdes amb aquestes pràctiques.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i IrsiCaixa impulsen el Coronavirus Community Lab, el primer projecte de ciència ciutadana per millorar la salut integral
La proposta es dirigeix especialment a alumnes i/o docents de 2n cicle d’ESO i Batxillerat, i també a famílies i adults
Dincat reclama el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a fer passejades terapèutiques
“No és un caprici, és una necessitat”, alerten les entitats i demanen “més empatia”
Les residències reben la primera compra de material de protecció per fer front al coronavirus
Afers Socials compra i reparteix 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres
Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus
Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
S'amplia el termini de presentació de sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets
Les bases han estat convocades per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner
Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71